Napisano 15 kwiecień 2010 - 10:21
1. Nie wiem ile dałeś za łozyska, ale przywoite japońce są juzza ok 8 zł dostępne, przynajmnioej ja takie daje ostatnio bo takie sądostępne i ładnie chodzą.
Są droższe owszem ale nie warto dawać 30 zł.
Od producenta w Polsce ściagałem ostatnio łozyska hybrydowe, nie polecam - mają luz roboczy boczny wiekszy niż japońce, albo po prostu nie są przystosowane do pracy w pisatach gdzie luz nie powinien występować, choc z drugiej strony przy pewnych predkosciach łożysko nagrzewa się i luz się kasuje wten sposób, no ale kto wkółko jeździ z nagrzanymi łożyskami.
Jesli Twoje łozyska pierwotne nie miały luzów warto było dołożyc smaru ( jesli takze nie były zardzewiałe w środku ) i dalej jazda, ale to na jakiś czas pomaga.
Reasumując, wymieniając łozyska nie kupujmy tanich , zbyt tanich i niefirmowych, dobre są japońce - bita nazwa na biezni, i Fag-i i pare innych dobrych firm, Fagi są drozsze od japońców bo koszt ok 15-17 zł/szt, ale to klasa jest lepszejsza.
Technicznie - stosujemy łozyska 2RS, czyli kryte dwustronnie, na przykrywkach widoczna guma, czarna , czerwona itd, nie proponuje krytych metalem, mają gorsze uszczelnienia.
Jesli ktoś rzuca sie na półceramiczne lub ceramiki - wazne jest aby dowiedzieć się czy mają luz roboczy spoczynkowy i jak duży bo takie niezabardzo się nadają.
2. Warto po ok 2 tysiakach zaglądnąć do piasty i zobaczyć czy przez uszczelki nie wyszedł smar.
Jak robiłem piasty Sprosowi to cały smar pomimo uszcelnień był na zewnątrz, wtedy łożysko pomimo iż jak puścimy koło lekko chodzi to pod naciskiem stwarza opór - tarcie.
Przy okazji info z ostatniej chwili:
Piasty Novateca maja bebenki zalane już nie białym smarem jak dotychczas było ( takie ostatnio przyszły ) , tylko jakimś lepiszczem co sie klei, klei on zapdki, jest jakiś nieprzyjemny , warto od początku zmienić go na coś mniej klejącego sie, tak aby zapadki szybko pracowały a jednocześnie miały poślizg po bieżni jakikolwiek.
Dobrze jest jak spreżynki pod zapadkami były nie zapaćkane bo wtedy słabo odbijają.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo