Skocz do zawartości

Zdjęcie

Centrownica - Jaką Wybrać?

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 07 lipiec 2016 - 10:35

Witam,

Przymierzam się do zakupu centrownicy. Na rynku jest tego pełno, ceny od 150 zł do ponad 8000 (nie mówię o jakiś ekstremach). Pytanie - co wybrać? Zależy mi na wysokiej jakości, musi wszystko być sztywne, nie zamierzam na pewno wydawać na jakieś badziewie, na którym nie da się porządnie wycentrować koła. Wydaje mi się, że bardzo dobrą opcją jest centrownica z instrumentami zegarowymi (jak np: http://allegro.pl/ce...59544547.html),precyzja zaplotu jest dla mnie bowiem najważniejsza. Wstępnie budżet w jakim chciałbym się zmieścić to około 2tys, chyba że naprawdę warto będzie coś dołożyć do tej kwoty

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi/propozycje

#2 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipiec 2016 - 13:28

Polecam bitula. Z trzema zegarami, bardzo solidna konstrukcja 

http://www.bitul.pl/...y--PEŁNY-ZESTAW

są też tańsze opcje bez zegarów. Stosunek ceny do jakości najlepszy mz

• Siara_iwj lubi to

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#3 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 07 lipiec 2016 - 13:48

Dzięki, też się nad nią zastanawiałem. Wiesz może jaką dokładność odczytu mają zegary? Czy centrownica jest wystarczająco sztywna?

#4 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipiec 2016 - 21:38

Nie wiem jak w tym przypadku, ale typowe czujniki zegarowe mają rozdzielczość 0,01 mm. Taka dokładność w wypadku centrowania koła jest niepotrzebna, powiem więcej, jest nawet szkodliwa - zwłaszcza dla oczu :) Będziesz się tylko irytował skaczącą wskazówką. Moim zdaniem na czujniki szkoda kasy. Bardziej istotna jest sztywność samej centrownicy i możliwość autocentrowania koła przy zaciskaniu piasty.
  • Konik lubi to

#5 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipiec 2016 - 22:01

Sztywność tej centrownicy jest naprawdę bardzo dobra. Raz ustawiona trzyma ustawienia bez problemu

Co do zegarów, tu jest zdjęcie:

http://www.bitul.pl/...a.obrecze.1.jpg

Przydatna jest druga tarcza która ma mniejszą rozdzielczość.

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#6 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 08 lipiec 2016 - 16:00

Bardziej istotna jest sztywność samej centrownicy i możliwość autocentrowania koła przy zaciskaniu piasty.

Czym jest ta możliwość autocentrowania koła przy zaciskaniu piasty? Mógłbyś rozwinąć?

#7 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipiec 2016 - 17:58

Zamiast słów niech przemówi obraz:

Taka centrownica umożliwia już od początku kontrolę nad utrzymaniem symetrii koła (obręczy).

#8 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 08 lipiec 2016 - 22:38

Dzięki:) Chyba łapię - chodzi o to że środek piasty zawsze będzie w lini z środkiem przerwy między wypustkami, które odbierają o obręcz. Szczerze myślałem że w zasadzie wszystkie centrownice (pomijając jakieś cuda z jednym wypustkiem) są tak ustawione.

#9 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 lipiec 2016 - 09:03

Mam tego srebrnego PT, bardzo solidna konstrukcja. W sumie nigdy nie uzywalem tych ramion do ustawienia osiowosci, mam do tego dedykowany przyrzad.
Zegary, dla dokładnych hobbystow, fajna sprawa.

#10 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipiec 2016 - 10:04

+1 dla bitula. Najsztywniejsze co możesz mieć poniżej 1000 zł. Nie ma autocentryczności, sprawdzasz to obracając koło albo przymiarem, za to plus jest taki, że możesz na nią wrzucić koło z fata, na sztywnej osi albo cokolwiek innego co przyjdzie ci do głowy.

#11 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipiec 2016 - 21:41

...W sumie nigdy nie uzywalem tych ramion do ustawienia osiowosci, mam do tego dedykowany przyrzad...

Oczywiście do ostatecznej kontroli będzie przydatny, niemniej jednak, przy dobrej centrownicy użyjemy go dopiero pod koniec pracy.

#12 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 postów

Napisano 10 lipiec 2016 - 07:49

Ja mam Bitula, dokup tylko przymiar z ich oferty i będziesz zadowolony.

http://www.bitul.pl/...ownica-rowerowa

http://www.bitul.pl/...-"dishing-tool"

#13 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 10:28

Dzięki za podpowiedzi. Obecnie zastanawiam się między Bitul a Park Tool 2.2, ale chyba ze względu na cenę wezmę Bitula. Chciałbym jednak mieć centrownicę z zegarami a Park Tool z taką opcją wychodzi już bardzo drogo. Chyba zamiast tego lepiej Bitul i przymiar i zainwestowanie w tensometr.

Dodaj odpowiedź