Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rower Na Shimano 105 50/34 Czy 52/36

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Markoff

Markoff
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 15:41

Witam
Mam pytanie. Co lepiej kupić rower szosowy w całości na shimano 105 5800 ale tylko 50/34 (jak np. Canyon endurance al 6.0 2016) czy lepiej wybrać mniej równą konfigurację shimano 105 z korbą rs 500 ale za to 52/36 (np focus cayo 105 2016 lub Fuji Roubaix 1.3 na korbie oval 52/36). Interesuje mnie jazda po wyżynach nie górach mało przekraczająca nachylenie 8 lub 12%. Zależy mi na prędkości i dużym dystansie nie wspinaczce. Z tąd ten dylemat. Chodzi mi głównie o konkretną konfiguracje co w tym wypadku jest lepsze pełne shimano 105 5800 ale 50/34 czy mnij równa konfiguracja ale za to 52/36. Cena do 4500 zł 
Jak znacie jakiś dobry rower oprócz wyżej wymienionego Canyon to by było też pomocne)

Dzięki i pozdrawiam 
  •  

#2 Xelius

Xelius
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądKRK

Napisano 10 czerwiec 2016 - 15:54

Tu masz wszystko czego potrzebujesz.
https://www.canyon.c...-cf-sl-7-0.html

Brakuje ci 3000 zł ale myślę że jakiś kredyt na rok sobie załatwisz i bez problemów spłacisz a rower na karbonie :)

#3 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 16:24

Tu masz wszystko czego potrzebujesz.
https://www.canyon.c...-cf-sl-7-0.html

Brakuje ci 3000 zł ale myślę że jakiś kredyt na rok sobie załatwisz i bez problemów spłacisz a rower na karbonie :)

Dobra nie śmieszkujmy z braniem kredytu na rower xd. 

Markoff lepiej brać jeżeli to jest twój 1st rower szoswy 50/34 tym bardziej jak jest wtedy cały na 105. Bardziej opłacalna jest wymiana kasety na ciśniejszą masz wtedy lepsze stopniowanie i tyle.

Za tę kase masz jeszcze Rose, Gianta, authora, scotta. To takie marki które mi pierwsze na mysl przychodzą.

#4 Xelius

Xelius
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądKRK

Napisano 10 czerwiec 2016 - 17:39

@Pywned, to że ktoś kupuje pierwszy raz rower szosowym nie oznacza, że "nie ma nogi". Dla mnie korba 50/34 to porażka. 52/36 to takie minimum dla kogoś komu zależy na prędkości i dystansie.

• kaloo lubi to

#5 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 10 czerwiec 2016 - 18:23

Korbę kompaktową za ok. 60/100zł można przerobić na 50/36, wystarczy podmienić małą zębatkę. Dasz wtedy kasetę od 11z i przy 11rz powinno ci to wystarczyć bez psucia stopniowania. Niektórzy budują też ciekawe stopniowanie 50/39

PS. 50:11 jest twardsze niż 52:12

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2016 - 18:34

Witam
Mam pytanie. Co lepiej kupić rower szosowy w całości na shimano 105 5800 ale tylko 50/34 (jak np. Canyon endurance al 6.0 2016) czy lepiej wybrać mniej równą konfigurację shimano 105 z korbą rs 500 ale za to 52/36 (np focus cayo 105 2016 lub Fuji Roubaix 1.3 na korbie oval 52/36). Interesuje mnie jazda po wyżynach nie górach mało przekraczająca nachylenie 8 lub 12%. Zależy mi na prędkości i dużym dystansie nie wspinaczce. Z tąd ten dylemat. Chodzi mi głównie o konkretną konfiguracje co w tym wypadku jest lepsze pełne shimano 105 5800 ale 50/34 czy mnij równa konfiguracja ale za to 52/36. Cena do 4500 zł 
Jak znacie jakiś dobry rower oprócz wyżej wymienionego Canyon to by było też pomocne)

Dzięki i pozdrawiam

Jeździłeś do tej pory na jakiejś szosie w takich warunkach? 
U mnie są mniejsze lub większe "góry" (powiedzmy maksymalnie 600 metrów różnicy wysokości), teren o zróżnicowanym profilu i większość rowerów szosowych ma korbę compact, bez względu na nogę właścicieli nie noszą się oni z zamiarem wymiany tarcz korb na większe.
  • astronom lubi to

#7 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 18:52

Jeździłeś do tej pory na jakiejś szosie w takich warunkach?
U mnie są mniejsze lub większe "góry" (powiedzmy maksymalnie 600 metrów różnicy wysokości), teren o zróżnicowanym profilu i większość rowerów szosowych ma korbę compact, bez względu na nogę właścicieli nie noszą się oni z zamiarem wymiany tarcz korb na większe.

Tylko w takim przypadku należy również brać pod uwagę różnicę wagi między dotychczasowym rowerem a "ścigaczem"
W przypadku zmniejszenia wagi z piętnastu kilogramów do siedmiu kilogramów kwestia przełożeń jest sprawą dość kluczową.

