Serio chce Wam się tak bawić i ryzykować dla 3 zł oszczędności?
Skuwanie Łańcucha Pinem.
Posted 08 April 2016 - 18:02
Ja jakies 40 lat temu mialem fabryczna spinke w rowerze Wigry 2. Nigdy sie sama nie rozpiela
Bo nie pracowała na kasecie
Ale właśnie o takich spinkach wspominam
Ale jak już była x razy rozpinana i spinana i zapina się i rozpina " dość luźno" to jak najbardziej. Chyba ze 2 razy rozpieła mi się spinka właśnie sramowska, po czym ją wyrzuciłem i zapiąłem nową.
Ale moment, nie mówisz czasem o tej do 10s? Ja mówię o złotej 9s, którą by rozpiąć trzeba najpierw ścisnąć palcami. Taka sama jest KMC w 10s. Ta 10s (czarna) SRAMa ma inną konstrukcję, na taki jakby zatrzask i ją trzeba rozkuwać kombinerkami lub młoteczkiem na blacie i one wg. producenta są jednorazowe. Także niedziwota, że po wyrobieniu się, może dojść do rozpięcia choć mi przez ok. 5kkm się to nie udało.
Posted 08 April 2016 - 21:18
Serio chce Wam się tak bawić i ryzykować dla 3 zł oszczędności?
Ale co ryzykować? Wożę ze sobą skuwacz jakby co. Nigdy jeszcze łańcuch mi się nie rozpiął, ale zerwać go jak najbardziej zerwałem. Mam spinki, ale mam i też ogniwko, też w razie W. Kiedyś wyjąłem z jakiegoś powodu spinki, dobrze ze miałem ogniwko. Wiesz wolę tak, jak prowadzić rower do domu powiedzmy 50km do domu, zatem dla mnie to było opłacalne, a ryzyko zerowe, bo wiem jak to zrobić , by było to jak najbardziej bezpieczne. Wystarczy czasem użyć głowy.
Ale moment, nie mówisz czasem o tej do 10s? Ja mówię o złotej 9s, którą by rozpiąć trzeba najpierw ścisnąć palcami. Taka sama jest KMC w 10s. Ta 10s (czarna) SRAMa ma inną konstrukcję, na taki jakby zatrzask i ją trzeba rozkuwać kombinerkami lub młoteczkiem na blacie i one wg. producenta są jednorazowe. Także niedziwota, że po wyrobieniu się, może dojść do rozpięcia choć mi przez ok. 5kkm się to nie udało.
Piszę o 9s, bo takie mam 3szt. , przepraszam 2 ![]()
Spinka jednorazowa, jak to ma się do rzeczywistości? Ja jeżdżę na KMC a jak to ma się z innymi spinkami po kilkukrotnym rozpięciu i spięciu?
KMC miałem w rusie, rozpinana, zapinana, przejechała kilka tanich łancuchów KMC i jedna używaną 53-kę od Shimano. Eksperymentowałem, bo rower w sumie do zajechania. I nadal ta spinka jest w użyciu jest w użyciu.
CykloOpole !!!
Posted 11 April 2016 - 19:03
A jaką spinkę pod Campę 11 możecie polecić?
Campa swojej nie robi z tego co wiem, na KMC mi trochę marudzili w serwisie. do założenia spinki potrzebuję skuwacza?
Pytam, co będzie najlepsze do wożenia ze sobą, na razie wychodzę z założenia że moje 62kg nie zerwie łańcucha o niezbyt dużym przebiegu. Ale jak mi świeżo zainstalowana Strava pokazała ponad 400W na podjeździe, to się zacząłem martwić
, bo ostatnio jeżdżę twardo.
Posted 11 April 2016 - 19:53
Sram PowerLock, KMC MissingLink, obydwa bezproblemowe. Skuwacz będzie potrzebny.