Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak dobrze zabezpieczyć garaż ?

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 kwiecień 2010 - 22:53

Hey.

Jak dobrze zabezpieczyć bramę garażową uchylną ?

W oryginale to są dwa plastikowe bolce z dwóch stron bramy, które pewnie bardzo łatwo sforsować ?

Myślę, żeby na dole na środku zamontować dodatkowy zamek - który można by było sforsować poprzez zniszczenie bramy garażowej - jak ktoś ma zamontowany to poproszę info.

Do garażu mam ok. 300 metrów więc chyba może być problem z jakimś powiadomieniem elektronicznym ? - myslałem nad jakimś czujnikiem otwarcia drzwi połączonym z dzwonkiem bezprzewodowym - jako dodatkowe wsparcie do zabezpieczeń mechanicznych.

Jak ktoś ma inne pomysły i rozwiązania to proszę o wypowiedź. :)

Ponoć moje ubezpieczenie mieszkania obejmuje także kradzież z piwnicy i garażu, ale nie chciałbym tego w praktyce sprawdzać - lubię swoje rowery. :)

Pozdr..
R....

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 28 kwiecień 2010 - 20:26

Myślę że alarm będzie przydatny, do tego syrenka 120dB powinna odstraszyć złodziei.
Do takiego zestawu możesz podłączyć taki moduł gsm.Montujesz do niego starą komóreczkę ładujesz kartę za jakies 20zł i jak zadziała alarm to zostaniesz powiadomiony.

Do tego przydało by się rower na jakimś haku dodatkowo zabezpieczyć przed szybkim ściągnięciem.

u2250y2014v3.gif

#3 Kamilo

Kamilo
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądTarnów

Napisano 28 kwiecień 2010 - 22:30

Jaki jest ten garaż? Murowany? Blaszak? Możesz ostatecznie zabezpieczyć rowery jakimś porządnym zapięciem (U-lock czy coś innego) renomowanej marki. Chyba że nie masz do czego przypiąć to gorzej. Zawsze można wmurować jakieś stalowe ustrojstwo w ścianę lub posadzkę i do tego przypinać.

#4 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 kwiecień 2010 - 12:11

Garaż pod blokiem wiec murowany, rowerów mam prawie 4 sztuki - stoją w dwóch różnych miejscach garażu.

Motyw z telefonem GSM odpada, bo mam grube mury i żadna sieć nie ma zasięgu, zostaje mi powiadomienie, które będzie miało zasiegu ok. 300 m.

Pozdr.

R.....

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#5 Gosc_Kaczan_*

Gosc_Kaczan_*
  • Gość

Napisano 30 kwiecień 2010 - 15:51

Myślę że alarm będzie przydatny, do tego syrenka 120dB powinna odstraszyć złodziei.(...)

Syrena alarmowa to przydaje się jedynie jak jadą Państo Młodzi z wesela. :mrgreen:

Czy ktoś jeszcze reaguje na wycie syren? I nie ważne czy na domach czy w samochodach.
No chyba, żę powiesz sąsiadom, żeby zwrócili uwagę na taki alarm w Twoim garażu.
Na 95 % wycie takich alarmów ludzie teraz ignorują.
Jak dla mnie strata kasy.

Jedynie co ma sens to grubym żelastwem przymocować rowery do betonu.
To nie uniemożliwi ale powinno udaremnić kradzież.

#6 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 30 kwiecień 2010 - 16:37

syrenka ma na celu odstraszenie złodzieja . Zresztą jak wyje głośno to ktoś zawsze wyjrzy

u2250y2014v3.gif

#7 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 30 kwiecień 2010 - 16:39

Powiem tak: im więcej zabezpieczeń tym większa szansa na włamanie. Znam taki przypadek z kolegi osiedla. W nocy goście włamali się do kilku garaży. Akurat były to te garaże, które miały najwięcej kłódek, rygli itp. Garaże zamknięte na jedną kłódkę były nie ruszone. Złodziej jak widzi ogrom zabezpieczeń to ma wrażenie, że w środku jest nie wiadomo co.

Zrób tak jak koledzy radzą. Przypnij rower do czegoś. Możesz wybrać się na skup złomu i poszukać stojaja rowerowego, takiego jak stoją np. przy sklepach i wmurować w posadzkę. Będzie praktycznie i będziesz miał do czego przypiąć rowery. Ja taki stojak mam w piwnicy we wspólnej części i sąsiedzi byli zachwyceni pomysłem. :-)

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#8 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwiecień 2010 - 21:23

Rower w garażu pod prąd, albo granat przypięty do ramy:) na złodzieja ciężko coś wymyślić, pancerne drzwi, dobre zasuwy od wewnątrz do tego wpuszczana gerda i do tego jakiś prostszy alarm. Rowery przypięte w garażu i po problemie.

#9 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 30 kwiecień 2010 - 22:54

Ja poszedłbym drogą myślenia Mateunio, na zewnątrz zwykła kłódka, wewnątrz zamurowana kotwa i rowery przypięte do niej konkretnym łańcuchem. Dodatkowo cichy alarm, taki który nie wyje w garażu, a daje Ci znać w domu że coś tam się dzieje. Później już tylko betonowe buciki i do Zalewu Zemborzyckiego, jednego chwasta mniej. ;-)

Dodaj odpowiedź