Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trasy treningowe - Poznań i Wielkopolska

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 14 kwiecień 2010 - 20:42

Trasa: Lechicka-Umultowska-Morasko-Naramowicka-Lechicka

Wstęp:
W dziale szosowym poznaniaków zaproponowałem by utworzyć temat opisujący trasy w okolicach Poznania. Jak najbardziej szczegółowe. Być może nieco niezdarnie, ale postaram się na początek opisać bardzo krótką trasę treningową liczącą zaledwie ok. 16,7km. To tak na początek. Na pewno jest ona znana mieszkającym w Poznaniu w okolicach osiedli Piątkowskich i Winogradzkich. Zwykłem nią jeździć moim Wagantem, a od niedawna szosówką.

Szczegółowy przebieg trasy:
Lechicka przy Umultowskiej i Połabskiej – Umultowska – Opieńskiego do PeSTki – Stróżyńskiego – Mateckiego – Morasko – Jaśkowiaka – Naramowicka – Łużycka – Stoińskiego – Umultowska – Lechicka przy Umultowskiej i Połabskiej.

Opis trasy:
Umultowska na odcinku od Lechickiej do Opieńskiego jest dość ruchliwa a asfalt nienajlepszy. Odcinek Umultowskiej od Stoińskiego do Opieńskiego nieco lepszy jakościowo i mniejszy tam ruch. Skręcamy w lewo (ustąp pierwszeństwa). Na Opieńskiego dwa pasy ruchu i dobry asfalt. Skręcamy w prawy przy PeSTce w Stróżyńskiego. Tu również dobry asfalt i nieduży ruch. Dotąd było płasko, jednak ostatnie 500m Stróżyńskiego to podjazd o nachyleniu może kilku procent. W prawo w Mateckiego – zjazd aż do przejazdu kolejowego. Przed przejazdem ostry zakręt w prawo (hamuluj bracie!). Teraz Morasko. Asfalt odcinkami nie najlepszy, ruch umiarkowany. Trasa pofałdowana z dwoma podjazdami już całkiem „sympatycznymi” po ok. 200-400m. Koniec Moraska lepszy asfalt i zjazd z ostrym zakrętem w prawo w Jaśkowiaka. Mały ruch, dobry asfalt, teren odkryty i wyniesiony, więc tu często zawiewa. Ładne widoki na Winogrady. Mój ulubiony odcinek. Teren pofalowany zakończony długim, dość stromym zjazdem w kierunku Naramowickiej. Przed Radojewem lekko w górę, więc rowerek łagodnie wyhamuje. W prawo, uwaga znak STOP. Naramowicka początkowo również łagodnie falowana z niezłym asfaltem, choć trzeba uważać. Ruch umiarkowany do dużego od przejazdu kolejowego do końca. Na ostatnim odcinku Naramowickiej przed Łużycką w dni powszednie murowany korek. Lekki zjazd i w prawo. Łużycka delikatnie falowana, ostatni odcinek (w lewo) dwupasmowy leciutko pod górę. Asfalt dobry, ruch umiarkowany. Zakręcamy w lewo do Umultowskiej, więc wcześniej trzeba przeskoczyć dwa pasy ruchu. Skrzyżowanie ze światłami, ruchliwe. Trzeba przepuścić jadących z przeciwka i czasem światła robią figla, bo najpierw ich zatrzymują, a gdy człowiek ruszy, bo ma wolne, to ich puszczają. Nieprzyjemny moment, ale reszta zakrętów w zasadzie non stop w prawo.

MAPKA TRASY

No to pierwsze koty za płoty.
Proszę o ewentualne uwagi i zapodawajcie tu swoje trasy.

#2 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Skądszn

Napisano 14 kwiecień 2010 - 22:42

Ja swoje jezdzenie ograniczam czesto do 3 tras, ktore znam bardzo dobrze... wiem czego sie po nich spodziewac i ze mnie nie zaskoczy na nich jakas wielka dziura na srodku drogi.

1. Krótki trening - pedałowanie po Malcie... Niestety są takie dni gdy nie ma się czasu/ochoty wyjeźdzać gdzieś dalej. Jezdze tam zwłaszcza gdy są złe warunki (bo jest tam bezpiecznie) i wiem, że zmrok może mnie zastać, nie ma wtedy problemu z powrotem do domu, itd. Pętelka ma ok. 5 km i gdyby nie czasami zbyt duża ilość ludzi (weekendy) byłoby idealnie.

2. Średni trening, ok. 60 km. Trasa Poznań - Komorniki - Stęszew - Dymaczewo Stare - Mosina - Rogalinek - Czapury - Starołęka - Poznań. Trasa zwłaszcza dla tych mieszkających na południu. Od Komornik do Stęszewa dosyć ruchliwa trasa jednak jest pobocze wiec nienajgorzej, droga bardzo dobrej jakości. W Stęszewie skręcamy w lewo i prawie całą drogę mamy dla siebie... I w zasadzie do Starołęki nie ma zbyt dużego ruchu. Można jechać też przez Puszczykowo ale unikam tego ze względu na jakby nie patrzeć mus jechania drogą rowerową kiepskiej jakości i niebezpiecznie tory kolejowe koło Lubonia, które dwukrotnie przebiegają pod takim skosem, że idzie się nieźle wyrżnąć, także uwaga!

3. Długi trening. ok. 110 km. Trasa Poznań - Pobiedziska - Lednogóra - Sławno - Rejowiec - Murowana Goślina - Biedrusko - Poznań. Jako, że z Poznania nie jestem a była to jedna z moich pierwszych tras i w dodatku ciekawie zaplanowana jak mam czas to z niej korzystam. Wyjeżdzamy z Poznania kierując się na Bydgoszcz. Przez cały czas do skrętu Lednogórze (ok. 35km) mamy do dyspozycji dobrze utrzymane pobocze. Skręcając dalej w lewo jedziemy różnymi wiochami do Sławna. Potem w lewo i na Murowaną/Wągrowiec... czeka nas bardzo fajny (ale krótki) podjazd w Kiszkowie... i bez kilku odcinków droga marzenie. Na rozjeździe Murowana/Wągrowiec skręcamy w lewo i jedziemy trasą dawnego TdP co widać jeszcze po starych napisach na asfalcie. Niestety droga ta jest nieciekawa po prawem stronie... wiec trzeba to scierpiec i nie dawac sie spychac. Za Murowana szybko uciekamy z nieciekawej nawierzchni i skrecamy w Bolechowie na Biedrusko. Most na Warcie jest godny pozalowania, ale zaraz potem zaczyna się piękna droga... Mijacie poligon kolo Biedruska i wyjezdzacie w Naramowicach.

Mam nadzieje, ze kogos zainspirowalem ;-)

#3 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 15 kwiecień 2010 - 10:26

mpiwko, fajnie, że dorzuciłes swoje 3 grosze! Czy mógłbyś trasy opisać nieco bardziej szczegółowo? Szczególnie 2 - 3, bo Maltę zna każdy. Może każdą trasę w osobnym wątku wg schematu jaki mi się udało zrobić (wstęp, szczegółowy przebieg, opis, mapka)? Wiem, że to kupa zachodu. Wiem, że dłuższych tras nie da się tak rozpisać szczegółowo, jak to zrobiłem, ze swoim krótkim odcinkiem, ale dla kogoś kto trasę zna tylko z samochodu, każda pojedyncza uwaga dotycząca konkretnych odcinków byłaby bardzo cenna. Byłoby super gdybyśmy taki zbiorek bardzo dokładnych opisów tras mieli dla Poznania i Wielkopolski. Gdyby każdy z poznańskich szosowców opisał tylko jedna trasę, to zrobi się z tego na prawdę bezcenny przewodnik.

PS. Po kolejnym przejeździe moje starej trasy temat wyedytuję i naniosę poprawki, jeśli się pojawią.

#4 fifin

fifin
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 kwiecień 2010 - 11:01

Witam, jako że główne poczytuję forum, a jestem z Poznania to chętnie dodam swoją propozycję.
Średnio wychodzi 50km. Trasa jest krótka ale w ciągu tygodnia idealna. Startuję z Ronda Starołęka na południe. Po minięciu autostrady na pierwszym rozjeździe skręcam w lewo. Na początku asfalt po zimie jest dziurawy ale po kilometrze zaczyna się nowy gładki jak stół. Tą drogą jadę do miejscowości Głuszyna. Za miejscowością na kolejnym rozwidleniu skręcam w lewo i wjeżdżam na zabytkową aleję dębów. Asfalt nie jest za dobry a droga wąska, w zamian dostajemy piękne widoki;P. Po chwili jednak znowu jest nowy. Jadę cały czas prosto aż do ronda w miejscowości Koninko. Na rondzie skręcam w prawo do miejscowości Borówiec, później Kamionki, Szczytniki i wyjeżdżam spowrotem na drodze do Koninka. (W zależności od ochoty robię kilka pętli). Z tym, że teraz na krzyżówce w Szczytnikach jadę prosto i kieruję się równolegle do s 11 w stronę Krzesin. W Krzesinach jadę już na Poznań i wyjeżdżam na Franowie. Trasa jest trochę skomplikowana, ale przez 85 % jej długości asfalt jest nowy i gładki. Dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba odjeżdżać daleko od Poznania i zawsze szybko można wrócić (w razie awarii autobusem) :P Jeśli ktoś jest chętny to z przyjemnością oprowadzę :-P

