Hej,
ze znajomymi planujemy w majówkę jechać do Rumunii i przejechać trasę transfogarską i transalpinę.
Jest problem z niepewnymi informacjami na temat otwarcia tych dróg.
znalazłem takie informacje
Posted 01 April 2016 - 20:36
Hej,
ze znajomymi planujemy w majówkę jechać do Rumunii i przejechać trasę transfogarską i transalpinę.
Jest problem z niepewnymi informacjami na temat otwarcia tych dróg.
znalazłem takie informacje
max dst:
412 km Kraków - Warszawa (2020)
Posted 01 April 2016 - 22:20
Pooglądaj filmiki z youtuba. W niektórych miejscach śnieg leży w czerwcu, tak jak w Alpach (szerokość geogr. i wysokość przełęczy ta sama). O 100% suchym asfalcie w czerwcu możesz raczej zapomnieć. W maju bym nie ryzykował.
Transalpina asflat nowy (choć na bieżąco im zjeżdża...) Transfagarska chyba nadal w stanie różnym.
Aaaaa! : są przecież kamerki internetove z transmisją live - oglądaj i oceniaj sytuacje.
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Posted 02 April 2016 - 05:51
Posted 02 April 2016 - 10:52
https://goo.gl/photo...SWd3oQ527nXk4Y6
Tak wyglądała przełęcz Urdele na Transalpinie na początku czerwca zeszłego roku.
Całą północna część była jak najbardziej przejezdna, na południową stronę do Novaci nie jechałem ale na pewno też była przejezdna.
Kilka samochodów i motocykli jechało, nie widziałem żeby ktoś wracał ![]()
Droga oficjalnie jest zamknięta do 15 albo 30 czerwca dokładnie nie pamiętam ale zagrodzona była tylko prowizorycznie i stał znak informujący o terminach otwarcia.
Na początku maja najwyższe partie zarówno na Transalpinie jak i Transfogarskiej będą jeszcze miejscami nieprzejezdne
Posted 02 April 2016 - 14:40
Myślę, że na pewno nie będą przejezdne. Zwrócić też trzeba uwagę, że wystarczy trafić w chłodniejszy dzień majowy, to na tej wysokości przytrafić się może niezła szklanka z topniejącego śniegu. Tu nie ma co gdybać, to są wysokości przekraczające Czerwone Wierchy lub Mięguszowieckie szczyty w przypadku Bucegi. Ale z drugiej strony najwyższe miejsca są na otwartych i nasłonecznionych połoninach, więc śnieg tam może szybciej stopnieć.
Na Transalpinie jadąc od południa na wysokości ok 1600/1700m jest taki kompleks turystyczny, pełno hoteli itd. Myślę, że do tego miejsca będzie przejezdne, pewnie nawet zima odśnieżają. Gorzej jest wyżej, bo tam już nie ma potrzeby odśnieżania.
Posted 03 April 2016 - 07:36