Skocz do zawartości

Trening na jesień, zimę

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 20:58

Jakie środki treningowe zalecilibyście byłemy biegaczowi-amatorowi (zostało mi z bieganie sporo wydolności, gorzej z siłą i tolerancją zakwaszenia mieśni). Możecie polecić mi jakąś literaturę na temat treningu kolarskiego. Jak wyznaczyć na rowerze hrmax (w bieganiu miałem 175) ?

#2 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 05 październik 2007 - 21:01

Jakie środki treningowe zalecilibyście byłemy biegaczowi-amatorowi (zostało mi z bieganie sporo wydolności, gorzej z siłą i tolerancją zakwaszenia mieśni). Możecie polecić mi jakąś literaturę na temat treningu kolarskiego. Jak wyznaczyć na rowerze hrmax (w bieganiu miałem 175) ?

Biblia treningu kolarza górskiego Joe Friela

Hrmax = 220 - wiek
niektórzy dodają do tego działania +5 (jak już troche jeździsz)

W praktyce znajdź lekkie wzniesienie , wstań na pedałach i "daj ognia" - jak już będziesz padał odczytaj wynik na pulsometrze.

#3 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 21:09

Niestety Darek ale z biegania wiem, że wszelkie wzory są niewiele warte. Trzeba zrobić jakiś test. W bieganiu było to 2-3km na maxa + 300m finiszu najlepiej na zawodach. Podobne próby na rowerze dawały 165 - 167 hr/ min

#4 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 05 październik 2007 - 21:32

Wydaje mi się że hrmax z biegania powinno być taki same jak na rowerze. Chyba że źle je wyznaczyłeś i mogłeś mieć jeszcze większe. Np. mój kolega na treningu miał max 176, a jak wystartował pierwszy raz w zawodach to mu polar pokazał 187 :roll: .

#5 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 21:36

Polar często pokazuje różne dziwne rzeczy zwłaszcza jak się nadajnika nie posmaruje wodą. Dopiero w komputerze widać później, że to jakiś chwilowy wyskok. W bieganiu żeby wydusić z siebie hrmax musiałem najpierw nabrać sporo siły (siłownia, krosy, podbiegi, skipy itd).

#6 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 06 październik 2007 - 08:09

HRmax, to tętno niezależne od sposobu w jaki serce zostaje zmuszone do maksymalnej pracy. Czy to jazda na rowerze, biegi, pływanie czy wiosłowanie, powinno być zawsze takie samo. Wcześniej też bawiłem się w dokładne wyznaczanie z różnych wzorów i testów własnego HRmax i progu LT. W oparciu o doświadczenie z mijającego sezonu, uznaję, że dla mnie (amatora) tak dokładne określenie tych parametrów nie odgrywa aż tak istotnej roli. Obecnie zrobiłem sobie test przy pomocy pulsometru Polar. Wynik wydał mi sie całkiem prawdopodobny, więc w tym sezonie posługuję się HRmax określonym właśnie w taki sposób. Wyszło mi o 3 więcej, niż z wzoru 220-wiek. Taką lub odrobinkę mniejszą wartość, dwa czy trzy razy podczas treningu w tym sezonie mój polar zanotował.

pozdro horny

#7 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2007 - 09:01

"Wzor 220hr - wiek" to bzdura, test z polara tez ma sie nijak do rzeczywistosci.
Dla mnie HRmax powinien wynosic ~195, zaobserwowany na treningu to 207hr
Prog AT powinien wynosic cos ok 180 a byl 162Hr
Niestety jezeli ktos chce byc pewien na czym stoi pozostaja odplatne metody testowe.

#8 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 06 październik 2007 - 16:06

"Wzor 220hr - wiek" to bzdura, test z polara tez ma sie nijak do rzeczywistosci.

Mnie ze wzoru 220-wiek+5 wychodzi 198 . Wynik podobny (we wrześniu 199) do tego jaki udało mi się z siebie wydusić. Tak szczerze to nie robiłem regularnych prób na HRmax więc może to być przypadek. Mam podobne zdanie jak horny "uznaję, że dla mnie (amatora) tak dokładne określenie tych parametrów nie odgrywa aż tak istotnej roli"

#9 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 06 październik 2007 - 17:01

HRmax...zaobserwowany na treningu to 207hr

ja bym uznał, że właśnie ta wartość jest bzdurą. Raz zdarzyło mi się, że polar wskazał coś koło 210, ale nie przyszło mi do glowy, żeby brać to w ogóle pod uwagę. Określanie parametrów wydolnościowych podaczs badań w specjalistycznych ośrodkach jest jak najbardziej uzasadnione dla czynnych zawodników, ale w przypadku amatora płacić 3 stówy, żeby za 3 miesiące sprawdzać zmiany i znowu płacić? Po prostu, nie wszystkich na to stać, więc pozostają wzory i popularne testy.

