Jump to content

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• This topic is locked This topic is locked
1583 replies to this topic

#1081 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 12:31

Ok, poszukam numeru i zadzwonię. We Wrocku mam rodzinę to przy okazji może odwiedzę...

#1082 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 April 2010 - 12:40

A może ewentualnie coś takiego:

http://www.scott.pl/...41&id_prod=1335

Cena przekracza co prawda twój budżet, ale może mieliby coś tańszego z poprzednich lat...? Ja bym wolał osobiście takiego alu Scotta niż karbonowego Vipera

[ Dodano: 2010-04-09, 18:18 ]
Zbik, sprawdź pocztę.

#1083 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 22:06

Dziękuję! Bardzo ładne te Scotty. Im dłużej im się przyglądam tym bardziej mi się podobają. A czym się różni rama alu 7005 od tej 6061 w np rowerach POISON?
Właśnie sprawdziłem, że niedaleko mnie bo w Rybniku i w Gliwicach są sklepy Scott-a, może uda mi się jutro podjechać...

#1084 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 April 2010 - 22:11

To oznaczenia składników stopu aluminium. Jedni twierdzą, że lepsze jest 7005, inni, że seria 6061. To chyba spór nierozstrzygnięty.

[ Dodano: 2010-04-09, 23:38 ]
Zbik, zanim kupisz Scotta, zobacz jeszcze tutaj:

http://www.rower.com.pl/-p-294482.html

Dośc duży wybór, a ten Moser fajny, tylko pewnie cena ciut za duża.

#1085 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 22:49

Chyba jednak Scott bardziej mi się podoba, a poza tym osprzęt Campagnolo. Nie miałem nigdy styczności, nie wiem nawet jak byłoby z ew. serwisem. I tak pozostaje jeszcze kwestia ceny do przedyskutowania z połowicą, co w świetle zbliżającej się Komunii może być trudne ;-)
To znalazłem jeszcze http://www.rower.com.pl/-p-274239.html

#1086 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 April 2010 - 22:52

Tak, te wydatki komunijne :)

No i git, Scott to bardzo fajna firma.

#1087 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 23:00

No i git, Scott to bardzo fajna firma.

A Ghost? jak ten http://www.rower.com.pl/-p-274239.html

#1088 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 09 April 2010 - 23:04

zbik1967, nie nie, Ghost do Scotta się nie umywa... bierz Speedstera i powinieneś być zadowolony, solidna rama to podstawa, potem co rok, to nowy upgrade i masz świetny sprzęcik. Jeżeli miałbym brać coś z alu masówek to właśnie Scott lub ew. Giant.

#1089 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 April 2010 - 23:08

Ghost to zdaje się niemiecka firma. Niestety nie orientuję się w temacie tej firmy. Na pewno nie jest to nieznany produkt, chociaż nie tak ,,renomowany'' jak Scott. Nie wiem jak np. z lakierem w tym Ghoscie, czy np. nie będzie odpadał. Z drugiej strony rama ma praktyczny, czarny kolor.

Ja bym brał Ghosta: tańszy, jakościowo niewiele gorszy i ma lepsze koła od Scotta.

Z drugiej strony, może Daki ma rację: kupujesz Scotta, wiesz co masz na lata.

#1090 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 09 April 2010 - 23:12

Na dzisiaj wystarczy, głowa mnie boli. A czy Wy koledzy nigdy nie śpicie?? Ja idę się przespać, a jutro na spokojnie podjadę obejrzeć te cuda. Dzięki wszystkim, zwłaszcza koledze Kugel za pomoc.

#1091 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 10 April 2010 - 05:53

zbik1967 - wczoraj byłem u dealera Scott'a. Piękne rowery. Nawet górale, które z zasady mnie nie zachwycają... No zakochałem się normalnie :!: :mrgreen: Scott robi piękne rowery i co najważniejsze nawet delikatnie obniżyli ceny w tym sezonie. Aczkolwiek jak się przyjrzałem ramom to mam wrażenie, że są nieco gorzej obrobione niż rok temu, ale może to tylko moje złudzenie. Z doświadczenia też wiem, że ceny Scott'a są zawsze negocjowalne, i myślę, że do kilku stówek można by urwać, a to też się liczy.

