Jump to content

Photo

Kontra Korby Fsa?

11 replies to this topic

#1 Durden

Durden
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 11 April 2016 - 20:14

Witam nie wiem czy pamiętacie mój temat z podkładkami pomiedzy korba a spręzynką w korbie FSA. Sprawa wygląda tak dokręciłem na  41nm korbe, ale zauważyłem dopiero teraz, ze jest druga nakrętka konturująca do skrecenia tak aby główna śruba, która nam korbe dociąga się nie wykreciła i teraz pytanie jaki jest do tego klucz aby ja zakonturowac?

Ja zrobiłem to małym ampulem i młoteczkiem lekko dobiłem, ale chciałbym do tego klucz. Oto zdjęcie poniżej chodzi mi o ta nakretkę z sześcioma dziurkami.

https://cdn-bk.nices...60587-pl.jpgFSA

Mowa o tym kluczy, cena kosmos -,- http://www.bike-disc...ool-qr-8a-30293

#2 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 12 April 2016 - 01:08

To nie jest żadna kontra, to jest element wbudowanego ściągacza korby.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 April 2016 - 04:45

Klucz kołkowy o regulowanym rozstawie wypustów załatwi problem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 Durden

Durden
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 12 April 2016 - 16:41

radomir82,  przecież śruba wewnetrzną na imbusa 10mm dokręcamy korbe, a ta która ja pokazuje z tymi sześcioma otworami dokręca się w przeciwną strone i na moje oko ona spełnia funkcje kontry.  Dodam, ze kiedyś poluzowała mi się korba. Teraz miałoby to sens, że ta druga nakretką konturujemy czyli dokrecamy korbe kluczem 10mm na załóżmy 41nm a później kontrą skręcamy. Tak mi to wygląda. Jesli uważasz inaczej to proszę rozpisz się na ten temat.    Dodatkowo wykrecając tą nakretne która ma 6 ostorów możemy wyciągnać tą srube na imbusa 10mm i w razie zerwania gwintu ją wymienić.

Tak to wygląda  https://www.google.p...5br40c7QGuXIXM:

#5 szprot

szprot
  • Użytkownik
  • 122 posts
  • Skądkatzenfurt

Posted 12 April 2016 - 18:08

radomir82 dobrze napisal.to jest sciagacz korby.jak odkrecasz srube wewnetrzna imbusem to zewnetrzny kolnierz napiera na te srube z otworami i sciaga ramie korby.daj nakretke na jakis loctile(nie wiem jak to sie pisze)podkladke z lewej strony.ja zmierzylem rozstaw otworow i w plaskowniku wywiercilem dwie dziury 2mm i wkleilem wiertla.i mam klucz

#6 Durden

Durden
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 12 April 2016 - 18:26

Ok zgadza się ta nakretka pełni funkcje ściągacza, wykręcając śrubę mbusem 10mm ona sie nam sama nie wykręca tylko zostaje w ramieniu korby i ściąga ją z osi. Ale czy dodatkowo ta nakretka z szescioma otworami nie powinna być dokręcona na sztywno? Tak aby zaparła się o śrubę gdy ta już jest wkręcona np. na 41 nm.  Czy ona dodatkowo nie zapewni nam ochrony przed odkręceniem się tej śruby?

ps. Jeśli ta nakrętka nie stanowi kontury dla śruby to moim zdaniem to jest rozwiązanie bez sensu.   czy przypadkiem nie jest jak w korbach na kwadrat, ze trzeba ją dokrecac? Owszem w każdej trzeba dokrecic, ale np w Shimano HT2 sa dwie mały śrubki na imbusa i wydaje mi się to bardziej pewne niz rozwiazanie FSA.  

Prosze aby bardziej obeznane osoby się do tego ustosunkowały.

#7 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 12 April 2016 - 19:19

Ta nakrętka dokręcona "na maxa" nawet nie dotyka głównej śruby, tym samym nie może jej kontrować. Jeżeli dokręcisz ramie z odpowiednim momentem to nie ma możliwości żeby się sama odkręciła, przynajmniej ja nigdy nie miałem takiego przypadku a przewinęło się przez mój warsztat co najmniej kilka tysięcy suportów tego typu.

#8 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 12 April 2016 - 19:25

To jest ściągacz, koledzy mają rację.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9 Durden

Durden
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 12 April 2016 - 19:25

Przy mojej wyprawie po 2tys km, z okolic suportu dochodziło dziwne pukanie. Pomyślałem, że to nie możliwe aby to było łożysko. Co sie okazało ramie korby było poluzowane co sprawiło iż podkładką sprężynująca, która ma zadanie dociskowe dla osłonki łożyska. Ta oto podkładka tarła o ramie korby.  Korba na tyle była odkrecona, ze podkładka dobrze nie była naprężona co powodowała takie stukanie.

Po tym incydencie zacząłem się zastanawiać nad tym rozwiązaniem FSA. W Shimano mamy nakrętkę kasująca luz i skręcamy na 2 śrubeczki kluczem imbusowym co wydaje mi się bardziej pewne. Czy to tylko moje odczucie? Jak jest np. U SRAMa?

#10 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 12 April 2016 - 19:49

W mojej opinii nie ma lepszych korb, tarcz i suportu jak właśnie shimano. Co do reszty to można by dyskutować ale tutaj ich system zdecydowanie wygrywa.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#11 Durden

Durden
  • Użytkownik
  • 135 posts

Posted 12 April 2016 - 20:08

Dodatkowo biorac pod uwage Shimano,  dając podkładki, wszystko jest na sztywno a w FSA mamy ta podkładkę sprężynująca, czy czasem przy użyciu dużej siły, piszac o osobie która ma duzo siły w nodze, nie ma takiego przypadku wyczuwania luzy? Chodzi o to, ze lewe ramie może się uginać na tej sprężynce ponieważ moment z którym jest dokrecona korba jest zbyt mały albo spręzynka wyrobiła się na tyle, ze cisnac w korbe nie wyczuwamy luzu ale przy dużej sile może on wystepowac?

Czy coś takiego się zdarza?

#12 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 12 April 2016 - 20:12

Popraw w końcu ten tytuł tematu ("zakonturowanie"?).

Reply to this topic