Skocz do zawartości

Zdjęcie

Allegro - oszukuje kupujących ! ! ! ? ?

43 odpowiedzi w tym temacie

#1 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 kwiecień 2010 - 10:02

No jest temat .
Allegro bez powiadamiań wprowadziło sobie Płatności Allegro odgórnie bez mozliwości skasowania opcji , jako sprzedający.
Przetrzymują wpłaty przez pare dni i dopiero przelewają na konta - czyli działa jako pośrednik zarabiajacy na procentach , w skali roku - o spora kasa z tego wychodzi.
Próbowałem to usunąć, ale nie da sie takiej opcji skasować pomimo tego iż płatności tego typu na koncie mam nieaktywne i jest problem bo kupujący ma mozliwość zapłacić , a sprzedajacy tego nie ustawiał .

Oszuści ??? pośrednictwo w przelewach - w dupie i m sie przewraca już chyba.

No chyba ze ktos ma pomysła jak usunąć ten znaczek z aucji pomimo tego iż opcje są na koncie nieaktywne !! Próbowałem siak i owak i dalej wisi .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 08 kwiecień 2010 - 10:17

Miałem już z takim sprzedawcą problem.

Kupiłem coś dwa tygodnie temu i zapłaciłem gościowi niemało przez płatności... po czym on dzwoni i mnie ^@%^@# , że zapłaciłem mu przez płatności mimo, że w mailu (który ostatnio przychodzi dopiero godzinę po kupieniu) było napisane by nie płacić przez płatności. Od ręki zwrócił mi na moje konto allegro kasę, ale ja po wypłacie zanim została zaksięgowana na moim koncie bankowym musiałem poczekać 4 dni... Faktycznie masakra.

Ale widzę, że nie wszystkie aukcje tak mają.

W dodatku wg. regulaminu, który jest TUTAJ skoro nie masz wypełnionej sekcji Płacę z Allegro to nie powinno tego być.

Natomiast TO wszystko wyjaśnia.

Można to samo napisać bez ciskania mięsem!! Punkcik leci na Twoje konto.

#3 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 08 kwiecień 2010 - 10:41

wlasnie mi gosc w ten sposob zaplacil za przedmiot.Chcialem wyplacic ta kase na swoj rachunek bankowy mija 2 dzien i nic nie wplynelo.Dlugo to idzie?

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 kwiecień 2010 - 11:01

Allegro chce zarabiać na przekazie - pare dni kasy na ich kontach to duuuzo kasy z oprocentowania w skali roku.

Przed chwilą mi odpisali ze obligatoryjnie wprowadzaja, a żadnych info wcześniej nie ma.
W każdym razie na swoich aukcjach wpisałem dużymi literam,i iż płatnosci allegro nie respektuje sie .
Normalnie wpłacali klienci i kasa była na drugi dzień i dostawali towar szybko, a tutaj że niby jest na koncie a tak naprawde to nei ma i moze pare dni nie być.

Jak ktoś jak ja robi przelewy w kółko z własnego konta to jest blokowany przez zasrane Allegro aż przeleje i tak wkółko macieju.

Po prostu nie należy respektować wpłat z w takim systemie iod klienta tyle, jeśli nie masz konta zrobionego , masz do tego prawo, niech kupujący ich opieprzają .

Jesli ktos z Jastarni tutaj cos kupił ode mnie to z góry sorki, ale wpłata jest nielegalna.

#5 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądz wioski

Napisano 08 kwiecień 2010 - 11:04

Trzeba zobaczyć opcje wypłaty automatycznej. Minimalna wypłata to 20zł ale można ustawić na więcej np. jak ma się ustawioną wypłatę na 100zł a kupujący wpłacił 50 to allegro będzie to przetrzymywać do upadłego, lub do ręcznej wypłaty.

Ja mam ustawione na minimum czyli 20zł i Allegro codziennie rano mi robi przelew, który dochodzi zwykle na ostatnim księgowaniu.

