Skocz do zawartości

Jaki rower za 3500zł i wiecej?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1583 odpowiedzi w tym temacie

#1501 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 04 luty 2011 - 00:00

Czy ktoś jest dobrze rozeznany w rowerach na ramach karbonowych Cannondale:

Chodzi mi o to, że w tamtym roku w ofercie tej marki były szosowe rowerki na 4 różnych modelach tego typu ram. Synapse, Six, super Six i Super Six Hi-mod. Jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami a w szczególności interesuje mnie czy jest duża rozbieżność pomiędzy modelami Six a Super Six.
Teraz z kolei Cannondale ma podobną ofertę tylko, że bez Six'a ale cenowo modelowi Six tak jakby odpowiadał teraz Super Six (ma teraz trochę inne malowanie), ciężko się rozeznać w ofercie tej firmy ;-/
ps. Może któryś z forowiczów jeździ na karbonowych Cannondale ?

#1502 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 04 luty 2011 - 07:59

Six jest nieco cięższy , ma wyższą główkę ramy i jest na widelec 1-1/8 cala.
Super Six ma niższą główkę pod ''zawodowca , a widelec jest dół pod 1,5 cala.- jest klejony i na mufie,,,, super six / hi- mod jest jeszcze bardziej wycieniowany również dół pod 1,5 cala i jak gdyby z jednego kawałka - bez mufy u góry.
Jarek-LT
MAM KILKA TAKICH.

#1503 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 luty 2011 - 15:20

Chłopaki mam prośbę pomóżcie mi w wyborze. Wpadła mi w oko taka szosa jest to kuota khan na dura ace 7800. Mocno zastanawiam się nad takim zakupem co sądzicie ? ;-)
http://allegro.pl/sz...1412830098.html
Rozmiar wydaje się być dobry mam 184cm więc rama 56-57.
bardzo proszę o opinie

#1504 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2011 - 15:49

Szczerze to nie dał bym 4 tys zł jak dla mnie to za drogo za ten rower , cóż z tego że ma ramę carbonową .

#1505 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 luty 2011 - 16:20

A gdyby zejśc z ceny. ;-) Według ciebie ile jest warty ten rower ?
Osprzet praktycznie cała duraace oprócz hampli. Carbonowa rama kuoty też trochę warta właśnie nie mogę znaleźć informacji z którego roku to model i jaka jest cena nowej ramy. Najsłabszą rzeczą sa koła chociaż na moja zabójczą wagę 60 kg powinny być ok. :-P

#1506 fengtao

fengtao
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądKartuzy

Napisano 12 luty 2011 - 01:29

Kuota Khan została szosówką roku w rankingu czasopisma Le Cycle w 2003 roku. Może ta informacja pomoże Ci co nieco w wyborze?

Zob. też - www.pezcyclingnews.com/?pg=fullstory&id=1670

#1507 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 luty 2011 - 08:13

Dowiedziałem się ,że to 1 sezonowa rama i później rok leżakowała. Dura jest po 1 sezonie czyli z 8 tyś polatała. Rower był wcześniej na campie.
O ile osprzętu sie kupić nie boje po sezonie to rame już tak. Ciężka sprawa chłopaki doradzcie coś

#1508 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 12 luty 2011 - 08:27

Dowiedziałem się ,że to 1 sezonowa rama i później rok leżakowała. Dura jest po 1 sezonie czyli z 8 tyś polatała. Rower był wcześniej na campie.
O ile osprzętu sie kupić nie boje po sezonie to rame już tak. Ciężka sprawa chłopaki doradzcie coś

Ale co tu doradzac...? Sprawa jest prosta - kupując używana ramę, zwłaszcza z włókna możesz dostac sprzęt z ukrytą wadą i to jest ryzyko. Nową ramkę z karbonu dobrej firmy kupisz w okolicach 4 tyś zł, gorszej firmy lub no name albo stocka - w okolicach 2,5 tyś. Ramy alu - karbon nowe 1,5 - 2 tyś. Poprzeglądj poprzednie strony tematu, są propozycje, linki...Moim zdaniem kupno używanej ramy od nieznanej osoby za stosunkowo duże pieniądze nie opłaca się.

#1509 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 luty 2011 - 09:36

No właśnie tego się obawiam.Niby rower sprzedawany jest w sklepie. Musze wybrać się na miejsce i obadać sprawę.

