Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dura ace 7800 czy ultegra 6700?

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 19 kwiecień 2010 - 14:00

Witam
Mam pytanie co do zakupu korb. Zarówno dura ace 7800 jak i ultegra 6700 są w podobnej cenie. Na co więc lepiej się zdecydować?

#2 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 19 kwiecień 2010 - 15:31

Ulegra 6600 była ciut (niewiele) sztywniejsza od korb 7800, a 6700 ze względu na swoją konstrukcję powinny być jeszcze sztywniejsze, także skłaniałbym się ku im. (nie wiem jak stoi masa). Z drugiej strony jeśli cały rower masz złożony na 7800 to wziąłbym korby 7800 ;)

#3 fengtao

fengtao
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądKartuzy

Napisano 21 kwiecień 2010 - 20:48

Jeśli wybrałbyś korbę 6700, musiałbyś zmienić także przednią przerzutkę, klamkomanetki i łańcuch na 6700 - wg producenta tylko w takim wypadku uzyskasz doskonałą współpracę wszystkich elementów. Nie polecem - nie dość, że drogo, to do tego jeszcze łańcuch 6700 ma wadę konstukcyjną i pęka.

#4 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 21 kwiecień 2010 - 22:19

Jeśli wybrałbyś korbę 6700, musiałbyś zmienić także przednią przerzutkę, klamkomanetki i łańcuch na 6700 - wg producenta tylko w takim wypadku uzyskasz doskonałą współpracę wszystkich elementów. Nie polecem - nie dość, że drogo, to do tego jeszcze łańcuch 6700 ma wadę konstukcyjną i pęka.

Taa, takie głupie marketingowe mądrości shimano, zmieniłeś jeden element, to zmień wszystkie inne aby dobrze działało. Według mnie to bzdura i próba naciągania ludzi, szczególnie że akurat w przypadku korby to nie wiem co tam może być nie kompatybilnego - wielkość ząbków? położenie tarcz? Wątpie. Raczej wszystkie korby 10s będą współpracowały z innym osprzętem 10s, co innego klamki - przerzutki - kaseta, no ale korba? Bez przesady

#5 fengtao

fengtao
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądKartuzy

Napisano 21 kwiecień 2010 - 23:20

Na tym polega filozofia firmy - przywiązać ludzi do nowych produktów. Grupy DA 7900 i Ultegra 6700 są kompatybilne między sobą ale nie z grupami starszymi, natomiast DA, Ultegra i 105 od serii 7800, 6600 i 5600 w dół są kompatybilne między sobą oraz ze starszymi grupami. Co do korby 6700 - faktycznie chodzi o nowy kształt zębów i elementów wspomagających przerzucanie łańcucha.

#6 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 21 kwiecień 2010 - 23:56

Co do korby 6700 - faktycznie chodzi o nowy kształt zębów i elementów wspomagających przerzucanie łańcucha.

Eh, no to rzeczywiście niezła paranoja :roll: Pozostaje opcja wymiany korby i pozostawienia starej tarczy ;) Ale jeśli rzeczywiście tak robia to teraz nawet nie można łańcucha campy zastosować pod grupe shimano bo nie bedzie komaptybilny :-/ Głupota.

Chyba jednak coraz bardziej skłaniam się do tego że nie ma to jak Campagnolo. Tam chyba nie ma takich problemów.

#7 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądTychy

Napisano 22 kwiecień 2010 - 06:31

A ja przy okazji poruszonego tematu mam pytanie. Kompletuje osprzęt i tak mam już: korbę sram force i klamkomanetki ultegra 6700. Chciałem kupi do tego reczte z ultegry 6700 oprócz łańcucha(ma być campagnolo record) Czy taka konfiguracja wedlug Was pojdzie?

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#8 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 22 kwiecień 2010 - 08:51

Bartosz, mnie się wydaje, tak jak i niektórym, że to próba naciągnięcia klienta - gdzie tego teraz nie stosują? ;>

Mam korby i tarcze FSA, przerzutki Ultegra 6600, łańcuch i kasetę Ultegra 6700 i wszystko hodzi jak tra la la.. Kształty zębów na koronkach i kasecie są po prostu tak profilowane(małe fazki), żeby ułatwiały płynniejsze i gładsze przejścia łańcucha po nich. Przy nowym łańcuchu - też wyprofilowanym - rzeczywiście trochę lepiej się to sprawdza niż na łańcuchu 6600, ale jakiejś ogromnej różnicy nie ma.
Klamki może rzeczywiście mogą być niekompatybilne, ale też nie bardzo chce mi się w to wierzyć.. gdzieś już o nich pisali, poszukaj..

petrus94, a czemu ma nie iść? ;> Sram, z tego co się orientuję, jest kompatybilny z Shimano.. łańcuch też będzie chodził, z tym, że może nie przechodzić tak płynnie jak shimanowski, bo różni się szerokością(minimalnie, ale jednak).

PS. Jak się gdzieś mylę, proszę mnie poprawić ;]

#9 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:38

A ja przy okazji poruszonego tematu mam pytanie. Kompletuje osprzęt i tak mam już: korbę sram force i klamkomanetki ultegra 6700. Chciałem kupi do tego reczte z ultegry 6700 oprócz łańcucha(ma być campagnolo record) Czy taka konfiguracja wedlug Was pojdzie?

No z tego co napisane wyzej to może nie pójść, ale też bez przesady. Może byc tak że nie będzie chodzić tak idealnie skoro ta nowa ultegra ma jakies udziwnione ząbki, ale działać na pewno będzie. Choć jak juz i tak kupujesz nowe to moze jednak lepiej dla świetego spokoju dac ten łańcuch ultegry aby wszystko było na 100% kompatybilne (choć może to tylko markertingowy chwyt z ta kompatybilnością).

Jak już jesteśmy przy kompatybilności starszych i nowszych grup shimano to spytam się jak to jest z klamkami. Czy ich kształt w starszych i nowszych grupach jest taki sam (pomijam tu oczywiście najnowszą ultegrę, ale chodzi mi o starsze 65i6600)

#10 aleksJVCC

aleksJVCC
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 październik 2015 - 19:21

Mam podobny dylemat co do korby. Minęło kilka lat od poprzedniej odpowiedzi, więc może ktoś zdążył w tym czasie pojeździć na zestawie klamki i przerzutka 7800 z korbą 6700?

COLNAGO jest jak Monica Bellucci :D

u22376y2016v3.gif

u22376y2015v3.gif

pasek.jpg

www.WszechStrony.pl - tanie strony internetowe

#11 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2015 - 00:07

Nieprawda i zabobony sprzed lat.:)
Często serwisuje rowery z przeróżna kombinacja osprzętu. Korba 6700 to bardzo popularna korba "na podmiany" i jej sparowanie z innymi grupami i roczniki nie jest żadnym problemem.

#12 aleksJVCC

aleksJVCC
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 31 październik 2015 - 08:31

To odetchnąłem z ulgą :) Choć nadal mam dylemat, którą wybrać. Niby rower miał być cały na DA 7800, ale znalazłem 6700 w super niskiej cenie i tylko czekam aż do mnie przyjdzie. Tylko jest trzyrzędowa :/ A blaty z 6700 będą pasować do 7800?

COLNAGO jest jak Monica Bellucci :D

u22376y2016v3.gif

u22376y2015v3.gif

pasek.jpg

www.WszechStrony.pl - tanie strony internetowe

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 październik 2015 - 08:47

Skoro trzyrzędowa, to FC-6703, a nie FC-6700. Niby się troszkę czepiam, ale to potem ma ogromne znaczenie przy zamawianiu nowych tarcz, więc zwracam uwagę.

Akurat w tym konkretnym przypadku tarcz wyjątkowo nie przełożysz - zobacz, jak wygląda środkowa tarcza w FC-6703: http://si.shimano.co...-6703-2979A.pdf. Nie założysz jej na tradycyjny pająk.

Poza tym to by paskudnie wyglądało - DA 7800 to zupełnie inna stylistyka niż Ultegra. Pierwsza jest klasycznie lekka i błyszcząca, druga to industrialny i masywny matowy klocek (choć oczywiście może się podobać). Wyszedłby z tego obrzydliwy potworek.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź