Jump to content

Photo

Rama S/52 - Scott Speedster 50

5 replies to this topic

#1 Buquiet

Buquiet
  • Użytkownik
  • 38 posts

Posted 08 July 2016 - 12:35

Witam

Mam pytanie o wasze zdanie na temat doboru wielkości ramy

Kupując rower specjaliści w sklepie oraz znajomi jeżdżący od lat na szosach dobrali mi rozmiar ramy S/52

Jednak po przyzwyczajeniach z crossa rama cały czas wydaje mi się mała - przede wszystkim krótka...

Zastanawiam się nad wymianą mostka na dłuższy teraz ma on 100 mm co o tym sądzicie ? A może faktycznie rama krótka ? Mam 173 cm wzrostu noga 80 cm

tabela z geometria ramy

http://katalog.bikew.../speedster_50/2

• zuczek222 likes this

#2 newjunior

newjunior
  • Użytkownik
  • 159 posts

Posted 08 July 2016 - 13:57

sam mam 183 wzrostu, nogę 84 i jeżdżę na ramie 54 M/L, u ciebie rozmiar ramy 52 jest ok, chcesz zmień mostek na dłuższy, to na pewno tańsza opcja niż nowa rama czy rower ;)

#3 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 08 July 2016 - 14:01

Rama wg mnie S/52 będzie ok. M/54 będzie na pewno za duża. Ja mam 176 i przy M-ce skracałem mostek do 90mm z fabrycznych 110mm ale równie dobrze (jeśli nie lepiej) wyszłoby gdybym miał też S/52. To samo wyszło na bike-fittingu Scotta już po zakupie.

#4 Buquiet

Buquiet
  • Użytkownik
  • 38 posts

Posted 10 July 2016 - 14:42

To samo wyszło na bike-fittingu Scotta już po zakupie.

Gdzie robiłeś bike - fitting? Jaki  to koszt ? jedziesz tam ze swoim rowerem jak to wygląda?

#5 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 posts

Posted 10 July 2016 - 15:38

Fitting w wind-sport na Zakopiańskiej, w cenie roweru. W innym przypadku kosztuje 350 zł. Polega to na zmierzeniu laserami roweru i kluczowych elementów geometrii oraz osobno pomiaru osoby. Później odpowiednie ustawienia są tak jakby wyświetlane projektorem na rowerze i widać gdzie i jak powinno być siodełko, kierownica, itd. Nie jest to wypas pro jak w velo arcie, ale i tak polecam gorąco.

#6 Buquiet

Buquiet
  • Użytkownik
  • 38 posts

Posted 08 August 2016 - 14:13

Zestawiłem wymiary ramy z zaleceniami z http://www.competitivecyclist.com/i dane ze stronki sugeruja ze rama jest ciut za mała

Chyba ze ten kalkulator jest do bani

Jak rozumieć poszczególne warianty

Eddy Fit

Competitive Fit

French Fit

Reply to this topic