#1510 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 luty 2011 - 09:49

mnie najbardziej odstraszają stwierdzenia typu: .. " rama jeżdżona tylko jeden sezon " .. jakoś nie chce mi się wierzyć że rama której data produkcji przypada na ładne kilka lat wstecz była używana raptem jeden rok , co oczywiście nie koniecznie musi być nieprawdą :roll:

#1511 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 12 luty 2011 - 11:37

Jeżeli to jest sklep i to na miejscu to zapytaj się czy wystawi ci na niego pisemną gwarancje chociaż na 30 dni. Jeżeli by się zgodził to raczej nic ukryć nie zamierza. Ja kupiłem też używany karbon z allegro tyle że jechałem po niego prawie 300km. Na miejscu okazało się że gościu ma sklep i spisaliśmy umowę kupna-sprzedaży. Jedyne co wyszło po zakupie to że przednia przerzutka jest 6600 a nie tak jak wszystko 6700

u5227y2014v4.gif

#1512 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 12 luty 2011 - 14:20

Jarek, dzięki za opisanie mi modelów Cannondale

Patryk
Z tymi ramami karbonowymi to różnie bywa, ja swego czasu kupiłem całkiem nowy rower i miał usterkę ramy (pomijając już sam fakt, że rower okazał się za duży).

A może ten rower (jest znacznie droższy ale skoro szukasz już porządnego karbonu i osprzętu) no i kupujesz u autoryzowanego przedstawiciela marki, który daje gwarancje.
http://allegro.pl/ro...1455721071.html

#1513 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 luty 2011 - 14:35

Ha gdybym miał 6,5 tyś to może bym go kupił. :-P
Na rower mam 3-3,5 tyś i szukam czegoś na ultegrze alu ramie i karbonowym widelcu. Ta kuota zaciekawiła mnie chociaż od początku nie szukałem full karbonu. Chciałbym ,aby rower posłużył mi na kilka sezonów służył do treningów i ew. wyścigów. Przeszukałem allegro ,ale nic ciekawego obecnie nie ma.
Może jakieś propozycje. :-D

#1514 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 21:59

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem roweru szosowego, pisałem już o tym na forum i mam pytanie pytanie odnośnie tego
jaką z opcji, które sobie już wcześniej założyłem polecalibyście najbardziej z poniższych (podobny poziom cenowy) tj:

1. Nowy rower Canyon Ultimate, karbonowa rama, na osprzęcie Campagnolo Athena
2. Złożenie roweru na ramie Colnago Arte, też pewnie z Campa Athena
3. Nowy Wilier Izoard z Niemiec na osprzęcie SRAM Force i Fulcrum 3 - z ceną koło 8000,
4. Wilier Izoard z allegro (na dobrym osprzęcie choć to chyba Chorus rocznik 2008, z gwarancją): Tylko, że mam wątpliwości co do jego przebiegu (pytałem o niego; ponoć był używany jako rezerwowy, zdaje się, że przez grupę Puławy w tamtym roku i ma skazę na ramie od uchwytu z bagażnika), tylko kto nie ryzykuje ten nie ma....
http://allegro.pl/ro...1455721071.html

#1515 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 luty 2011 - 11:51

Witam!
Rozważam zakup tego rowera:
http://allegro.pl/ro...1464583985.html
Ma to być moja pierwsza szosówka, w związku z tym kilka pytań do osób z wiekszą wiedzą ode mnie ;)
Mam 173 cm wzrostu, czy ten rozmiar będzie ok?
Ważę 85 kg, czy rama i koła wytrzymają, nie są zbyt delikatne?
Jeżdżę rekraacyjnie, trenuję tylko dla własnej przyjemności, bez żadnych ambicji do ścigania. Czy geometria tego rowera będzie dobra do takiego stylu jazdy?
Osprzęt myslę że jest OK, chyba że są jakieś uwagi co do niego?
Z góry dziękuję za opinie.

#1516 zoscar

zoscar
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 luty 2011 - 13:33

Wzrostowo rower powinien być ok. Osprzęt i waga dobre.

#1517 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 26 luty 2011 - 15:42

Mam pytanie w związku z dyskusją, jak poznać że rama z włókna jest sprawna i bez ukrytych wad? Ja swoją szosówkę kupiłem za śmieszne pieniądze, ale czytając to co tu piszecie zaczynam się martwić. Co prawda mam już ją rok, ale cena była dziwna, i wasza rozmowa skłoniła mnie do rozmyślania.

#1518 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 26 luty 2011 - 15:46

Perkoz, prześwietlić ją RTG. Poważnie ...

#1519 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 26 luty 2011 - 17:05

A gdzie mam to zrobić? Dodam, że rama nie ma żadnych widocznych wad. Lakier ma tylko przytarcia, tam gdzie linki są poprowadzone, i ma kilka minimalnych - 1-2mm odprysków. Kilka było od zakupu, ale potem zauważyłem że co jakiś czas jest nowy. Pewnie to kamyczki które są na drodze tak robią, bo nie raz sobie lekko nogę zadrapałem o takie piaski na drodze.

#1520 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 26 luty 2011 - 21:06

Perkoz, nie wiem gdzie (kombinuj), ale to chyba jedyna sensowna metoda, aby być pewnym, że z tego typu materiałem jest wszystko w porządku.