Jump to content

Photo

Jazda Na Rowerze A Siłownia

50 replies to this topic

#41 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 September 2016 - 10:16

Jakie ciężary (% masy ciała) podnosicie podczas przysiadów oraz ile robicie powtórzeń na serię? Co myślicie o budowaniu wytrzymałości siłowej przez trening przysiadów ze 150 powtórzeniami na serię?

% masy ciała jest słabym wskaźnikiem, skoro max jednego to 250kg, a drugiego 60kg przy podobnej wadze. Przy treningu istotny jest parametr % ciężaru maksymalnego dla jednego powtórzenia. W ostatnim planie miałem przysiad 3s po 6 powtórzeń.

Odnośnie drugiego pytania - bez sensu.

#42 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 30 September 2016 - 11:05

Dlaczego 150 powtórzeń? Chcę wzmocnić wytrzymałość siłową, główny cel to podnieść średnią moc na 5 i 10 minut.

Nie znalazłem by ktoś stosował tyle powtórzeń, tylko czy nikt tego nie próbował czy jest dowiedzione, że w przypadku kolarstwa i tego co chcę poprzez trening siłowy osiągnąć lepsze jest ~10-15 powtórzeń?

#43 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 30 September 2016 - 11:26

Jeśli chcesz poprawić siłę na siłowni to trenuj tak jak się trenuje siłę. Czyli mała ilość powtórzeń i duży ciężar. Trening z dużą ilością powtórzeń to trochę dublowanie tego co możesz zrobić na samym rowerze. Poza tym treningiem z dużą ilością powtórzeń, czyli też większą objętością, możesz zwiększyć masę bardziej niż byś chciał. A nie o to przecież chodzi. Trzymałbym się zasady: siła na siłowni, wytrzymałość na rowerze.

#44 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,226 posts

Posted 30 September 2016 - 12:10

"Zwiększyć masę" przy 150 powtórzeniach w serii (bo takie było pytanie) ?

Raczej wyrzeźbić kości.  

#45 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 30 September 2016 - 12:37

Pisałem o 10-15. 150 to chyba przysiady klasyczne bez sztangi. Nie widzę sensu robienia czegoś takiego.

#46 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 30 September 2016 - 13:02

Przy powtórzeniach rzędu 150, ciężar jaki podnoszę obecnie to 35 kg, moja waga 57 kg.

#47 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 30 September 2016 - 20:46

Są znane podobne metody treningowe od lat 80-tych XX wieku.

Jeśli chcesz sobie o tym poczytać, wpisz w przeglądarce "trening 100 powtórzeń".

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#48 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 30 September 2016 - 21:48

Dziękuje robo za wskazówkę, właśnie o czymś takim myślałem.

#49 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 30 September 2016 - 22:32

Jako, że treningiem siłowym zajmuję się dłużej niż kolarstwem, a zaczynałem, gdy nie było internetu  :) , to wiadomości zdobywałem z przeróżnych źródeł: czasopismo "Sportowiec", później "Kulturystyka", książki takie jak "Współczesny Herkules" itp. Tam wszystko było usystematyzowane. Rodzaje treningu, metody treningu, metody zwiększania obciążeń i intensywności, metody przełamywania barier itd, itp.

Trening 100 powtórzeń chyba został opracowany dla już zaawansowanych treningowo zawodników (kulturystów !) właśnie do przełamywania zastojów w postępach. Miał za zadanie w pewnym sensie doprowadzić do szoku, wytworzyć nowe połączenia nerwowe do zaangażowania większej ilości włókien mięśniowych, no i przesunąć granicę bólu (bo ten trening boli).

Oczywiście, co wyczytałem (a gdzieś na pewno przeczytałem o "treningu 100 powtórzeń"), musiałem wypróbować - próbowałem robić kilka ćwiczeń z setką powtórzeń, np. wyciskanie na ławce, czy przysiady, ale raczej nie pod kątem kolarstwa. 

Najtrudniej dobrać obciążenie takie, żeby tą setkę ruchów wykonać. Najczęściej bierze się za dużo (mówię o kulturystach) i kończy się na np. 60 powtórzeniach. Ale z czasem dochodzi się do optymalnego ciężaru. Ty chyba znasz już swoje możliwości.

Obecnie robię niektóre ćwiczenia z dużą ilością powtórzeń - np. popularne pompki, no i podciągania na drążku, ale przy podciąganiu ilość powtórzeń siłą rzeczy jest dużo mniejsza niż 100.

• Greek likes this

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#50 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 01 October 2016 - 09:39

Trening silowy dla kolarzy macie fajnie opisany w pigulce w ksiazce Joe Friela " Biblia - trening kolarza gorskiego". Dla kogos, kto nie ma pojecia jak sie za to zabrac, jakie cwiczenia, ile powtorzen, serii i obciazenia nakladac, to wszystko jest tam krotko i zwizle opisane.
Using Tapatalk

#51 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 01 October 2016 - 12:23

metody przełamywania barier itd, itp.

Coś o przełamywaniu barier:

Reply to this topic