Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawe Ramię Korby Ociera O Poziome Widełki Tylnego Koła

45 odpowiedzi w tym temacie

#1 lemmyafiver

lemmyafiver
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądNiepołomice

Napisano 12 kwiecień 2016 - 16:40

Mam następujący problem z korbą Shimano 105 + wkład suportu: SM-BB5700.

W czasie jazdy, przy mocnym  wciśnięciu lewego pedała, koniec prawego ramienia korby ociera delikatnie o poziome widełki tylnego koła.

W czym może tkwić problem?

Rower kupiłem używany i niestety na jeździe próbnej nie zauważyłem tego problemu.

Nie widzę też luzu podczas ruszania korbą na boki.

#2 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 12 kwiecień 2016 - 17:09

A jaka jest odległość prawej korby od widełek? Może trzeba dać podkładkę? A może mała sztywność węzła suportowego? Jaka to rama?

#3 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 13 kwiecień 2016 - 06:27

Tak, stawiam na złe ustawienie podkładek pod miskami suportu. Muszą być dwie po prawej i jedna z lewej przy 68mm lub tylko jedna z prawej i zero po lewej przy 73mm.
Myślę, że ktoś sobie nieudolnie próbował ustawiać linię łańcucha zmianą podkładek, a to chory pomysł jest.

#4 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 07:00

Może jednak coś z wiotkością ramy? Jeśli to korba dwurzędowa to Shimano nie daje w zestawie żadnych podkładek. Są tylko dla trójrzędówek.

Z tym muszeniem to zbyt daleko idące wnioski. Mam mufę 68mm, dwurzędówkę 105 i nie potrzebuję żadnych podkładek.

Trzepak 

"MAMIL"

#5 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 13 kwiecień 2016 - 07:18

Jeśli rower kupiłeś używany to istnieje możliwość że jest powypadkowy i oberwał mocno w korbę

lub w ramę co mogło spowodować ich wygięcie.

Nie teoretyzuję, znam to z praktyki.

#6 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 08:28

A z drugiej strony jaka jest odległość między korbą a widełkami ?

#7 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 08:36

Moge sie mylic ale z tego co wiem to w szosie nie ma podkladek niezaleznie od ilosci tarcz za to w MTB podkladki sa zawsze a ich ilosc zalezy od szerokosci mufy. Mowa o BSA.

#8 lemmyafiver

lemmyafiver
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądNiepołomice

Napisano 13 kwiecień 2016 - 09:54

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Zmierzone odległości końca ramion korby od widełek:

Prawa strona: 1 mm

Lewa strona: 5 mm

Podkładek nie mam..

Po zdjęciu korby są od razu widoczne łożyska. 

Rower, którego dotyczy problem (Giant Defy 3.5):

http://szosa.org/gal...pierwsza-szosa/

Powypadkowość? 

Lakier nie poobijany. Prawie idealny stan.

Wiotkość ramy?

Nigdzie nie zauważyłem pęknięć, odprysków lakieru itp. 

#9 perqsista

perqsista
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 12:30

Nie masz czasem osadzonego (na siłę)  tylnego koła z długością osi piasty 135mm w tylny wideł przystosowany do 130mm ?

EDIT: oglądałem zdjęcia Twojego roweru w galerii i tym bardziej sprawdził bym w/w trop tylne koło nie wygląda na oryginalne od tego roweru (kierowałem się napisami na obręczach). Zdejmij koło i zobacz/ zmierz jaka jest długość osi piasty i porównaj  z rozstawem tylnych widełek, choć jak ktoś na chama wciskał to mogły się trochę rozejść. Ale sprawdź czy koło wchodzi/schodzi łatwo z widełek czy trzeba je rozginać do osadzenia koła.

#10 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 13 kwiecień 2016 - 12:59

Zrób zdjęcie okolic korby / problemu

#11 lemmyafiver

lemmyafiver
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądNiepołomice

Napisano 13 kwiecień 2016 - 14:25

Nie masz czasem osadzonego (na siłę)  tylnego koła z długością osi piasty 135mm w tylny wideł przystosowany do 130mm ?

EDIT: oglądałem zdjęcia Twojego roweru w galerii i tym bardziej sprawdził bym w/w trop tylne koło nie wygląda na oryginalne od tego roweru (kierowałem się napisami na obręczach). Zdejmij koło i zobacz/ zmierz jaka jest długość osi piasty i porównaj  z rozstawem tylnych widełek, choć jak ktoś na chama wciskał to mogły się trochę rozejść. Ale sprawdź czy koło wchodzi/schodzi łatwo z widełek czy trzeba je rozginać do osadzenia koła.

Racja. Nie jest to oryginalne koło.