Scott będzie najlepszy, ale porównując z Ghost'em nie będzie wyraźna dla początkującego kolarza. Tu już bardziej liczy się sprawa gustu.

Z konkretów u dealera Felta w Łodzi stały niedawno (pewnie jeszcze stoją) Felty F75 (pełna 105-tka, koła składane na obręczach Mavic, tyle widełki z carbonu) za 4.200, ale 4.000 byłoby do zapłacenia co najwyżej ;-)

Giant jak Giant... fajne ramy, masakryczny osprzęt. Dosiadałem takiego za 3.000 PLN ostatnio i się przeraziłem jaki ciężki. I jeszcze ta korba na 3 blaty i dziwna geometria. Nie każdemu to odpowiada. Ale rower też fajny, jakby go mocno przebudował zostawiając ramę ;-)

Spece, Kanondejle, Orbee i inne super-hiper marki już tak wyśrubowały ceny, że niedługo sami będą swoje rowery kupować, bo nikogo nie będzie stać. Jak wspomniał Kolega wyżej Treka w przecenie można spotkać u importera we Wrocku chyba tylko... W Łodzi posucha i ceny katalogowe. A szkoda, ta nowa rama z modeli 1.5, 1.7 - całkiem ładna, ładnie pospawana, wygląda na sztywną :-P

Generalnie do 4.000 można już powalczyć i kupić coś bardzo sympatycznego na dobrej ramie alu. Moim zdaniem nie ma co się pchać za te pieniądze w "jakiś" karbon.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach ;-)

#1092 piter

piter
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądKrk

Posted 16 April 2010 - 12:39

Polecam przeczesywać zagraniczne ebay'e. ;)
Od zeszłego listopada przymierzam się do szosy, budżet około 3000-3500. Najciekawsze okazje widziałem tam, zarówno jeśli chodzi o nowe jak i używane rowery. Rok temu w głupi sposób uciekła mi nowa merida 905 za grosze. Potem jednak uznałem, że jak już coś kupować to przede wszystkim rama i coś lekko używanego, żeby nie była to sora. Zakochałem się w Bianchi 1885 i ostatnio właśnie udało mi się upolować na ebay.co.uk. ;) 1885 jest tam mało, ale pełno np. Via Nirone, zwykle w świetnym stanie, widać, że ktoś kupił, ale mu się szybko znudziło. ;)
Raczej nie warto szukać przez ebay.pl, bo mało kto zaznacza wysyłkę do całej Europy. Lepiej na stronach poszczególnych krajów (.de , co.uk, .it, etc.), a potem ew. pytać czy dana osoba wyślę do Polski. Tak miałem ze swoim sprzedawcą. Płatność przez paypala dziecinnie prosta, dosyć bezpieczna (sprawnie działający program ochrony kupujących).
Tym samym jedzie do mnie już 1885, karbon z przodu i tyłu, całość na Ultegrze + Mavic Aksium, zmieściłem się z wysyłką w kwocie jaką chciałem przeznaczyć na rower. ;) Model 2008, kupiony w 2009. Oczywiście wszystko wyjaśni się jak dojdzie. :P Ale po opisie, zdjęciach i rozmowie ze sprzedającym zwykle można wybadać czy warto. Potrzebna jest też dawka zaufania, ale no risk, no fun. :P Szans na kupienie czegoś takiego w Polsce praktycznie nie ma, a jeśli już to za sporo większa kasę. A upolowanie wymarzonego roweru w odpowiednim rozmiarze, w dobrym stanie i za przyzwoite pieniądze to cud. ;) Na ebayu trzeba szukać, mieć trochę cierpliwości i można moim zdaniem upolować naprawdę fajne rzeczy w każdym przedziale cenowym. Niestety u nas wybór jest marny, a ceny nawet używanych szos spoore.

#1093 nindustrialny

nindustrialny
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądLubin

Posted 25 April 2010 - 08:47

Mam rzekoma okazje,ale chce sie upewnic z ktorego roku jest osprzet?!
Jak moge to zrobic bez dokumentacji?

