Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Tcr Advanced 2 Vs Cube Attain Gtc

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 28 luty 2016 - 10:04

Witam to już nastepny temat dotyczący zakupu odpowiedniej maszyny liczę na waszą cierpliwosc i fachowe doradzenie.A więc tak poszukuje szosowki do 6000 z małym haczkiem.Mam 170 cm wzrostu.Pojeżdziłem po sklepach nie ma już nic z 2015 na mój wzrost.Przymierzyłem TCRa w rozmierze M i wydaje mi się ze jest na mnie za duży.Dodam tylko że wygodnego roweru do turystyki :)sprzedawca mówil zeby zamowić S albo aluminiowy wygodniejszy odpowiednik Gianta tzn Defy 1.Na gianta wytargowałem 10 % upustu.Rozmawialem też z przedstawicielem CUBA i GTC moge mieć za 6000PLN.Dodam tylko ze mieszkam w górzystym terenie i potrzebuje "górskiego przełożenia" tzn 32 zębow z tyłu .Gość z gianta powiedział ze może zmienić automat i kasete w tej kasie.Liczę na waszą fachową opinie :)

http://www.giant-bic....2/24482/92081/

http://cube.pl/rower...bon-n-red-2016/

#2 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 luty 2016 - 10:53

A o jaki automat chodzi? 

Czyba raczej tylną przerzutkę na długi wózek? 

W tym Giancie masz 28 zębów z tyłu.  To z kompaktową korbą spokojnie powinno wystarczyć.  No chyba, że w Alpach mieszkasz? 

Bez zmiany przerzutki, wydaje mi się, że powinno dać się tam wcisnąć kasetę 12-30.

To już na prawdę bardzo miękko.

Jak trochę pojeździsz to nie będzie potrzeby takiego miękkiego przełożenia a będziesz wybierał ciaśniejsze kasety. 

Nie musisz odrazu się porywać na najtrudniejsze podjazdy.

#3 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 28 luty 2016 - 15:14

M-ka Gianta jest od 172cm wzrostu.

#4 mały

mały
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 28 luty 2016 - 17:35

Mieszkam w bieszczadach a tu jest naprawde gorzysto kolega kupił b'twina ultra 700 af pojezdzil i też wymienił automat i kasete 11-32T i teraz jest ok.Dlatego myślę że na początek bez forsowania i rezygnacji z naszych pięknych tras lepiej mieć zapas a z biegiem przecież mogę kupić 11-28T :)Obecnie jeżdze na fitnesie złożonym na ramie accenta ma trzy blaty z przodu tzn najmniejsza 28  z tyłu największa 28 i pod parę górek naprawdę jest ciężko.A co sądzicie o maszynach o ich parametrach?

#5 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 luty 2016 - 21:26

Oba fajne. Osobiście brałbym gianta, ale to moja subiektywna opinia. Pewnie dlatego, że sam mam defy 1.

A co do Bieszczadów to co roku tam jestem na urlopie i zdecydowanie max 28 z tyłu.  Pod Bezmiechową wjeżdżam 39/28. A to chyba najtrudniejszy podjazd w Twojej okolicy (chyba że o czymś nie wiem). 

Tak czy inaczej przekonasz się jak pojeździsz... Najpierw kup rower.

#6 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 29 luty 2016 - 08:04

Obecnie jeżdze na fitnesie złożonym na ramie accenta ma trzy blaty z przodu tzn najmniejsza 28  z tyłu największa 28 i pod parę górek naprawdę jest ciężko

Nie wiem ile ten fitness wazy, ale zdziwisz się jak łatwo się podjeżdża szosówką... ja kiedy przesiadałem się z MTB na szosówkę tez się bałem przełożenia 34/28, bo wiedziałem ile wysiłku wymagają asfaltowe podjazdy typu Salmopol czy Magurka na MTB nawet na 24/32 - a tu nagle okazało sie że przełożenie to nie wszystko - lekkość szosówki, jej sztywność i geometria, a do tego gładkie opony powodują, że te podjazdy okazały się wręcz łatwiejsze niż robione na MTB.

Poza tym - trenować trzeba, za pół roku sam będziesz się dziwił po co ci 32 zęby z tyłu ;)

A co do rowerów - Cube podaje 8,5kg (nie wiem w jakim rozmiarze), ale TCR 2 waży ciut poniżej 8kg w rozmiarze M (sam ważyłem) - to moim zdaniem spora różnica.

Dodaj odpowiedź