Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ultegra 6700 Ss Maksymalna Koronka

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 IcePower

IcePower
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 lipiec 2016 - 07:11

Witam, 

Mam przerzutkę tylną ultegra RD-6700 krótki wózek i kasetę 11-25T. Chciałbym wymienić na kasetę 11-30T i teraz pytanie czy moje przerzutka to obsłuży - wiem wystarczy wejść w internet i sprawdzić w opisie jaką największą obsługuje ale tu jest problem - rozbieżności w opisach. Wchodzą na te same przerzutki i na różnych portalach dostaję informację, że maksymalna to 28T a na innych, że 30T. Jak jest naprawdę ? 

Oczywiście bardziej chciałbym 12-30T, ale jeśli się nie da to zadowolę się 11-28T. 

Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości. 

Pozdrawiam 

#2 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 lipiec 2016 - 07:36

Shimano podaje maksymalnie 28, jak zwykle zaniżając. Ludzie jeżdżą na 30T na krótkim wózku i nie mają problemów. Kwestia doregulowania śruby naciągu "B".

Trzepak 

"MAMIL"

#3 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 08:57

Mój kolega ma 105 5700 i tylną przerzutkę GS. Firmowo miał kasetę Tiagra 12-30 i chodzi mu to bez problemu.

#4 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 09:02

A swoją drogą to po przejściu na napęd 11-rzędowy z przerzutką ze średnim wózkiem typu Ultegra 6800 GS czy Campa Athena/Potenza pojawiły się rozwiązania pozwalające stosować kasetę MTB 11-36. Poszukaj w sieci hasła Wolf Tooth Road Link.

Właśnie składam nowy rower w którym zamierzam to zastosować. Sprawdzę w sierpniu w Alpach jak to się sprawuje.

#5 IcePower

IcePower
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 lipiec 2016 - 09:27

Shimano podaje maksymalnie 28, jak zwykle zaniżając. Ludzie jeżdżą na 30T na krótkim wózku i nie mają problemów. Kwestia doregulowania śruby naciągu "B".

W takim wypadku muszę poszukać kogoś kto ma kasete z 30T i zobaczyć jak to pasuje, żeby mieć pewność. 

Mój kolega ma 105 5700 i tylną przerzutkę GS. Firmowo miał kasetę Tiagra 12-30 i chodzi mu to bez problemu.

GS to jest chyba ten średni wózek, ja mam ten krótki. 

A swoją drogą to po przejściu na napęd 11-rzędowy z przerzutką ze średnim wózkiem typu Ultegra 6800 GS czy Campa Athena/Potenza pojawiły się rozwiązania pozwalające stosować kasetę MTB 11-36. Poszukaj w sieci hasła Wolf Tooth Road Link.

Właśnie składam nowy rower w którym zamierzam to zastosować. Sprawdzę w sierpniu w Alpach jak to się sprawuje.

Niestety musiałbym pewnie za długo na to czekać, potrzebuję mieć zmieniony napęd do 20 lipca. Ale patent który podałeś bardzo ciekawy. 

#6 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lipiec 2016 - 09:52

Mój kolega w pracy, ma na Treku fabrycznie przy korbie kompakt kasetę 12-30.

Na 90 % ma krótki wózek, ale mogę to na 100 % potwierdzić w połowie miesiąca, jak wróci z urlopu. 

Jeździ na max. przekosach więc często widzę jak ma zapięte 50 na 30 i widać, że to max i łańcuch jest napięty, ale daje radę. 

A przy okazji, to shimano nie ma kaset 11-30 tylko 12-30.

Jego trek to domane 2.3 z 2014r. Czarno-biało-zielony.

Poszukaj specyfikacji. Ja znalazłem tylko opis, że to 105, ale na zdjęciu wygląda to na krótki wózek. 