Sprawdziłem i schodzi bardzo łatwo

Zrób zdjęcie okolic korby / problemu

Lewa strona:

Prawa strona (tu jest problem):

#12 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 13 kwiecień 2016 - 14:48

No może być to jakiś trop, rozwalił oryginalne koło i wsadził na siłę koło z piastą MTB. Koniecznie trzeba sprawdzić szerokość piasty czy nie jest to czasem 135mm.

Tylko z drugiej strony, jak by to faktycznie zrobił, to widły wygięły by się raczej równomiernie, oba jednakowo, no może różnica by wyniosła 1mm, ale raczej nie 4mm.

#13 perqsista

perqsista
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 14:55

@lemmyafiver
- mimo wszystko zmierz rozstaw widełek/ szerokość ośki piasty

-sprawdź prawa miskę suportu czy np nie jest wkręcona od innego np. z MTB.

Więcej pomysłów nie mam poza walniętą/wygiętą ramą.

#14 lemmyafiver

lemmyafiver
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądNiepołomice

Napisano 13 kwiecień 2016 - 14:58

Koło tylne jest tego typu:

http://allegro.pl/ko...5329836954.html

Schodzi bardzo lekko.

Raczej na siłę nie było montowane.

#15 perqsista

perqsista
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 15:04

NOVATEC NT-802SB alu 36H, czarne, tył pod kasetę 8/9/10 rz HG, 135mm

To, że lekko wchodzi  nie znaczy ze poprzedni właściciel/sprzedawca nie rozgiął na siłę na stałe tylnego widelca po to, żeby wsadzić to koło.

Żeby mieć 100% pewności ktoś kto ma taką samą ramę musiałby się zwierzyć jaką ma szerokość tylnej ośki.

Większość ram szosowych jest pod ośki 130mm.

#16 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 13 kwiecień 2016 - 15:22

Ale wiesz co, pojawił by się jeszcze jeden problem jeśli widełki byłyby niesymetrycznie wygięte, koło też nie byłoby symetrycznie ustawione względem osi ramy, a chyba jest.

Ale coś znalazłem :)

http://www.giant-bic...3.5/4861/38961/

W oryginale ten rower ma korbę 3 rzędową, która ma większy Q-Factor oraz inną linię łańcucha, a zatem ramiona korby są szerzej rozstawione, a zębatki przesunięte bardziej w prawo. Tu jest chyba problem, rower jest kombinowany, wymieniono koło i korbę, a 2rz już nie pasuje do tej ramy, bo ma inaczej wyprofilowane ramiona. Dla tego dodaje się podkładkę po lewej stronie suportu, by zachować symetryczność ramion. W 3rz prawe jest po prostu bardziej w prawą stronę przesunięte i gdyby była 3rz, to z prawej była by nie na 1mm, a na 6 czy 8mm oddalona od widełek. Podkładka pod lewe ramię wyrówna jego odległość do tej samej wartości, proste :)

#17 lemmyafiver

lemmyafiver
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądNiepołomice

Napisano 13 kwiecień 2016 - 15:53

Ale wiesz co, pojawił by się jeszcze jeden problem jeśli widełki byłyby niesymetrycznie wygięte, koło też nie byłoby symetrycznie ustawione względem osi ramy, a chyba jest.

Ale coś znalazłem :)

http://www.giant-bic...3.5/4861/38961/

W oryginale ten rower ma korbę 3 rzędową, która ma większy Q-Factor oraz inną linię łańcucha, a zatem ramiona korby są szerzej rozstawione, a zębatki przesunięte bardziej w prawo. Tu jest chyba problem, rower jest kombinowany, wymieniono koło i korbę, a 2rz już nie pasuje do tej ramy, bo ma inaczej wyprofilowane ramiona. Dla tego dodaje się podkładkę po lewej stronie suportu, by zachować symetryczność ramion. W 3rz prawe jest po prostu bardziej w prawą stronę przesunięte i gdyby była 3rz, to z prawej była by nie na 1mm, a na 6 czy 8mm oddalona od widełek. Podkładka pod lewe ramię wyrówna jego odległość do tej samej wartości, proste :)

Tu chyba będzie tkwił problem. Tylko czemu podkładka pod lewe, a nie prawe ramię?

Prawe trzeba oddalić.

Tylko czy wtedy po lewej stronie nie "zabraknie" osi na mocowanie ramienia ?

#18 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 15:54

Oczywiście,że należy dać podkładkę. Teoria teorią ale ja wolę sam ustawić linię łańcucha żeby była optymalna - np. ja mam 1 podkładkę z lewej strony i jest gites...

#19 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 17:12

W jaki sposob podkladka z lewej strony wplywa namlinie lancucha? Psychologicznie? Bo chyba nie fizycznie?

#20 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 13 kwiecień 2016 - 17:26

Podkładka z lewej oczywiście nie wpływa na linię łańcucha ale była konieczna do zamontowania i to fizycznie, nie psychologicznie. Jak myślisz dlaczego?

Dodaj odpowiedź