Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki zestaw narzędzi kupić ?

31 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 16 maj 2010 - 10:40

Witam mam pytanie o zestaw narzędzi, chciałbym sobie jakiś kupić, chodzi o to żeby w sumie wszystkie potrzebne klucze były, do szosy głównie.
Do wydania koło 150pln. polećcie coś.
Takie coś by było?
http://www.xtrabike....r=2216&strona=0

#2 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 maj 2010 - 13:17

Wydaje mi się że lepiej kupować pojedynczo,bo to niektóre narzędzia używa sie raz na rok np.klucz do suportu a niektóre lecą nawet co dziennie np.imbusy,skuwacz do łańcucha.To co jest używane raz na rok to się kupuje tańsze te co częściej to park tool-a,a cześć można zrobić samemu...

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 16 maj 2010 - 14:56

tomiek, moim zdaniem podales, dosyc dobry zestaw narzedzi jak na taka cene . Jezeli nie bedzie ciagle ich uzywal to wytrzymaja mu sporo czasu ;-) Chodz rozejrzy sie za czyms innym moze w sensie jakosci .

Bo to co widze na obrazku jest dosc , slabym produktem jakosciowo w sensie , wytrzymalosci ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#4 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 16 maj 2010 - 16:42

Wiadomo ze w serwisowanie sie nie bede nimi bawił wiecej bików tylko swój, hmm sam jeszcze nie wiem co brać, głównie to chodzi o okrecenie kasety i całych piast oraz moze raz na rok suportu, no i rozkówacz łańcucha, a reszta to w sumie imbusy które mam. Moze i lepiej każdy oddzielnie ale idz do sklepu tak kup to wyjdzie suma konkretna, moze uda sie znalezc cos i kompletowac np w jednym sklepie netowym.

#5 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 16 maj 2010 - 19:21

Bez sensu ten zestaw , szkoda kasy na te klucze , które są miernej jakości , lepiej kupić 3-4 porządne.
Poza tym po co Ci klucze do korb na kwadrat (no chyba że masz takie korby), francuz czy klucz do sterów na 1 cal.

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maj 2010 - 20:41

Takie klucze - podstawowe to :
Klucz do misek suporty H II - koszt ok 35-40 zł porządny tulejowy który nie uszkadza zabków.
Do tego grzechotka - klucz przydatny do wszystkich kluczy nasadowych no i jednocześnie takze do H II.
Klucze imbusowe od 2 do 8, osobno są w sprzedaży 10 11 i 12 - ale to zależy jaki bębenek masz.
Następnie stare rowerki z Campa potrzebowały klucze 7 do śrub korb i mostka.

Ważne są klucze do szprych - tutaj klucz dobieramy w sklepie do zamontowanych nypli w kołach - bo są różne grubości nypli, jest fajny kluczyk CN SPOKE do różnych grubości.

Skuwacz - w zasadzie to bardzo porządny i profesjonalnie zrobiony to PRO, dobry materiał i montaż.
Klucz do kasety - wystarczy taki za 12-20 zł spoko wytrzyma.

Ważne są klucze do piast jesli ktoś ma np Shimano, czy inne na klucze płaskie, także polecam PRO są wytrzymałe i dobre, o do pedałów takze PRO ma dobry klucz.

Do tego klucze inne płaskie jak komu potrzeba - zestawy w Obi po ok 30-40 zł.

Mozna by spróbować złożyć zestawy serwisowe jakby ktoś chciał ? jakby z pare osób było na to ? -

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Skądwałcz

Napisano 16 maj 2010 - 21:59

Takie klucze - podstawowe to :
Klucz do misek suporty H II - koszt ok 35-40 zł porządny tulejowy który nie uszkadza zabków.
Do tego grzechotka - klucz przydatny do wszystkich kluczy nasadowych no i jednocześnie takze do H II.
Klucze imbusowe od 2 do 8, osobno są w sprzedaży 10 11 i 12 - ale to zależy jaki bębenek masz.
Następnie stare rowerki z Campa potrzebowały klucze 7 do śrub korb i mostka.

Ważne są klucze do szprych - tutaj klucz dobieramy w sklepie do zamontowanych nypli w kołach - bo są różne grubości nypli, jest fajny kluczyk CN SPOKE do różnych grubości.

Skuwacz - w zasadzie to bardzo porządny i profesjonalnie zrobiony to PRO, dobry materiał i montaż.
Klucz do kasety - wystarczy taki za 12-20 zł spoko wytrzyma.

Ważne są klucze do piast jesli ktoś ma np Shimano, czy inne na klucze płaskie, także polecam PRO są wytrzymałe i dobre, o do pedałów takze PRO ma dobry klucz.

Do tego klucze inne płaskie jak komu potrzeba - zestawy w Obi po ok 30-40 zł.

Mozna by spróbować złożyć zestawy serwisowe jakby ktoś chciał ? jakby z pare osób było na to ? -

Jestem za jak najbardziej sam bym sobie potem kupił jak była by taka lista

#8 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 16 maj 2010 - 22:56

Bardzo polecam Klucze Imbusowe LUX z OBI. Są niezwykle mocne. Kupowalem je 2 lata temu i do tej pory są w extra stanie.

Klucze do Kasety Cyclus tool polecam. Bardzo dobrze mi przez długi czas kasety odkręcały. Bat do kasety można zrobić w bardzo prosty sposób samemu oszczędzając tym samym 30 pln.

Warto mieć klucze do suportu taki jak się posiada i ściągacz jak mamy korbe na kwadrat.

Klucze płaskie to raczej tylko do pedałów. Ja 15'stką zwykłą płaską zawsze takowe odkręcam, no albo jak wyboru nie mam to imbusem ;P Ew. 16'ki i 17'ki do piasty i moze się przydać uniwersalna 10'ka i 8'ka.
Kasetę odkręcam wielkim francuzem, tak samo jak stery 1".

Klucze do konusów to musisz już kupić odpowiednie bo płaskie bardzo muszą być. Ja np mam stary klucz stalowy od ukrainy do konusów - pierwsza klasa.

Poza tym to jw. do szprych. Najlepiej nie taki za 5pln tylko konkretniejszy, rozkuwacz w miarę jak najlepszy i to tyle. Rower naprawisz.

Ja ostatnio jeszcze kupiłem kluczyk do przytrzymywania kominów przy odkręcaniu blatów i powiem że to dobra konstrukcja. :-P

#9 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 17 maj 2010 - 07:17

Ja bardzo chętnie, tylko że jak narazie to wiem tyle jaki mam rower, bo jakie klucze trza to juz nie bardzo :-P meridka 903
Jesli tylko bys skompletował cos SPIKE dla mnie to ja chetny.

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maj 2010 - 07:50

Z praktyki powiem że pewne klucze muszą być dobre - np konusy, a inne nie , np do kasety wystarczy za 12 zł w zupełności .

Pedały SPD raczej płaskim specjalnym sieodkreca lub imbusem od wewnątrz, zwykła 15 jest za gruba w 90 % przypadków.

Zobacze co jest i co mozna sklecić, spróbuje rozpisać co i jak.

#11 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 17 maj 2010 - 08:28

Ok pedały na imbusa wiec tego nie trza.
klucz do kaset.
klucze do piast bo to chyba wiecej niz jeden trza mi sie wydaje do trzymania kontry(moze to chodzi o te konusy).
klucze do korby, suportu.
kluczyk do łańcucha.
No i ta grzechotka co pisałeś zeby było czym odkrecać.
Reszta to raczej na imbusy ktore mam, jakbym co opuścił albo zle napisał to mnie popraw.

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maj 2010 - 09:26

Grzechotka jest potrzebna jesli uzywasz kluczy nasadowych - tak jak na serwisie np czesto sierobi, w normalnym rowerku nie musi być bo koszt ok 60-80 zł dobry taki.

Klucz do korb - to jest mały plastykowy tylko aby nakrętke dociągnąć przy lewej korbir, no i ten nasadowy do misek.

Zorientuje sie co jest u nas dostępne na miejscu w okolicach.

Imbusowe klucze warto kupić dobrej marki w sklepach specjalistycznych, myślke ze cena od 25 zł w zwyz za komplet jest juz dobra, najlepiej z plastykową rączką.

Deszcz leje wiec czymszajać sie można :mrgreen:

#13 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 17 maj 2010 - 10:27

Klucz do pedałów i tak warto mieć, jak sie konkretnie zapiecze to tylko płaski da radę, imbusem można sobie wtedy w nosie pogmerać. :->

#14 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 17 maj 2010 - 12:34

imbusem można sobie wtedy w nosie pogmerać

Odkręcałem zapieczone pedały imbusem 8mm, bo (!!!) klucz 15'stka (wcale akurat nie za szeroki) został złamany podczas odkręcania pedału. Od razu zaznaczam że to był mój najlepszy klucz Cr-V a NIE żaden chinol za 2 pln.

Dopiero klucz 8mm i stara kierownica za przedłużkę. Poszło.

Więc niekoniecznie tylko płaskim, tym bardziej że coraz węcej pedałów już ma gniazdo tylko na imbus.

Zastanawiam sie po co Ci grzechotka tomiek, jedynie jeślibyś miał nasadkę 1/2" do misek zewnętrznych. O to chyba chodziło SPIKE'owi, z tą grzechotką.
Ale skoro piszesz że serwis raczej nie jakiś pro rozkładasz to uważam że śmiało możesz uciąć koszta i kupić zwykły klucz z rączką do zewnętrznych misek.

Wiadomo że taki nasadzany lepiej sobie poradzi ale raz na tydz. nie będziesz suportu wykręcał ;P

Taki albo obejmujący całą miskę:
Dołączona grafika

#15 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 maj 2010 - 14:32

Oprócz specjalistycznych narzędzi bardzo przydają się śrubokręty: płaski 1 i 2, oraz krzyżak 1 i 2, kombinerki, klucz nastawny, młotek, czasem przydaje się też imadełko modelarskie (np. do odkręcania nakrętki sterów 1"). Najlepiej w miarę możliwości wymieniać wszystkie śruby w rowerze na imbusy, wtedy ograniczamy ilość potrzebnych narzędzi.

