Witam, od niedawna jest posiadaczem roweru wykonanego z karbonu ostatnio zauważyłem pewne rysy idące od główki widelca do dołu czy to nie są pęknięcia co sądzicie?
Małe Pękniecie Karbonu Co Sądzicie?
Posted 09 September 2016 - 19:00
Coś od dawna normalne. U nas może niezbyt znane, ale możliwe, przez wiele lat nie było doświadczonych ludzi. Inaczej to wyglądało w USA. Ale i u nas można spawać karbon. Miałem dwóch znajomych, którzy spawali ramy, dokładnie tu:
http://luxtech-carbo...lt.blogspot.com
Posted 09 September 2016 - 19:43
Nie spawane, tylko klejone. Różnica zasadnicza.
Co do tego konkretnego przypadku: warto byłoby zacząć od pytania, czy rower miał jakieś dramatyczne przejścia: wypadki, kolizje, mocne uderzenia, niepewne pochodzenie, jazda po bardzo nieciekawych drogach itd. Jeżeli tak, bardzo możliwe, że uszkodzenia dotyczą struktury, a widelec bezwzględnie należy wymienić.
Jeżeli nie działo się nic niepokojącego, a pęknięcia narastają powoli, wg mnie na razie wystarczy to obserwować. Bardzo możliwe, że pęka tylko lakier - wprawdzie jest to ewidentnie wada materiału, ale bez wpływu na Twoje bezpieczeństwo.
Na koniec sprawa najważniejsza: jeżeli rower jest na gwarancji, po prostu zgłoś to, będziesz miał spokój. Jeżeli nie, możesz albo pilnie obserwować postępowanie zmian i żyć w strachu, albo po prostu wymienić sprzęt i mieć święty spokój.
- Prozor likes this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?