Wygodna rzecz jeśli klient chce szybko paczkę dostać i płaci przez internet - po kilku minutach widzę wpłatę i mogę pakować paczkę.

Pzdr

#6 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwiecień 2010 - 11:07

piszcie skargi do UOKiKu o jakichs dziwnych prkatykach
o wprowadzeniu PzA bez zmiany rtegulaminu itp itd

#7 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 08 kwiecień 2010 - 12:43

EJ!!

Ale można płacić tradycyjnym przelewem. Zamiast płacic z allegro wybiera sie zwykły przelew i normlanie robi się przelew ze swojego banku albo klasyczna płata na konto.

ALE FAKT FAKTEM TAKIE PRAKTYKI TAKŻE MI SIĘ NIE PODOBAJĄ!

#8 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 kwiecień 2010 - 12:53

Popieram pantani'ego - zwłaszcza jako kupujący. PzA pozwala mi na zapłatę kartą kredytową - zapłata w ten sposób byłaby raczej bez PzA niemożliwa. W przypadku zapłaty w sklepie kredytówką sprzedawca musi zapłacić prowizję, na alledrogo robić tego nie musi. Dodatkowo myślę, że sprzedawca tak czy siak tą kasę otrzyma, może co najwyżej zastrzec, że przy płacę z alledrogo wysyłka nastąpi dopiero po przekazaniu kasy przez allegro na konto sprzedającego - choć wg mnie to jest trochę bez sensu, bo kupujący i tak nie ma możliwości anulowania wpłaty, co najwyżej sprzedawca może zwrócić pieniążki, przy solidnych kupujących (np. kilkaset pozytywnych komentarzy bez negatywów, na dodatek kupujących już nie raz u danego sprzedawcy) sprzedawca mógłby wysłać ten towar przed otrzymaniem fizycznie kasy - w końcu na ogół i tak sprzedawca otrzymuje szmal wcześniej niż kupujący towar.
Ewentualnie w opisie wrzucaj to co wrzuciłeś, czyli, że płacę z allegro nie jest respektowane. Aczkolwiek szczerze przyznaję, że wielokrotnie na decyzję o zakupie tego czy tamtego towaru wpłynęło to, że istniała możliwość zapłaty przez płacę z allegdrogo - po prostu dla mnie jako kupującego jest to b.wygodna forma płatności, nawet jeśli musiałbym poczekać dzień czy dwa dłużej na realizację zakupu. Co innego gdyby mi się spieszyło i coś okazyjnie mógłbym kupić tylko za przedpłatą...
A tak na marginesie: sprzedajecie coś za pobraniem? Jeśli tak, to ile czasu wtedy czekacie na kasę? 4 dni? Chyba znacznie dłużej, prawda?
Spike, jako przedsiębiorca pewno kupujesz towar na kredyt kupiecki, prawda? Przynajmniej ja tak robię, jest to co prawda 14 - 21 dni, ale jest. Dla moich kontrahentów daję terminy zapłaty również 2 tygodnie, z czego kilka dni idzie z mojej kieszeni (różnica pomiędzy wystawieniem faktury przez hurtownię, a dostawą towaru dla odbiorcy), czasami jest to kilkanaście lub nawet więcej dni (towar kupiony, ale leży na półce). Jeśli zostanie sprzedany, to się cieszę, nie zamartwiam się, że na zapłatę muszę czekać 4 dni. Prawdę mówiąc, żebym czekał tylko 4 dni, to byłbym szczęśliwy...
Dlaczego nie przyjąć, że Ty przy sprzedaży udzielasz podobnego kredytu dla kupującego? Zwłaszcza, gdy kupujący jest pewny i sprawdzony (choć to akurat już takie ważne nie jest).
Oczywiście to tylko moje skromne zdanie i faktycznie sprzedający powinien mieć możliwość wyboru finalizacji transakcji przez PzA lub w sposób standardowy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 08 kwiecień 2010 - 15:25