#16 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 17 maj 2010 - 16:52

Ja bardzo chętnie, tylko że jak narazie to wiem tyle jaki mam rower, bo jakie klucze trza to juz nie bardzo

Jak nawet nie wiesz jakich kluczy potrzebujesz to ja na twoim miejscu nie kupowałbym żadnego zestawu tylko w razie co oddał rower do serwisu bo sam tylko więcej szkody narobisz ;-)

#17 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 maj 2010 - 17:42

Jak nawet nie wiesz jakich kluczy potrzebujesz to ja na twoim miejscu nie kupowałbym żadnego zestawu tylko w razie co oddał rower do serwisu bo sam tylko więcej szkody narobisz ;-)

Raz popsuje a później już będzie wiedział co i jak,nie ma co się oszczędzać,dużo więcej sprawia frajdy jak rower się samemu naprawi/poskłada niż odda do serwisu ;-)

Nic na siłę wszystko młotkiem jak to powiadają starzy wyjadacze :-D

#18 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 17 maj 2010 - 18:15

wojtekmtb, Zle zrozumiales albo i moze ja zle napisalem :mrgreen: z odkrecaniem zakrecaniem sobie poradze spokojna twoja główka :-D chodziło mi raczej jaki klucz kupic do np kasety bo nie mialem jeszcze takiego nigdy w rekach, wiec szukanie po aukcjach na "oko" moze ten albo ten nie za bardzo mi podchodzi, wole kupic zestaw np u SPIKA a on sie napewno zna na rzeczy wiec dostane taki jak ma być.
Tak tak grzechotka odpada, tak jak wczesniej napisałem co by mi trza było.
A dlatego chce poszukac w necie albo u kogoś kto w wiekszym miejscie jest, bo u mnie malo takich sklepow a ten co jest to za licznik ktory na necie pewnie bym kupil za 6 gora 8 zł tam dałem 25 no ale trza mi bylo na gwałt wiec kupiłem ale wiecej tam raczej nie pójdę, napewno nie po narzędzia.

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maj 2010 - 22:55

Rozeznanie wstępne :

Klucz H II podobny do tego : http://www.allegro.p...lowtech_ii.html tyle że głębszy YC 29BB cenowo wyszedłby jakieś 28 zł .
przywiozłem jakieś klucze inne , bacik i łyżki długie , zdjecia wkleje moze jutro jak czasu starczy , tego klucza do nypli Cn Spke na razie nie ma , ale zamówiony jest, ładnie siada na nyplach stalowych i alu.
Z ciekawych szpejów znalazłem podręczne klucze do torebki z kluczem do łańcucha, mini klucze, zdjecia także póżniej.
Taki np klucz do kasety i jednoczesnie tarcz hamulcowych centerlock to koszt 25 zł, jest od razu z rączką i prowadnicą , tańszy by wyszedł ok 12 zł ale bez rączki i trzeba by klucz oczkowy do niego mieć jeszcze, no takie przykłady, skuwacz do łańcucha PRO - ok 27 zł.

Nie trzeba mieć Park Tula czy innych chorych wynalazków tylko przede wszystkim umieć obsługiwać klucze aby ich nie uszkodzić.

#20 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maj 2010 - 07:36

Bikemaster, ten klucz co wstawiłeś zdjecie jest po prostu do dupu.
Nie da sie nim mocno dokręcic miske i na dodatek kanceruje miski.

Poniżej daje zdjecia szpejów co natrafiłem w jednej hurtowni, z częsci z nich korzystam od lat i działają dobrze w codziennym tyraniu.

Dpdatkowo wkleiłem jakieś spinki - co warto miec zawsze w domu pod reką , i smary, jest wersja normalna tuba , jak i też tuba z podajnikiem - na to ceny dostaniemy b.dobre, smar jest dobrej klasy.
Łyżki te na zdjęciu mają 20 cm ,. do tego jeszcze skuwacz PRO nie ma go na zdjęciu ale każdy wie jak wyglada.

Jesli ktos ma ograniczony dostęp do narzędzi - choc przeciez Allegro działa to moge w ramach pomocy powysyłać troche kluczy, ale tylko na PW, aby nie rozciągać tematu.
Klucze płaskie PRO - 13/14 I 15/16, kluczyk płaski 17/18 - te klucze trzeba mieć po 2 komplety
Mioernik długości łańcucha przda sie także.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

http://img163.images...raz095cq.th.jpghttp://img14.imagesh...braz094m.th.jpghttp://img32.imagesh...raz093hk.th.jpghttp://img682.images...braz092p.th.jpghttp://img404.images...braz091x.th.jpg

http://img62.imagesh...braz090o.th.jpghttp://img22.imagesh...braz089c.th.jpghttp://img7.imagesha...braz088i.th.jpghttp://img12.imagesh...braz087m.th.jpghttp://img268.images...raz086dj.th.jpg

Dodaj odpowiedź