Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#1161 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 20:04

Określiłem górnągranicę jako 3000, z butami i pedałami maks 3500 i więcej nie jestem w stanie wydać.
Wzrost 170
waga 55 - tutaj z trwałością kół nie będzie problemu:-)
Pół dnia dzisiaj jeździłem po Krakowie (i nie objeździłem wszystkich sklepów) żeby poszukać rowerów Scotta i Gianta na mnie, neistety nie znalazłem, jutro rano odwiedzę pozostałe sklepy. Ogólnie rzecz biorąc orientuję się w temacie rowerowym i znane mi są zależności między ceną a aspektami takimi jak rocznik, rozmiar itp. Po prostu do tej pory składałem sobie rowery do jazdy w dół oraz do skakania:-). Szukałem w kilku zagranicznych sklepach, głównie z UK, ale przelicznik na GBP nei jest dla nas korzystny:/.

Ok a do czego rower? Nie planuję ścigać się na zawodach, chciałbym jeździć szybko i dla zdrowia i dla samopoczucia:-).

Powiem tylko tyle, że Merida 901 zrobiła na mnie wrażenie swoją lekkością i ceną (Sora nie taka zła wg mnie, wiem, że najniżej...), Giant i Scott wydawały się być cięższe. Ale gdyby był Scott w cenie 2500 (bo taką mi zaoferowano) to wtedy wolałbym Scotta. Niestety Scott tylko nazamówienie, a skąd mam wiedzieć, że mi będzie pasować...

#1162 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 20:38

Merida ma dobre ceny, Scott do jakość. Ja bym też ew. sprawdził na Twoim miejscu przecenione Treki z poprzednich lat. W małych rozmiarach mogłoby się coś znaleźć - na stronie SSC z Wrcoławia masz podane dane co do wyprzedaży.

Ale generalnie to bym się rozejrzał wśród mniej markowych rowerów. Szukasz sprzetu na aluminiowej ramie i w zasadzie jakość wyrobów w tym segmencie cenowym poiedzy potentatami a mniejszymi, czy mniej znanymi na rynku firmami, jest podobna.

Ja bym zaczął od tego:

http://www.sklep.ols...products_id=492

I jeszcze uwzględnił bym np. to:

http://pro-bike.pl/p...aix___56cm.html

W tym drugim wypadku może by zeszli z ceny. Słyszałem, że można się nimi dogadać.

I może jeszcze coś takiego - o ile daliby jakiś rabat:

http://rowerowysklep...Path=21_291_317

#1163 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 21:04

Będzie to mój początek z szosą i nie wykluczam, że będę chciał się rozwijać w tym temacie a przy takim założeniu warto wg mnie wziąć rower z ramą godną polecenia w założonym pułapie.
Przeglądnąłem linki i najbardziej zaciekawił mnie Fuji, ale tam rozmiar jest 56, to chyba za duży prawda?

znalazłem coś takiego
KTM

nie wiem na ile KTM się sprawdza

#1164 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 maj 2010 - 21:20

Bierz KTMa. Fuji też fajny.

#1165 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 21:27

Tak, rama 56 będzie na Ciebie zdecydowanie za duża - na takiej jeżdżę np. ja - a mam 1,82 m wzrostu. Przejrzyj kalkulatory - linki podane są także na tym forum, one pomogą wyliczyc Ci właściwą wielkośc ramy.

Ten KTM, w tej cenie fajny. KTM jest robiony w Austrii - chyba nawet ramy tak klepią. Dobre kółka na obręczach Mavica - solidne, chociaż przy Twojej wadze to nawet za solidne - ja na takich jeżdżę, a jestem 20 kilo cięższy. Ale na polskie drogi będą dobre.

Fuji to amerykańska firma. W Giro na rowerach tej firmy jechała w tym roku grupa Footon ( chyba tak się nazywała, o ile nie przekręciłem nazwy ). Moim zdaniem Pro bike mają dobre ceny, a słyszałem, że można z nimi ponegocjowac - podany osprzęt oni tam zdaje się ciągle zmieniają - także zdjecia sa chyba tylko poglądowe.

#1166 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 maj 2010 - 22:23

Ja też bym się zastanawiał między fuji i ktm-em. Z lekkim ... ukłonem w stronę ktm (ale to tylko takie moje odczucie, chocaiż KTM wydaje sie mieć fajniejszą geometrię). Ahca, no i ktm ma lepszy osprzęt, ale z kolei fuji ma karbonowy tylny trójkąt, a w zasadzie tylko jedną rurkę ;)

#1167 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 22:27

nie potrzebuję tego węgla:-) , jesli będę iał okazję, to siądę na Ktm`a i zobaczę:-) a tymczasem dalsze poszukiwania trwają...