pozdro horny

#10 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 06 październik 2007 - 17:07

Mi pulsometr maksymalnie pokazał 214 i wątpię, żeby była to prawda. Zakładam, że 220 - wiek to mój maks i tego się trzymam. :}

#11 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2007 - 17:16

horny jezeli jestem wypoczety bez problemu wchodze na tetna powyzej 200
Wyniku w tym przypadku jestem pewny ;)
Masz jednak racje ze test wydolnosciowy "do odmowy" gwarantuje poprawnosc wyniku.
Polar obarczony jest bledem pomiaru, probkowanie co 5s i usrednianie wyniku moze powodowac ze wynik jest zanizony.

#12 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2007 - 20:22

Test wydolnościowy na wrocławskiej AWF zrobiłem sobie kiedyś z ciekawości. Do testu używają rownież nadajnika od polara tylko odbiornik jest inny. żeby było śmieszniej to zmierzyli mi hrmax na 167. Pare godzin później na treningu interwałowym dochodziłem do 169. Myślę, że na testach też czesto wychodzą bzdury zwłaszcza, że od hrmax liczą też metodą pośrednią tętno na progu. U mnie było to 130 czyli tetno z jakim normalnie robiłem wolne wybiegania.

#13 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 16 październik 2007 - 14:20

Mam pytanie do szanownych kolegów. Od kiedy zacząć poważnie przygotowywać się do następnego sezonu (bardzo dla mnie ważne, ponieważ planuję starty w wyścigach)? Ostatnio na rowerze byłem w zeszły poniedziałek. Zaczęło się liceum, zaczął się zapiepsz... Myślałem o początku listopada, ale nie wiem czy nie za wszcześnie.

I druga sprawa, również bardzo istotna. Czy któryś z forowiczów podjąłby się napisania dla mnie planu treningowego? Mi to w ogóle nie wychodzi.... Błagam o pomoc!:)
pzdr
;-)

#14 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 16 październik 2007 - 15:20

Niekoniecznie wyliczanie pulsu max. ze wzoru 220 - wiek musie być bzdurą . Oczywiście to teoria . Wczym problem aby każdy sam zaobserwował na ile jego pompa może sobie pozwolić. Rafałku to że u siebie zaobserwowałeś taki puls dużo większy od wyliczonego może być tylko objawem niedokładności pulsometru lub brakiem wytrenowania. Ja o rowerach więcej mówię niż robię i też notowałem u siebie puls max. ok 205 ud/min. He he to jak u zawodowców tyle że np. ja osiągam taki puls po przejechaniu sprintem ok 200 metrów a np. Jose Rubierra podczas ciągłej jazdy pod Alp D'huez.

#15 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 16 październik 2007 - 19:11

Pewnie masz racje Arnoldzik bo w tym roku przekulalem 9-10 tys km(7tys na mtb) a polar to wiadomo ze szajs ;)

#16 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 16 październik 2007 - 19:35

Pewnie masz racje Arnoldzik bo w tym roku przekulalem 9-10 tys km(7tys na mtb) a polar to wiadomo ze szajs ;)

No widzisz ,ciesze sie ze mogłem w czymś pomóc 8-)

#17 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 16 październik 2007 - 21:45

przypuszczam Arnoldzika ze to bylo z lekka ironiczne ze strony Rafalka :-P

#18 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 17 październik 2007 - 00:23

[quote name="Arek"]przypuszczam Arnoldzika ze to bylo z lekka ironiczne ze strony Rafalka :-P[/quot
Nie no jasne że wiem o zabarwieniu ironicznym tego postu. Poprostu wziąłem Rafałka za amatora a to jak widać po ilości kilometrów fachowiec w swojej dziedzinie.
Jak Rafałek mówi że wyliczenia pulsu maksymalnego ze wzoru 220-wiek są bzdurą to widocznie tak jest. Przepraszam i bez urazy. Jestem początkującym amatorem i chętnie sie czegoś nauczę. ;-)

#19 Gosc_FunThomas_*

Gosc_FunThomas_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2007 - 11:25

Jacekz: gdy szukałem informacji o HRmax znalazłem coś takiego:
http://www.sfd.pl/22...-_-t134387.html
Może coć Ci pomoże. Dodam od siebie, że moje wyliczone tętno to 185 a zmierzone 183 (pulsometr Sigma PC1300)

[ Dodano: 2007-11-08, 14:52 ]
Jacekz: jeszcze możesz zrobić godzinną jazdę na czas, może coś z ...
http://www.kolarstwo...da.pl/tzpm.html

Dodaj odpowiedź