W związku z powyższym:

stalowy potwór piętnastokilowy - korba 48-38-28 zębatki 12-23
ścigacz siedmiokilowy - 52/36 11-26.

trasy Katowice i okolice - czyli pofałdowany. W tych warunkach tarcza 36 używana może być sporadycznie.... (przynajmniej na moją nogę i wagę 68 kilogramów).

Przykład podany z życia , sam pytający musi odpowiedzieć sobie na pytanie na jakich przełożeniach jeździ dotychczas a jakie będą potrzebne przy innym rowerze i innej wadze, która jak wiadomo odgrywa dużą rolę w jeździe po wzniesieniach..
Ewentualnie zawsze można zakupić kompaktowa korbę i zmienić później zębatki, albo dokonać odwrotnej operacji - sama korba jest ta sama.. W przypadku 105-tki to nie jest duży koszt.

#8 Markoff

Markoff
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 21:36

Dzięki za info. Jestem z pod opola więc gór tu nie ma.jeżdrze na trekingu jakieś 7 lat. Rower guwniany mb bike ale 160km na nim w 7 godzin i to w upale zrobiłem nie raz. W końcu po starciu z samochodem rozsypał się. Robie rocznie około 6000km więc troche formy ma. Stwierdziłem że czas na pożądny rower.Nie jestem sportowcem więc Sh 105 na alu chyba wystarczy (przy masie 80kg 182cm). Z kasą krucho moge na rower i osprzęt - akcesoria wydać 5000-5200zł chyba że rozwód wezme choć wtedy alimenty mnie czekają:-).dlatego chce rower dobry ale tani nie bede sie ścigał ale nie chce co roku remonty robić tak jak w trekingu bo mnie żona zabije. kredyt też odpoada.musze wybrać najlepsze w tej cenie innej opcji nie ma. Kosztem karbonu biore alu kilka kg mnie nie zbawi ale zależy mi na dobrymi wytzymałym ospezęcie
  • Xelius lubi to

#9 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2016 - 21:44

Markoff w tej cenie kupisz rower, którego możliwości przy obecnej formie i tak do końca nie wykorzystasz. Jak rama alu celuj w Treka, Scotta a być może najlepiej w CAAD Cannondale'a. Z czasem powoli osprzęt sobie ulepszysz. Dobre ramy alu w korzystnej cenie i z gwarancją dożywotnią dostaniesz też od firm Kona i Orbea.

#10 Xelius

Xelius
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądKRK

Napisano 10 czerwiec 2016 - 21:49

https://www.canyon.c...ace-al-6-0.html

Cena: 4599 zł
Rama aluminiowa, SH105, koła Mavic
Tylko koronki 50/34
Rower poniżej twojego budżetu więc jak stwierdzisz że za miękki przełożenia będzie kasa na wymiane

#11 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 22:23

https://www.canyon.c...ace-al-6-0.html

Cena: 4599 zł
Rama aluminiowa, SH105, koła Mavic
Tylko koronki 50/34
Rower poniżej twojego budżetu więc jak stwierdzisz że za miękki przełożenia będzie kasa na wymiane

A ja dodam nasz produkt:

https://www.rosebike...-now/aid:821333

może być czarny, może być biały. Rowery zwrócone przez klientów w naszej firmie nie trafiają zwykle na sprzedaż wysyłkową ponownie. Sprzedajemy je na wyprzedażach w centrali w Bocholt lub jeśli wysyłkowo to na koniec sezonu jako pojedyncze egzemplarze potestowe (z upustem). 

• Markoff lubi to

#12 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 czerwiec 2016 - 22:25

Wracając do głównego wątku. Odpowiedź brzmi:
Bez znaczenia. Na 11 rzędach można sobie niewielkie różnice skorygować kasetą. Poza tym, wszystkich którzy twierdzą, że 50-11 to dla nich za miękko można poznać po tym, że mają długie nosy.

#13 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 10 czerwiec 2016 - 22:42

Ok, czystki w temacie porobione. Serio nie ma sensu robić offtopowej kłótni, bo tylko się opiszecie, a mi to i tak zajmie kilka kliknięć, żeby pousuwać.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#14 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 czerwiec 2016 - 22:45

Muszę sprawdzić w lustrze :)
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#15 Markoff

Markoff
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 23:16

Wow 

Dzięki za pomoc dało mi o do myślenia i zawęziło znacznie krąg poszukiwań. Prośba jeszcze do do Rosebikes. Prosiłbym o  kontaktu na mój adres e mail: [email protected] (żeby nie zgubić). Chcę akurat kupic rower po sezonie a ten wygląda super. (poczytam jeszcze o nim z chęcią). Rozumiem że wysyłka do polski jest możliwa?

(w najgorszym wypadku wywalę żonę i może wtedy będzie mnie stać na Dogmę F8 :-):-):-) 

Dzięki za pomoc jeszcze raz wam wszystkim bo bez burzy mózgów nie ma dobrych pomysłów i rad. Rosebikes prosiłbym o pamięć z promocjami na koniec roku (buty, SPD i akcesoria też będą potrzebne) 

Dodaj odpowiedź