hahaha nie mogę się powstrzymać ..... kto daje do piasty łożyska ZZ ????? kto zakłada łożyska za 1 zł ??????
Proponuje analogicznie kupować mleko z napisem Tesco , oraz wodę butelkowaną Tesco
Arni , muszę pogratulować ze niszczysz łożyska , może po prostu jesteś za ciężki, albo walisz kercherem w piaste co jest normalką wsród rowerzystów "z łapanki " , poza tym nie napisałeś jaki to model [piasty , bo wtedy będzie mozna zinterpretować co i jak w porównaniu do Twojej wagi i konserwacji roweru.
Piszesz jak większość w polsce na forach - to jest niedobre bo mi się zepsuło, oczywiscie samo ...ale k.....a co ? brak danych !
Mam takiego jednego klienta , koła składałem mu z 3 lata temu na 482 i 291 piastach , waży ok 65 kg , zrobione ma ....ok 30 tysięcy !!!!!!!!!! są tam łożyska EZO japońskie bo to piasty są najlepsze Novateca i poza tym że były raz dosmarowane ... w końcu ten smar jakoś się wytoczy , nic nie było ruszane, łożyska nie mają luzów żadnych
Limity wagowe na piasty Novatece to dla cienkich osi np 172 sb góra 80 kg , na 482 sb ok 85 kg.
Powyżej tej wagi oski zostają lekko skrzywione , łożyska natychmiast pracują po krzywej i przebieg dla nich to praktycznie kilkaset km , niby da się śmigać , ale szorują .
Łożyska za 1 zł czy nawet 3 zł możne kupić dziecku na majówke , coby sobie poturlało je po chodniku.
Ciekwe że sprzedawcy na alle nie podają w opisach - sprzedajemy tak gówniane łożyska że strach je zakładać, jeden koleś założył sobie takie do suportu i pojechał....wracał na piechote .
a teraz troche info ...... do piast daje się wyłącznie 2RS , ewentualnie niektóre firmy stosują wersje z uszczelkami bezstykowymi , dla poprawienia toczenia się, jednakże dostajemy mniejszy stopień uszczelnienia
ZZ nie mają żadnego uszczelnienia i nie stosuje się ich do piast i innych części ruchomych roweru - bo nie mają uszczelnienia żadnego tylko kape z metalu, to w sumie najgorszy typ łożyska .
Enduro są przereklamowane , zazwyczaj stosuje się je w zawiasach zawieszeń rowerowych , tram występują inne siły, ale tak z praktyki to żadna różnica, więcej w tym marketingu, tak samo jak w przypadku tanich "ceramików" .
Typowe ceny dla dobrych łożysk to ok 10 - 12 zł i następny przedział ok 25 zl, w przypadku łożysk o mniejszym profilu, tutaj królują EZO
Łożyska z luzem poprzecznym stosować można wyłącznie tam, gdzie można stosować kontrowanie luzu , np Mavic
no to ....aby do przodu ...chcecie oszczędzać na łożyskach ?? oszczędzajcie na piwie, czipsach i innych używkach , jedno dobre łożysko to czteropak
aaaa zapomniałem EZO ,,, są oryginały i podróbki niestety jak wszystkiego wszędzie.
Oryginalne japończyki miałem z napisem Japan, nie oryginalne , JAP , ale znowu jakieś oryginały nie miały w ogóle nic nabite , tylko pudełkowane zbiorczo Japan ....wszystko zależy co i gdzie kto zamawia, zależy to od uczciwości sprzedawcy i jego wiedzy , czy poda się info ....ze te są chrzczone , a te dobre
Marvelo, widze ze chłopie troche na bakier masz z techniką ....
Podanie zbyt dużej ilości smaru będzie powodowało nadmierne grzanie się łożyska, to ze ono się kreci to moment obrotowy zawsze będzie pchał to do przodu.
W łożysku ma być tyle smaru ile ma być, za dużo to niedobrze , bo wypłynie nadmiar
w latach świetności Szurkowskiego i nawet wcześniej , na czasówki , czy kryteria z piast wyciągano smar , błysk polerka i podawano olej do smarowania , fakt że to maiło mieć mały przebieg , ale kręciło się zajebiście , nie wiem czy ceramiki wysokiej klasy mogły przebić piasty Recorda tak zrobione