Skocz do zawartości

Pulsometr nie wykrywa pulsu

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2010 - 17:46

Jak w temacie, pulsometr od okolic stycznia nie wykrywa mi pulsu (sigma 2006mhr). Używałem go od kilkunastu miesięcy, aż w końcu przestał pokazywać tętno. Na początku myślałem, że to wina baterii. Jednak jej wymiana nic nie dała. Od tamtego czasu wysyłam sprzęt do serwisu ( już chyba 3 raz) i w tej chwili ubiegam się o zwrot kasy. Nie byłoby w tym nic dziwnego, bo w końcu awarie się zdarzają, gdyby nie zapewnienia ze strony serwisu że u nich pulsometr działa poprawnie (dostałem nawet zdjęcia). Dzisiaj dostałem nowy pulsometr firmy beurer i ten też tętna nie wykrywa :shock: Jestem pewien że wszystko zrobiłem poprawnie. O co tutaj chodzi? Co może być przyczyną?

#2 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 22 kwiecień 2010 - 17:48

Czytałeś moją sytuację :?: http://forumszosowe....r=asc&start=300 strony 21 i 22

#3 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2010 - 17:59

No tak, ale w moim przypadku pulsu nie łapie ani na chwilę. Opaska mocno przylega, jest zwilżona i nic :evil: Możliwe że coś z pikawą jest nie tak?

#4 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 22 kwiecień 2010 - 19:01

Myślę, że twoje serce przestało poprawnie pracować, a jest to spowodowane przesileniem wiosennym. Uważam, że 2 operację na prawą komorę serca pomogą ew. wstawią ci sztuczny rozrusznik. :-D

A czujesz puls jak przykładasz palce do tętnicy? Jak nie czujesz, to radziłbym Ci się wybrać do lekarza :mrgreen:

A tak na poważnie... to może pulsometr jest dobry, tylko nadajnik nawala? ;-)

#5 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 22 kwiecień 2010 - 19:01

Możliwe że coś z pikawą jest nie tak?

Nie masz serca do jazdy rowerem :lol:

Tak swoją drogą "Sigma tak ma". Czytałem o Sigmie dużo, sam bujam się z licznikiem DTS, który miewa swoje "humory".

Sigma to niby-dobra firma, każdy ją bierze, bo jest fajna za najniższą cenę, ale jak widać czy licznik czy pulsometr .... chodzi to wszystko ze zmiennym szczęściem. Polecam zmienić firmę. wiem, wiem. Mało pocieszające... :-|

#6 petruss1990

petruss1990
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądHrubieszów/Lublin

Napisano 22 kwiecień 2010 - 19:03

Chyba, że nie żyjesz:) na komorę lewę, bo ona wyrzuca krew na obwód.... możesz też mieć coś z bateriami nie tak....

#7 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2010 - 19:03

Właśnie zmieniłem na dużo lepsza firmę jaką jest Beurer i dalej jest to samo. Dlatego założyłem ten temat. (napisałem to w pierwszym poście)

#8 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2010 - 19:51

Dobra jest działa :-) Okazało się, że w przypadku nowego pulsometru Beurera bateria w pasku była zużyta (dziwne). A starą sigmę chyba szlag trafił, bo tam wymiana baterii nie pomagała. (chyba mnie w serwisie próbują oszukać).

#9 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwiecień 2010 - 20:31

Spróbuj jeszcze pstrykać lekko w opaskę, pomyśli ona wtedy że to serducho i może coś pokaże. Mój Medion tak ma, że jak puknę raz czy dwa w opaskę to od razu łapie puls.

#10 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 03 maj 2010 - 21:55

Padanie opasek w Sigmach, to norma. Zamordowałem dwie sztuki w taki sam sposób. Kilkanaście miesięcy działania i nagle problemy typu: przestoje, wskazywanie dziwnych wartości (na ogół zaniżonych) itp.

Wg mnie opaskom Sigmy najbardziej szkodzi potu i sól z potu, które dostają się do wnętrza mimo pozornej szczelności (widać to po rozebraniu, a raczej rozwaleniu). Opaski próbowałem rozbierać, czyścić, wymieniać baterie itp, bez żadnych efektów.

Poszedłem po rozum do głowy i wywaliłem pulsometr w diabły. Jednocześnie wywaliłem liczniki z rowerów i wreszcie poczułem wolność - ale to już inna para kaloszy ;-)

Dodaj odpowiedź