#5 jaca8200

jaca8200
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 kwiecień 2010 - 11:09

W takim razie ja również przedstawiam swoją często uczęszczana trasę
Strzeszyn Grecki--> Suchy Las--> Radojewo--> Biedrusko--> Złotniki--> Strzeszyn grecki
Długość: 37,2km
Ruszam Koszalińską po czym po krótkim odcinku skręcam w Biskupińska i cisnę aż do Suchego lasu, Biskupińska niestety nie jest najlepszej jakości i aż do Suchego lasu trzeba lawirować między dziurami w asfalcie i uważać na jadący tamtędy autobus:) W suchym lesie wiadomo parę skrzyżowań ale trzymamy się tej głównej drogi z pierwszeństwem aż do momentu w którym skręcamy w prawo gdzie czeka nas niezbyt długi ale dosyć stromy podjazd na który trzeba się "wdrapać" Jesteśmy na ulicy meteorytowej ładny asfalt i piękny długi zjazd na którym idzie sie rozbujać wetując sobie ten stromy podjazd przed momentem:) Dojeżdżamy do skrzyżowania na którym uderzamy w lewo na ulicę Jaskowiaka, asfalt bez zastrzeżeń jednak jak wspomniał irimi może wiać ze względu na odsłonięty teren, dojeżdżamy do skrzyżowania ze znakiem STOP, zatrzymujemy się :) i skręcamy w lewo w stronę Biedruska, w którym wbijamy się na teren poligonu, jedziemy do końca i wyjeżdżamy na łagiewnickiej, mijamy skrzyżowanie ze światłami na obornickiej i jedziemy prosto parę zakrętów i jesteśmy na Złotnickiej, jest tam bardzo spokojnie mało samochodów bardzo dobra nawierzchnia jest to mój ulubiony odcinek tej trasy, na końcu Złotnickiej skręcamy w lewo i znów jesteśmy na Koszalińskiej, jedziemy ciągle prosto dojeżdżamy do hezjoda i...jesteśmy w domu:) nie ma problemu zrobić tą samą trasę w druga stronę, zawsze się nad tym zastanawiam:D

Mapka trasy
Dołączona grafika[/u]

#6 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 15 kwiecień 2010 - 11:13

Panowie ekstra!
Jaca super, że dodałeś mapkę, bo to od razu wyjaśnia sprawę przebiegu trasy.
Fifin i Mpiwko, może dołóżcie mapy do swoich tras. Niby człowiek zna okolicę ale dopiero jak pojawi się mapka sprawa staje się jasna.

#7 fifin

fifin
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 kwiecień 2010 - 18:31

http://www.gpsies.co...johosefdjwcksok

#8 Gosc_lesnik_*

Gosc_lesnik_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2010 - 14:43

Witam. To ja tez dorzuce fajna trase na dluzszy trening.
Zaczynamy na Gorczynie na Promienistej jedziemy do jej konca i w Krosnienska, pozniej w Belchatowska - Misnienska i przejezdzamy pod wiaduktem wylozonym PolBrukiem (dlugosc ok 20m) zaraz za wiaduktem w na rozjezdzie w prawo i jedziemy okolo 20m po drodze gruntowej (to jedyny taki odcinek na tej trasie) - dzieki temu 'objazdowi' i tej malej niedogodnosci omijamy ul. Grunwaldzka (nie jestem fanem poruszania sie szosowka po miescie). Dalej uderzamy ul. Wolowska do Wolczynskiej i w Sycowska. Sycowska w zaleznosci od dnia i godziny jest srednio-zatloczona lub pusta (dojazd do Auchan). Dalej tak jak na zalaczonej mapce.. DOdam tylko, ze:
1. droga z Komornik przez wiry na odcinku okolo 1km pozostawia wiele do zyczenia jesli chodzi o jakosc nawierzchni ale jest czesciowo remontowana.
2. Od momentu zjazdu z Radzewice na Radzewo zaczyna sie moj ulubiony fragment - dobra nawierzchnia i b. malo samochodow - fajne miejsce do robienia interwalow ;)
Priorytetem przy komponowaniu trasy bylo znalezienie mozliwie dobrej nawierzchni przy jak najmniejszym ruchu. Bezpieczenstwo na 1szym miejscu. :)
Jesli chcecie machnac setke to zamiast w Radzewicach od razu skrecac na Radzewo - jedzcie dalej prosto az do trasy Kornik - Srem, pozniej z powrotem do Radzewic - teraz skreccie na Radzewo i dalej jak na mapce tylko zrobcie 2 petle wokol jeziora - powinno wtedy wyjsc 100-105km.
Pozdrawiam i zycze udanych treningow.

http://www.gpsies.co...ldfiezgcljcgppl

Dodaj odpowiedź