Jump to content

Photo

Przewóz Roweru W Ryanair

8 replies to this topic

#1 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 28 March 2016 - 22:24

Siemka, 

w niedługim czasie planuję przewieźć rower w Ryanairze. Poczytałem już o takiej praktyce co nieco i planuję swój rower zapakować do kartonu (hejt stop).

Mam takie pytanko do osób, które NIEDAWNO KORZYSTAŁY z takich usług właśnie w RYANAIRze, jak to wygląda z wymiarami, wagą i ceną? Przyznam, że w sieci znalazłem już kilka sprzecznych ze sobą informacji, a chcę się upewnić, czy dobrze rozumiem zapisy regulaminu na stronie przewoźnika. 

Dzięki z góry za udzielenie się w temacie ;)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#2 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 29 March 2016 - 07:21

Ja ostatnio leciałem z pudłem. wymiarami się nie przejmuj, waga do 30 kg.

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2016 - 07:58

Wymiar taki, aby sie zmiescil w skanerze do ponadwymiarowych bagazy.
Czyli rowerowe pudlo spokojnie da rade.
Linie lotnicze maja rozne limity wagowe i stawki za wieksze bagaze i sprzet sportowy.
Wszystko jest podane na ich stronie.

#4 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 29 March 2016 - 12:07

Dzięki za odpowiedzi, ale gdybym miał wszystko jasne ze strony przewoźnika to nie byłoby tego tematu :) 

Pytam osób, które miały ostatnio (najlepiej tej zimy) doświadczenie z lotem Ryanairem. Znalazłem limity wagowe 15,20 i 30kg. W sumie uważam, że zmieszczę się w ten limit 20kg i to jest cena bodajżę 144PLN OW. Zatem w sumie proszę jedynie o potwierdzenie. 

Temat może przydać się też innym osobom, bo zdaje się, że coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie, pozdro :)

Strava
Instagram

#5 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1,367 posts
  • SkądBurzyn

Posted 29 March 2016 - 12:31

Rower ma chyba określony limit i jest to 30 kg, niezależnie czy waży 5 czy 25 kg. I takie są ceny. Limit dotyczy też wagi ewentualnej torby ochronnej. Z tego co ludzie piszą Ryanairem powinno być z kartonem OK. Ale lepiej zadzwonić i upewnić się na infolinii przed rezerwacją biletu.

Miałem natomiast problem jak chciałem nadać Treka w kartonie przeprowadzając się z Toronto do Krakowa, LOT-em. Za duże wymiary kartonu więc musiałem go nadać na cargo, jakieś 300 CAD. Masa formalności i nerwów na cle w Krakowie, ponad stówka za papier zwalniający z cła.... 

Gwarancją że każda linia weźmie rower (o ile jest miejsce i samolot nie jest bardzo mały) jest wożenie roweru w walizce bo te mają odpowiednie wymiary.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#6 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 29 March 2016 - 13:05

Ja leciałem tej zimy ryanairem i też pewnie myślisz że zrobisz zajefajne oszczędności ,że nadasz 20kg jako "sprzęt sportowy ". Żebyś się nie zdziwił jak cię nie przepuszczą ze względu na za duży wymiar pudła.

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2016 - 13:07

Nie ma opcji na rower 15, 20 i 30kg. Jak pisze astronom, jest jedna 30kg 60€/£ w jedna strone.
Inna jest kwestia nadania roweru jako checkin bagaz ale masz ryzyko, ze jakis gorliwy pracownik Ryanaira bedzie Ci kazal doplacic, doliczajac ich zlodziejskie stawki lotniskowe.
Sam koszt przewozu roweru u nich, to juz jest bandytyzm!

#8 Nosek

Nosek
  • Użytkownik
  • 151 posts
  • SkądDębica

Posted 29 March 2016 - 13:12

Leciałem 3 tygodnie temu i trzeba kupić do 30 kg rower. Koszt w dwie strony do Barcelony 570zl i wtedy to jest jako rower ubezpieczone. W wakacje miałem jako bagaż do 20 kg ale ryzyko bierze się na siebie wrażenie zgniecenia bagażu. A w przypadku jako rower nadaje się go w innej bramce i w innej się odbiera. Mniejsze ryzyko ze się coś ze sprzętem stanie.

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

#9 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 29 March 2016 - 13:14

Dzięki za konkrety, teraz już mam jasność :)

Strava
Instagram

Reply to this topic