Dziwny przypadek?
Started By
Krzysiek1994
, 08 May 2010 09:35
5 replies to this topic
Posted 08 May 2010 - 09:35
Dzisiaj kiedy jechałem z bratem zauważył ze mu się koło odkręciło i nie ma jednej nakrętki !
Koło było na 300% mocno dokręcone. i tu moje pytanie: Czy koło może się samo odkręcić w czasie jazdy? Dodam jeszcze że przy kole były takie blaszki do montażu żeby jakby coś to koło się nie przesuwało.
Koło było na 300% mocno dokręcone. i tu moje pytanie: Czy koło może się samo odkręcić w czasie jazdy? Dodam jeszcze że przy kole były takie blaszki do montażu żeby jakby coś to koło się nie przesuwało.
Posted 08 May 2010 - 11:31
Koło może się samo odkręcić, kiedy np. koło jest krzywo zamontowane w ramie, słabo dokręcone, ostro katowany sprzęt. Najczęściej odkręcają się koła w hakach z regulacją - poziomych. Dzieje się tak gdy jeździmy po wertepach i jakiś większy skok może przesunąć koło. Jeżeli masz napinacze (blaszki żeby koło się nie przesuwało) to ta opcja odpada. Maiłeś pod nakrętką i pod tą blaszką jakąś podkładkę ząbkowaną? Jeżeli nie to zapewne to jest przyczyna.
Posted 08 May 2010 - 13:34
Rower na polskich drogach :mrgreen:
Niestety wszystkie wylotówki z miasta są w remoncie i jest pełno dziur i innych g......
Ostatnio mi się 5cm gwóźdź się wbił ale obok dętki. Na widelcu jest takie nacinane miejsce oraz na nakrętce. Tylko ta blaszka była gładziutka.
Niestety wszystkie wylotówki z miasta są w remoncie i jest pełno dziur i innych g......
Ostatnio mi się 5cm gwóźdź się wbił ale obok dętki. Na widelcu jest takie nacinane miejsce oraz na nakrętce. Tylko ta blaszka była gładziutka.
Posted 09 May 2010 - 21:19
Dzisiaj kiedy jechałem z bratem zauważył ze mu się koło odkręciło i nie ma jednej nakrętki !
Między nakrętke a rame nie daje sie żadnych podkładek , stosuj nakrętki które maja kołnierze poszerzane i tam od razu są naciecia trzymajace śrube, ewentualnie bardzo dobrej jakosci nakrętki i dobre podkładki z ząbkami.
Jesli rama ma stalowe haki to przeleć je delikatnie papierkiem ściernym coby zmatowić, bo jesli są gładkie , a tym bardziej chromowane to może sie koło przesunąć.
A jeśli sie odkręciło - to na 300% nie miał dokręconego koła przed jazdą !
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo