Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rumunia Majówka - Trasa Transfogarska

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 01 kwiecień 2016 - 20:36

Hej,

ze znajomymi planujemy w majówkę jechać do Rumunii i przejechać trasę transfogarską i transalpinę.

Jest problem z niepewnymi informacjami na temat otwarcia tych dróg. 

znalazłem takie informacje 

Transfogarska: Scheduled Dates: November 1, 2015 - June 30, 2016 (tentative date for reopening)
Transalpina Scheduled Dates: November 1, 2015 - March 30, 2016 (tentative date for reopening)

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Transfogarska jest rzeczywiście zamknięta aż do końca czerwca???

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#2 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 kwiecień 2016 - 21:23

A jak ze stanem asfaltow?

#3 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 01 kwiecień 2016 - 22:20

Pooglądaj filmiki z youtuba. W niektórych miejscach śnieg leży w czerwcu, tak jak w Alpach (szerokość geogr. i wysokość przełęczy ta sama). O 100% suchym asfalcie w czerwcu możesz raczej zapomnieć. W maju bym nie ryzykował.

Transalpina asflat nowy (choć na bieżąco im zjeżdża...) Transfagarska chyba nadal w stanie różnym.

Aaaaa! : są przecież kamerki internetove z transmisją live - oglądaj i oceniaj sytuacje.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#4 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 kwiecień 2016 - 05:51

http://www.balealac.ro/

Obserwuj kamery znad jeziora Balea Lac. Ono jest przy wjeździe do tunelu na 2100, będziesz wiedział ile jest śniegu na trasie i czy zabrać narty ;)
Obecnie na tych wysokościach jest 1,5m śniegu i wątpię by ktoś tam bawił się w odśnieżanie drogi.

Transalpina wjeżdża jeszcze 80m wyżej, jest tam stok narciarski z samej góry, ale chyba nie ma kamery spod szczytu na drogę. Musiał byś poszukać kamerki z tego kurortu pod wyciągiem (nie pamiętam nazwy), może obejmie kawałek drogi po lewej.

Edit.
Znalazłem kamerkę ze szczytu, widać góry Parang, tamtędy biegnie Transalpina, ale póki co wszystko białe, a chyba powinna byś widoczna nitka asfaltu wijąca się po po grzbiecie:
http://jurnalul.ro/w...ondola-409.html

Kamera mija jezioro w dole, jest słup wyciągu, a za nim antena chyba telefonów. Pomiędzy nimi w oddali, po grzbiecie powinno być chyba widać szosę. Jak odśnieżą to tym bardziej :)

PS. Polecam jeszcze trzecią trasę w Rumuni w górach Bucegi. Wjazd z Synai z wysokości ok. 800m aż na główny grzbiet, bodaj pod sam krzyż na ponad 2400. Cały czs asfalt :)

#5 goldfinger

goldfinger
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 kwiecień 2016 - 10:52

https://goo.gl/photo...SWd3oQ527nXk4Y6

Tak wyglądała przełęcz Urdele na Transalpinie na początku czerwca zeszłego roku.

Całą północna część była jak najbardziej przejezdna, na południową stronę do Novaci nie jechałem ale na pewno też była przejezdna.

Kilka samochodów i motocykli jechało, nie widziałem żeby ktoś wracał ;)

Droga oficjalnie jest zamknięta do 15 albo 30 czerwca dokładnie nie pamiętam ale zagrodzona była tylko prowizorycznie i stał znak informujący o terminach otwarcia.

Na początku maja najwyższe partie zarówno na Transalpinie jak i Transfogarskiej będą jeszcze miejscami nieprzejezdne

#6 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 kwiecień 2016 - 14:40

Myślę, że na pewno nie będą przejezdne. Zwrócić też trzeba uwagę, że wystarczy trafić w chłodniejszy dzień majowy, to na tej wysokości przytrafić się może niezła szklanka z topniejącego śniegu. Tu nie ma co gdybać, to są wysokości przekraczające Czerwone Wierchy lub Mięguszowieckie szczyty w przypadku Bucegi. Ale z drugiej strony najwyższe miejsca są na otwartych i nasłonecznionych połoninach, więc śnieg tam może szybciej stopnieć.

Na Transalpinie jadąc od południa na wysokości ok 1600/1700m jest taki kompleks turystyczny, pełno hoteli itd. Myślę, że do tego miejsca będzie przejezdne, pewnie nawet zima odśnieżają. Gorzej jest wyżej, bo tam już nie ma potrzeby odśnieżania.

#7 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 23:41

dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi i rady, 

zrezygnowalismy z Rumunii, znacznie lepiej będzie ją odwiedzić w sierpnu/wrześniu 

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#8 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 kwiecień 2016 - 07:36

:D
We wrześniu bodaj 2 lata temu spadł mi śnieg w ilości 30cm a temperatura spadła wysoko nawet do -15 na 2000m. Nieco mniej ekstremalnie było 3 lata temu, ok. 5cm śniegu i -2 w Parangu. No ale to było ok. 20 września tym niemniej są to góry i we wrześniu może być tam zarówno +30 jak i - kilka stopni z pierwszym śniegiem.

Dodaj odpowiedź