#7 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 lipiec 2016 - 10:08

Tutaj jest kilka przykładów współdziałania 30T z RD-6700-SS

http://road.cc/conte...-my-current-set

Trzepak 

"MAMIL"

#8 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 18:43

A myślicie że przy średnim wózku przy 5700 pójdzie koronka 32 przy kompakcie? Kumplowi by się przydała bo w Alpach brakuje nam przełożeń. Ona ma najmiększe 34x30 a ja 30x29 bo mam triple ale jeszcze ze 3 zęby bym chętnie łyknął. Ale do Campy nie ma takich oryginalnych kaset, które mają więcej niż 29 zębów (w ogóle są z innych firm ale mega drogie). Dlatego przechodzę na 11 żeby móc używać znacznie tańszych kaset Shimano z napędem Campy.

#9 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lipiec 2016 - 19:05

No,ale zaraz, zaraz.
Wcześniej nie wspomniałeś, że masz korbę 3 rz.
Przy takiej korbie powinna być przerzutka z długim wózkiem, żeby był dłuższy łańcuch.
Jeśli teraz masz krótki i max. na kasecie 25 zębów, to może się okazać, że nawet 28 Ci już nie wejdzie.
No chyba,że będziesz się pilnować i nigdy nie skrzyżujesz łańcucha, bo jeśli Ci się to zdarzy to możesz połamać przerzutkę.
Do tej korby albo długi wózek i wtedy pewnie i 32 kaseta wejdzie, albo jeśli albo musisz mega uważać. Jest jeszcze możliwość, że zrobisz dłuższy łańcuch, ale wtedy przy odwrotnym skosie mała-mała będzie Ci wisiał łańcuch a przerzutka będzie obcierała górnym kółkiem.
Wszystko wcześniej tyczyło się korby 2 rz.

#10 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 20:04

Są dwie sprawy.

1. Kolega która ma Speca Roubaix z napędem Shimano 105 5700 10-speed. Korba Compact i tylna przerzutka GS ze średnim wózkiem. Ma kasetę 12-30 Tiagra i pytanie czy pójdzie mu jakaś dziesiątkowa kaseta Shimano która ma 32 zęby.

2. Mój rower obecny to Spec Roubax z napędem Campagnolo Centaur 3x10 (52-39-30) z przerzutką z długim wózkiem. Przy kasecie 13-29 która zakładam na góry bez problemu mi to chodzi. Ale jakbym mógł mieć więcej zębów to byłoby super. Pojemność przerzutki to ok. 40 jeśli dobrze pamiętam. Wynikałoby więc że wykorzystuję (52-30)+(29-13)=22+16=38. Więc mam zapewne zapas na koronkę 32. Niestety Campa nie robi takiej dziesiątkowej kasety. Robi teraz 11-tkową, bodajże 11-32. Ale kasety Veloce kosztują 179 zł a kaseta 11-32 kosztuje jakieś 500 zł.

Więc się zastanawiam co z tym zrobić.

W nowym rowerze który składam na innej ramie na pewno nie chcę już mieć triple tylko 2x11. Zarówno dlatego że można używać wtedy tańszych kaset od Shimano jak i, jak wynika z opisów, przedłużacza haka przerzutki Wolf Tooth Road Link dzięki któremu można założyć w góry kasetę Shimano 11-36 MTB. Średnio Wolf Tooth, jak twierdzą, daję 4 zęby więcej niż w standardzie. Niektórym udało się nawet założyć patelnię, chyba 10-42 jeśli się nie mylę. Dla szosowców z nadwagą, którzy jednak chcą powalczyć w Alpach super sprawa. W zeszłym roku pierwszego dnia robiliśmy rekonesans po Szwajcarii, drugiego dnia jechaliśmy Stelvio, trzeciego jakiś krótki ale bardzo sztywny podjazd, potem bardzo ciężki Kaunertal a na koniec jeszcze Grossglockner. Po paru dniach na początku każdego podjazdu który miał chociaż z 8% wrzucaliśmy wszystko co mieliśmy bo już nie było nogi. Jakbyśmy mieli przełożenia jak w MTB powyżej 1:1 to byśmy się tak nie skatowali. Jechalibyśmy wolniej ale ze znacznie wyższą kadencją,

Dodaj odpowiedź