#Spike, nie nazywałbym tego OSZUSTWEM - zapewne wszystko jest zgodne z regulaminem Allegro. Dla mnie - jako sprzedającego sporadycznie na allegro nie robi dużej różnicy, czy wpłatę od kupującego dostanę bezpośrednio, czy za pośrednictwem Allegro - o ile nie dojdzie do nieuzasadnionych poślizgów. Dla mnie jako kupującego - jest to zmiana na plus - wolę płacić kk niż przelewać "żywą" gotówkę. Tyle tylko, że za niedługo zapewne Allegro zrobi krok dalej i wprowadzi prowizję od wypłat gotówki ze swojego konta - tak jak jest w PayPalu.

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 kwiecień 2010 - 20:06

1. ja nie kupouje na kredydty tylko gotówkowo, i jak klient chce mieć dobrą cene to też musi płacicgotówą szybko - to jest obrót się nazywa pieniędzmi.
2. Dla kupującego ułatwienie ? Dopóki kasa nie będzie na rachunku fizycznym sprzedajacego - sprzedawcy ( nie allegro ) to nie jest to zapłata za towar zaksiegowana - no chyba że sie przepisy zmieniły, ale nie sądze.
3. Za coś takiego pobierali wcześniej opłaty, teraz - wrzucili wszystkich do jednego wora i dali free, jest masa skarg na taką praktyke, bo wprowadzenie jakie=jkolwiek opcji na koncie , własciciel musi mieć mo.zliwosć jej właczenia lub nie.

Jeśli ktos obraca duża kasą to mu zwisa, jesli nie i kasą obraca to pomysł jest "oszustwem " tłumaczonym jako ułatwienie.

Za Pay Pala się płaci niestety.
Muśle że chyba to pomysł U Skarbowego aby mieć pełniejszą kontrole nad transakcjami. jeszcze dojdzie do tego pewnie prowadzenie pełnej księgowości prywatnie :lol:

U nsas jak zwykle , chce sie usrywać zycie ludziom , którzy mają mało czasu nawet dla siebie.

Kasa wisi - kasa nigdy nie wisi , ona zarabia na siebie leżąc i czekając, tyle ze odbiorca nic z tego nie ma.

#11 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 kwiecień 2010 - 07:23

Faktycznie, należy ubolewać nie nad tym, że jest możliwość wykonania bezpiecznej i łatwej transakcji za pośrednictwem alledrogo, ale nad tym, że obligatoryjnie wprowadzono możliwość wyboru przez kupującego zapłaty przez PA. Dochodzi do takich paranoi, że kasa "leży" na koncie sprzedawcy w allegro (czyli faktycznie w kieszeni allegro), a ten nic o tym nie wie, bo nigdy nie włączał możliwości dokonywania transakcji przez PA. Kupujący zadowolony czeka na towar (zapłacił błyskawicznie, jak to zwykł robić, opłacając przesyłkę priorytetową czy też nawet kuriera), a towaru jak nie było tak nie ma. Po tygodniu wkurzony pisze/dzwoni do sprzedawcy, a ten stwierdza, że nie otrzymał zapłaty na konto bankowe, a na informację, że kasa kupującego leży na jego koncie allegro od tygodnia, reaguje zdziwieniem, że przecież nigdy tej opcji nie aktywował, że nawet nie wie jak, że jakim prawem ktoś za niego decyduje... To nie rozważania teoretyczne, to właśnie spotkało mnie, solidnego, błyskawicznie płacącego swoje zobowiązania kupującego :evil:

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwiecień 2010 - 08:10

No i wpłata pojwia sie na Płatnościach potwierdzona po 2 dniach jak gosć wpłacił, ja tego nie chce bo na cholere mi to jak normalnie była rano na drugi dzień i wysyłka szła ekspresowo.

