Jump to content

Photo

Zmiana Kasety 10Rz Na 9Rz

kaseta

9 replies to this topic

#1 hadwao

hadwao
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 19 July 2016 - 11:10

Cześć,

mam pożyczone koło Scirocco 35mm z kasetą 10rz (Shimano). Mój rower ma kasetę 9rz (również Shimano) i oczywiście muszę przełożyć moją kasetę na pożyczone koło, a kompletnie się w tym nie orientuję. Z tego co wiem, to bębenek w tym kole obsługuje kasety 9-11rz i kolega ma założoną jakąś podkładkę dystansową + swoją kasetę 10rz. Pytanie czy muszę zastosować inną podkładkę, czy nie. Jeśli tak to jaką. Jeszcze jakieś zabiegi muszę zastosować aby móc to koło zamontować w swoim rowerze.

Przepraszam za pewnie głupie pytanie, ale nie znalazłem konkretnych informacji w sieci oprócz tego, że się da, a w mechanice rowerowej szczytem moich możliwości jest umycie łańcucha i wymiana dętki. 

Sprawa jest jednorazowa - koła pożyczam tylko na czasówkę 40km, więc aspekty typu większe zużycie łańcucha itp mnie na tą chwilę nie interesują. Zależy mi jedynie aby czegoś koledze w kole nie zepsuć no i oczywiście w swoim rowerze. 

#2 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 July 2016 - 12:22

Zmierz szerokość kasety 9 i 10-rzędowej.

Możesz zakładać spokojnie.

#3 hadwao

hadwao
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 19 July 2016 - 12:28

Wg. info jakie znalazłem w sieci, to różnica jest niecałem 2mm - rozumiem że zakładać na tą samą podkładkę dystansową i nic nie zmieniać tak? Po prostu wyregulować przerzutki i jechać?

#4 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 July 2016 - 12:41

Podkładka, kaseta i nakrętka. 
Coś na ten temat: http://szosa.org/top...-10-a-kaseta-9/

#5 hadwao

hadwao
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 19 July 2016 - 12:52

Tak to jest właśnie wątek, który zasiał u mnie ziarno zwątpienia, a na szybko nie rozumiem połowy postów. Dlatego założyłem wątek, żeby się dowiedzieć co w tej konkretnej sytuacji zrobić. 

#6 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 July 2016 - 13:03

Możemy teoretycznie rozpisywać się do rana.

Po założeniu kasety i dokręceniu nakrętką nie powinno być luzu (na boki).

#7 hadwao

hadwao
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 19 July 2016 - 13:08

Ok to w takim razie spróbuję po prostu przełożyć i zobaczyć. Jak nie będzie luzów to po prostu reguluję przerzutkę i jadę, a jak będą luzy to jadę do serwisu.

Dzięki za pomoc.

#8 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 posts

Posted 19 July 2016 - 15:41

Ja mam to koło i kasetę 9rz, mam podkładkę przed kasetą i nic więcej, wszystko gra. Być może będzie konieczna regulacja przerzutki, ale nic więcej.

#9 hadwao

hadwao
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 20 July 2016 - 10:04

Super, dzięki za odpowiedź. Ostatecznie umówiłem się z kolegą na pożyczenie koła po zawodach, bo nie mam czasu tego zestawu objeździć, a głupio potem w trakcie zawodów zmagać się z defektami.

Ale dobrze, że to koło łatwo współpracuje z 9rz bo docelowo mocno rozważam zakup własnie tego modelu. 

#10 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 20 July 2016 - 12:39

Kaseta na 9rz. jest szersza niż 10, stąd przy bebenku na 11 rzędów będzie potrzebna węższa podkładka niż pod 10 rządowa kasetę.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: kaseta