#1168 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2010 - 22:49

Jedna uwaga: KTM 1000 ma niecieniowaną ramę - w katalogu tegorocznym nie podają rozmiaru, ale bez pedałek rower waży 9, 2 kg.

#1169 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 29 maj 2010 - 00:19

kugel, ?? :

"Rama: STRADA 1000 (904), Materiał: Aluminium 7005, triple butted"

triple butted ;-)

#1170 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 29 maj 2010 - 12:43

Może jest jakaś różnica w poszczególnych rocznikach ram KTMa. Mam przed sobą katalog tej firmy na 2010 r. Przy Stradzie 1000 producent podaje tylko oznaczenie - alu 7005. Przy Stradzie 2000 pisze double - butted, przy Stardzie 3000 - triple - butted. Zakładam, że podstawowy typ ramy nie jest cieniowany.

#1171 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 29 maj 2010 - 13:31

Zresztą sam producent to samo podaje na swojej stronie internetowej:

http://www.ktm-bikes.../Strada1000.php

Natomiast w katalogu z 2008 r. Strada 1000 była złożona na ramie cienowanej - ale podwójnie, nie potrójnie.
Skąd masz takie informacje Bartosz ?

#1172 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 maj 2010 - 13:54

kugel, np. tutaj: http://rower.com.pl/...ducts_id=276952
Pisze jak byk, że potrójnie cieniowana. Na stronie producenta rzeczywiście nie ma o tym nic wspomniane.

#1173 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 29 maj 2010 - 15:51

Hm, dziwne. Wygląda to na jakies przekłamanie ze strony sklepu internetowego. Na bank Strada 2000 jest podwójnie cieniowana, a Strada 3000 - trzykrotnie ( na ten rok ). Nielogiczne byłoby, gdyby najniższy model był triple butted, najwyższy - też, a pośredni - double butted.

Piszę o tym cieniowaniu w kontekście pytania kolegi Konrova, który jest dość lekki, więc lepsza byłaby dla niego może trochę lżejsza, cienowana rama.

#1174 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 maj 2010 - 18:19

Trzebaby było napisać do producenta, żeby się upewnić.. Ja nie wiem :) a z modelami 2000 i 3000 rzeczywiście jest tak, jak mówisz..
Jeśli chodzi o wagę, to jakoś strasznie ciężki nie jest ten KTM - na początek wystarczy :]

Osobiście wolałbym kupić jakąś używkę za 3 tys (sam z resztą tak zrobiłem..) - możesz mieć dwuletni rower na fajnej ramie i niezłym osprzęcie.. na dodatek czasami prawie nie używany

#1175 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2010 - 13:16

Rzczywiście dziwna sprawa z tym cieniowaniem KTM-a. Musi to być ściema skolepu najwidoczniej. Swoją drogą dziwne też że KTM nie cieniuje swoich ram :shock: Ale też jakiś ciężki nie jest, więc dziwne, ale może będzie ok. Gorzej jak po całości jest z cieńszego alu zamiast cieniowania, co może sie na wytrzymałości odbić..

#1176 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 30 maj 2010 - 17:22

Raczej wygląda to tak, że rama nie jest cieniowana, a cały rower na Tiagrze nie waży 9 kg tylko trochę więcej.

#1177 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 31 maj 2010 - 14:41

Tu cos za 2 500 na VELOCE ( + przesylka )

#1178 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 31 maj 2010 - 17:41

Dołączona grafika
Ten na samej górze. Tylko tak.
Rama będzie inna bo ta jest za mała.
Przerzutki Shimano Tiagra
Kasety Campagnolo Mirage.
Więcej info jak będę miał to napiszę.
Cena: 2500

#1179 Gosc_konrov_*

Gosc_konrov_*
  • Gość

Napisano 31 maj 2010 - 18:39

Rozglądałem się jeszcze po sklepach, najgorsze jest to ,że nie mam porównania do Meridy 901, bo nie znalazłem żadnej innej ramy, która mogła by byćdobra rozmiarem.
Powiedzcie mi na ile sprawdzająsię kalkulatory przy wybieraniu ramy w ciemno?

@ jarek966: chyba nie wstawiłeś linka, albo czegoś nie rozumiem:-)

@ Jakob: możesz przybliżyć mi co to za firma jest, proszę :-)

co to za firma? aukcja

#1180 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 31 maj 2010 - 20:45

konrov, osprzęt super.. 11rzędowa ultegra :D unikat!

Nie wolisz kupić używki do 3 tys? Wtedy idzie wyrwać naprawdę fajny sprzęt - czemu tak się do tego większość zraża? Nie rozumiem..