Więc dalej jest tak że dopiero jak pojawi sie w banku sprzedajacego to jest to prawna wpłata - ksiegowana na koncie i dopiero mozna towar wysłać, paragon, faktura itd, konto Allegro to nie konto firmowe, czy prywatne uprawniające do wystawienia rachunku sprzedaży, to twór niby potwierdzajacy, ale i nie, bo to tylko wirtualne jest nie fizyczne.
Czyli całosć transakcji przedłuzy sieo nastepne 4-6 dni.

A teraz aby zwrócic kase nadawcy trzeba siezarejestrować - czyli przymuszanie do interesów za pośrednictwem, czyli musisz siezarejestrować tak czy siak aby czy pobrać czy zwrócic, ha, a nich siekupujacy rżną ile wlezie, nie będą miec kasy i towaru, bo zasady sprzedaży ustala sprzedawca , zwłaszcza płatnosć.

A jak sie już zarejestrujesz to odwrotu nie ma - taki złodziejski system

Czyli dobrze napisałem - Oszuści.

#13 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 09 kwiecień 2010 - 08:32

no i kasa mi doszla po 2 dniach na konto.Czyli te wyplaty z konta platnosci allegro dzialaja ale wolno.Ja tam w sumie moge takie wplaty przyjmowac.Wazne by towar sie sprzedal

#14 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądz wioski

Napisano 09 kwiecień 2010 - 11:07

Codziennie mam kilka wpłat przez PzA i wszystko pięknie działa - wpłaty klientów z poniedziałku mam we wtorek itp. Ale jak widzę że wpłata została odnotowana od razu pakuję i wio na pocztę. Jak mam czekać na księgowanie i nic nie robić tp wolę coś spakować. A po informacji od Allegro kupujący i tak nie może odwołać wpłaty i cofnąć.

Jak się komuś PzA nie podoba - nie musi sprzedawać, nikt go do tego nie zmusza.

Nie żebym bronił Allegro bo de facto ich nie lubie i to bardzo, ale ta zmiana jest jak najbardziej OK, oszczędza mój czas.

pzdr

#15 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2010 - 11:21

My nie narzekamy na same płatności, ale na ich obligatoryjne wprowadzenie, które hamuje małych sprzedawców.

#16 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2010 - 11:44

Codziennie mam kilka wpłat przez PzA i wszystko pięknie działa - wpłaty klientów z poniedziałku mam we wtorek itp. Ale jak widzę że wpłata została odnotowana od razu pakuję i wio na pocztę. Jak mam czekać na księgowanie i nic nie robić tp wolę coś spakować. A po informacji od Allegro kupujący i tak nie może odwołać wpłaty i cofnąć.

wplate poprzez przelew bankowy tez masz momentalnie
i po wplynieciu pieniedzy na twoje konto klient tez nic nie moze cofnac
z tego co widze to jedynym usprawnieniem jest to ze klient nie musi przepisywac danych sprzedawcy do arkuszy, co akurat dla mnie nei jest zadnym problemem bo przekopiowanie danych do arkusza na stronie banku zajmuje mi pare sekund

przez kilka ladnych lat (dokladnie 11) wszystko dzialalo ladnie sprawnie i bez problemu bez paypali i bez PzA, a teraz niewiadomo czemu obligatoryjnie jest PzA, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze jak nie teraz to niedlugo

#17 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 kwiecień 2010 - 12:58

wplate poprzez przelew bankowy tez masz momentalnie

- momentalnie to masz tylko i wyłącznie w tym samym banku (a i to nie we wszystkich), w pozostałych jest to zwłoka minimum jednej sesji - o ile jest to przelew elixirem (elektroniczny). Z banków spółdzielczych potrafi iść też ze 2 dni. Ile
Nie uwzględniasz płacących kartą - czasami dla mnie jest to kryterium decydujące, wolę dać parę złotych więcej, a mieć błyskawicznie sfinalizowany zakup bez zaskoczenia, że sprzedawca nie chce/nie umie/nie podoba mu się jak mu zapłacę.
Dlatego też nie podoba mi się obligatoryjne wprowadzenie PzA - grzecznie czekałem 8 dni na towar, przypomniałem sprzedawcy, jakoś się dogadaliśmy, towar pewno dostanę w poniedziałek lub wtorek...

