Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strzelający Bębenek

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Włodzio

Włodzio
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 22 kwiecień 2016 - 21:17

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Kolarka SCOTT SPEEDSTER S30 z 2010r. Mianowicie mam problem z bębenkiem który bym chciał wymienić. Co jakiś czas coś w nim strzela. Zabrałem się do rozbierania i utknąłem. Nie wiem jaka jest piasta. W specyfikacji znalazłem tylko tyle Rear Hub:Scott Comp 24 szprychy. Brak jakichkolwiek oznaczeń przez co nie wiem jaki potrzebuję bębenek. Wiem tylko że kaseta jest SRAM 9 speed PG-950 12-26. W sklepie nikt nie umie mi pomóc. Jakie jest rozwiązanie prócz wymiany kompletnej piasty której i tak nie mogę znaleźć. 

#2 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2016 - 07:06

A możesz zrobić fotę bębenka z obu stron?

#3 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 kwiecień 2016 - 08:04

Tak to już jest z systemowymi kołami. Części albo niewspółmiernie drogie, albo nieosiągalne.

Mogło rozpaść się łożyski jeśli na maszynówkach (trzeba wymienić), mogła pęknąć sprężyna zapadek, same zapadki mogą mieć sucho.
A może piasta to Shimano podobny twór?

#4 Włodzio

Włodzio
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:09

Zdjęcia wstawię jak najbardziej tylko koło muszę odebrać ze sklepu w którym na siłę szukają nowej piasty, której i tak nie mogą znaleźć na 24 szprychy zamiast dobrać bębenek. Tłumaczą się że nie wiedzą jaka jest piasta i nie mając symboli nie pomogą. Wymieniając całą piastę robią się dodatkowe koszty bo będę musiał polakierować na biało piastę, kupić nowe szprychy plus zaplecenie. Dlatego potrzebuję pomocy w uzyskaniu jaki mi jest potrzebny bębenek i po krzyku. Na tą chwilę mam tylko takie foto.

Załączone pliki

#5 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:42

No to bardzo wątpliwe że uda się tobie dobrać bębenek do tej piasty, bo z tego co widać na zdjęciach to jest to tani paździerz niestety, może niech rozbiorą bębenek i sprawdzą czy da się wymienić same zapadki, albo zdemontuj cały bębenek z piasty i szukaj po zdjęciach w necie, np tu  http://e-bmx.pl/cate...ria-czesci.html. Najlepiej przepleść to koło na nową piastę, lub kupić całe nowe koło albo komplet kół.

#6 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:59

Po tych zdjęciach nic nie idzie wywnioskować co to za bębenek. Wykręć go z korpusu i zrób lepszej jakości fotki. Co tam w środku siedzi, łożyska maszynowe czy zwykłe kulki i konusy? Wygląda na to drugie, a więc jakiś system ala Shimano. W Shimano są w środku takie cienkie podkładki, może one już się rozpadły, może jakaś kulka pękła? To trzeba rozebrać i sprawdzić. 

A czy serwis ci wymieni? Wątpię, to może być totalnie poza systemowe, jakiś Joy czy coś podobnego za 30zł do czego nie idzie dobrać żadnych części zamiennych. Licz się z wymianą całej piasty, to także jest opłacalne na przyszłość, ale wybieraj spośród takich, gdzie idzie dokupić łożyska, bębenek czy choćby oś.

#7 m.arek

m.arek
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 22:44

Z ciekawości zapytam, jaki przebieg na rower?

#8 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 23 kwiecień 2016 - 23:31

Można się spytac producenta skąd biorą swoje piasty OEM. Może to jakieś Joytechy, albo chociaż skierują cię na trop któregoś producenta takich "ogólnych" komponentów i będziesz mógł gdzieś znaleźć katalogi, czy chociaż stronę tego producenta. Czasem chińskie fabryki mają swoje strony internetowe i po użyciu translatora google da się tam odnaleźć.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#9 Włodzio

Włodzio
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 kwiecień 2016 - 12:58

Nie znam przebiegu. Kupiłem go jakiś miesiąc temu. W czasie jazdy dało się wyczuć i usłyszeć jakieś niepożądane dźwięki. Wyregulowałem przerzutki, wymieniłem suport i pedały aż doszedłem do piasty i bębenka. A podpowiedzcie czy taka piasta jest warta zakupu? I czy będzie pasowała pod kasetę Srama? Chodzi mi o czas bo szosa wisi na haku zamiast robić km.

http://allegro.pl/pi...6140954383.html

Załączone pliki

#10 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 kwiecień 2016 - 19:53

A może padły ci łożyska w suporcie? Rama świetnie przenosi i wzmacnia dźwięki, może wydawać się, że to piasta/bębenek, a tak naprawdę to suport padł.

#11 m.arek

m.arek
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 25 kwiecień 2016 - 21:10

No właśnie, U mnie fabryczny suport wytrzymał 900 km

#12 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2016 - 21:49

Nie znam przebiegu. Kupiłem go jakiś miesiąc temu. W czasie jazdy dało się wyczuć i usłyszeć jakieś niepożądane dźwięki. Wyregulowałem przerzutki, wymieniłem suport i pedały aż doszedłem do piasty i bębenka.

Skoro suport wymieniony, to chyba jednak piasta.

#13 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwiecień 2016 - 21:59

Albo pedały, albo sztyca, albo mostek.

#14 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 02 maj 2016 - 08:43

A łożyska w piaście są ok? Zaglądałeś?

Sztyca, mostek raczej inny dźwięk, dałoby się odróżnić. Czy dźwięk jest tylko podczas napędzania koła czy nie ma to znaczenia?

#15 Włodzio

Włodzio
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 03 maj 2016 - 21:02

Strzykało podczas pedałowania dokładnie w jednym miejscu. Ale temat już załatwiony zamówiłem nową piastę KOGA czarną. Zmatowiłem ją i polakierowałem na biało żeby pasowała do reszty i wyglądała jak w oryginale. Na szczęście jest identyczna z poprzedniczką więc szprychy zostały te same. Po usterce ani śladu. Także w weekend majowy km się kręciły. Dzięki Wszystkim za podpowiedzi :-) i do zobaczyska na trasach.

Dodaj odpowiedź