#1094 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 posts
  • Skądśląsk

Posted 25 April 2010 - 14:52

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie:)
Postanowiłem na stare lata złożyć , względnie kupić cały rower.
Stąd prośba o rade i wskazówki, gdyż nie mam dużego rozeznania w sprzęcie szosowym. Do tej pory śmigałem w mtb;)
Kwota do wydania to do 20K PLN (zaznaczam, że nie jest to prowokacja)

Pierwszy dylemat to dobór rozmiaru.
Mam 167cm i 76cm długości nóg. Przy takich parametrach pomyślałem ,że lepiej będzie pasowała ramka ze slopingiem.
Mój wybór skierował się w stronę ramy wymienionej w tytule.
Tu jest nawet kompletny rower na tej ramie. Jak na osprzęt, cena nie wydaje się zbyt wysoka. Niestety rozmiarówka zaczyna się od S. Wiem ,że same ramy można kupić od rozmiaru XS. Czy S-ka byłaby dobra?
Tu są parametry tej ramy.
Myślałem też o tym Canyon'nie. Niestety slopingu brak. I nawet w rozmiarze 50 przekrok byłby niewielki.
A może lepiej złożyć rower? Nie ukrywam ,że zależałoby mi na szytkowych LW. Znając ich cenę, obawiam się ,że osobno wyjdzie sporo drożej.

Proszę o radę i sugestie doświadczonych kolegów.

#1095 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 25 April 2010 - 15:50

50tka Canyona byłaby dla Ciebie jak najbardziej ok, z resztą ta rama ma lekki sloping.

#1096 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 25 April 2010 - 15:56

Witam i ja Bardzo serdecznie w imieniu swoim i zapewne napewno i reszty forowiczów . Mała prośba , gdybyś mógł umieścić swoje zapytanie w temacie " rower za 2500 i więcej ? " to będzie porządek na forum . Moderzy są tu niezwykle łagodni i wyrozumiali /skoro mnie znoszą/ ale nie ma co przeginać

#1097 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 26 April 2010 - 11:31

Witam po przerwie (Komunia była po drodze). Dzięki koledze Kugel, któremu składam serdeczne podziękowania za podstawową edukację rowerowo-szosową, mam już jako takie rozeznanie. Chciałem tylko zapytać o zdanie kolegów odnośnie rowerów Wilier i osprzętu Campagnolo Veloce (dokładnie różnic względem Shimano), znalazłem taki rower w cenie 4300, z której pewnie da się trochę utargować. A to ta aukcja: http://www.allegro.p...ina_veloce.html
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forowiczów, Zbyszek.

#1098 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 26 April 2010 - 12:33

zbik1967 - Wilier Triestina od Pana Chrzankowskiego jest OK. Tylko jeden szkopuł: te zdjęcia na aukcji są poglądowe. W rzeczywistości osprzęt, koła wyglądają inaczej - jak w opisie. Poza tym w tych rowerach były zastosowane stare komponenty - w znaczeniu stare modelowo. Wszystko lśniło od nowości, ale korba była na kwadrat i zamontowany był starszy model klamkomanetek Campy. Opony CST. Jak coś mam gdzieś zdjęcia wykonane osobiście, jak zagadasz to Ci prześlę.

Oglądałem ten rowerek w zeszłym roku w kolorze Lampre i gdyby nie ten osprzęt to może bym się skusił...

gucio - trudno doradzac w kupnie roweru za 20 k.

#1099 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądŚląsk

Posted 26 April 2010 - 13:05

Znaczy, że te rowerki z tej aukcji są stare modelowo - oglądałeś te wystawione? W opisie campagnolo Veloce jest że nowe manetki maja jakiś system Ultra Shift (czy jakoś tak) który pozwala na łatwą i precyzyjna zmianę przełożenia.
O zdjęcia oczywiście proszę, wieczorem znowu będę zaglądał.

#1100 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 posts
  • Skądśląsk

Posted 26 April 2010 - 15:13

Fan911, trudno faktycznie. Z tymi do komunii, jest mniej problemu;)

50tka Canyona byłaby dla Ciebie jak najbardziej ok, z resztą ta rama ma lekki sloping.

W rozmiarze 50 Canyon jest chyba na tym zdjęciu. Lekki sloping jest:)
Wie może ktoś jaki rabat "na licencje" przy zakupie całego roweru. Jest stały, czy się negocjuje indywidualnie?
Słyszałem ,że dawali ok 20% przy zakupie framesetu.