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwiecień 2010 - 20:18

Pantani - sprzedawać ma prawo każdy , ale warunki płatności moze ustalać wyłącznie sprzedajacy a nie pośrednik i to jest całe halo, bo jesli posrednik ingeruje w Twoje prawa to jest to bezprawie,
To tak jakbyś Ty robił np przelew za zakupiony towar wpłacając na konto kumpla, który po 2 dniach przelewa kase dopiero do odbiorcy, czyli ten kumpel w przypadku masowych przelewów zarabia na tym , ile - zalezy od obrotu, w ten sposób można łańcucszek zrobić i każdy będzie zarabiać , w sumie mozna załozyc konta w róznych bankach i przepuszczać kase po kolei, hm ciekawy pomysł na nic nierobienie.

Ciekaw jestem ile kont Allegro otworzyło pośrednich, jest szansa na conajmniej 2 .

Ja w każdym razie pisze wyrażnie iz PA nie uznaje sie i zwrotów kasy nie będzie, z głównego powodu, nie uaktywniajac konta - pieniedze ma Allegro , a ono nie jest uprawnione do pobierania opłat za przedmioty w myśl przepisów ogólnych.

Moze upłynie kiedyś sporo wody w rzekach , jak ludzie zaczną myśleć jak ich sie dyma na kazdym kroku w imie poprawy dla ich dobra.

#19 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 09 kwiecień 2010 - 21:33

Jak się sprzedający wkurzą to się zacznie handlowanie po za Allegro. Będą kończyć aukcje przed czasem i wszystko odbędzie po za A.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#20 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 kwiecień 2010 - 00:02

Ja w każdym razie pisze wyrażnie iz PA nie uznaje sie i zwrotów kasy nie będzie, z głównego powodu, nie uaktywniajac konta - pieniedze ma Allegro , a ono nie jest uprawnione do pobierania opłat za przedmioty w myśl przepisów ogólnych.

Niestety Spike, pisząc coś takiego działasz niezgodnie z regulaminem Allegro, szczegóły w
"nowościach", a konkretnie wprowadzonych 23 marca 2010 zmianach w regulaminie:

Dodany punkt w artykule 5 Regulaminu:

5.9. Sprzedający zobowiązany jest określić sposób zapłaty za Towar zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy Sprzedający wskazał sposób zapłaty przelewem na rachunek bankowy, zobowiązany jest udostępnić Kupującym realizację przelewu w ramach usługi Płacę z Allegro za zakupy, na zasadach określonych w Załączniku Nr 8 do Regulaminu, w szczególności Sprzedający jest zobowiązany wypełnić formularz konfiguracyjny na stronach Allegro, w sekcji Płacę z Allegro za zakupy, potwierdzając dane osobowe, teleadresowe, nr konta bankowego oraz inne dane niezbędne do jego identyfikacji.

Oraz nowy punkt w Załączniku nr 2 "Zasady tworzenia opisu Aukcji":

21. Zabronione jest umieszczanie przez Sprzedającego w opisie Aukcji informacji, które w jakikolwiek sposób różnicują sytuację Kupujących w zakresie korzystania z usługi „Płacę z Allegro za zakupy".

Tak więc, jeśli nie zgadzasz się na pośrednictwo PzA w dokonywaniu przelewów, to pozostaje Ci tylko albo zapłata "za pobraniem", albo zaprzestanie korzystania z serwisu - każdy wpis typu [iPA nie uznaje sie i zwrotów kasy nie będzie[/i] będzie prawdopodobnie skutkował ostrzeżeniem ze strony Allegro (na początku), a później - najprawdopodobniej dość szybko - blokowaniem kont sprzedawców. Odblokowanie konta na ogół jest mało możliwe...
Wiem, że regulamin może się nie podobać, ale niestety, trzeba go przestrzegać...

Dodaj odpowiedź