Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szlif na treningu

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 mjdunker

mjdunker
  • Użytkownik
  • 123 postów
  • SkądPolska

Napisano 17 maj 2010 - 13:10

Mam pytanie po upadku na treningu na prawą stronę ciała mam obtarcia na nodze i biodrze, co stosować aby to się w miarę szybko zagoiło??

#2 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2010 - 13:53

Wybierz się do apteki, to ci coś doradzą :-)

#3 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 17 maj 2010 - 16:55

Wiem, ze sprzedają w aptekach takie maści skóropodobne, w aptece na pewno Ci doradzą.
Albo proszek do rozrobienia z wodą, aby robić okłady.

#4 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 17 maj 2010 - 18:01

Rivanol. Taki żółty proszek lub płyn.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#5 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 17 maj 2010 - 22:08

Tylko proszku nie syp na ranę. Kiedyś jak byłem mały to mama mi sypała na każdą ranę aż dostała zrypkę od pielęgniarki.

#6 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 18 maj 2010 - 16:46

Sam tydzień temu miałem upadek bo mi baran jakiś drogę zajechał , i sobie kolano zdarłem bo musiałem szybko bardzo wyhamować . Poradziła mi aptekarka ten nowy , super fenistil na rany . Reklamują to jako cud , a tak na serio to to jest do kitu , rana posmarowana , boli jak cholera , ledwo chodzić mogłem , a to tylko zdarcie było ! 2 dni się w to pobawiłem , a rana goiła się wolniej niż normalnie powinna. Teraz od 3 dni nie smaruję niczym i się o dziwo bez takich specyfików goi szybciej.

#7 Gosc_Dawidziu_*

Gosc_Dawidziu_*
  • Gość

Napisano 18 maj 2010 - 17:44

Polecam maść Polseptol - ja stosowałem na noc, i żel Curiosin. Bardzo szybko rany się goją, poźniej będziesz smarował żelem to nie zostaną tak duże ślady jak zazwyczaj po szlifach.

#8 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maj 2010 - 19:46

gencjana
cos co wysusza rane

#9 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maj 2010 - 19:55

przede wszystkim dobrze oczyścić szlify
(gąbką do kąpieli dobrze namydloną umyć otarcia, pozbędziesz się wszelkiego rodzaju drobinek piasku itp) tylko zaciśnij mocno zęby i szoruj :shock:

a potem gencjana i po kłopocie

#10 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 maj 2010 - 20:34

Po tej gencjanie wyglądacie jak niemowlaki?

Sam będę chyba musiał sie w nią zaopatrzyć lub coś podobnego żeby mieć na ewentualne obtarcie w pachwinach.

#11 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 18 maj 2010 - 22:46

Po tej gencjanie wyglądacie jak niemowlaki?

Sam będę chyba musiał sie w nią zaopatrzyć lub coś podobnego żeby mieć na ewentualne obtarcie w pachwinach.

gencjana jest rewelacyjna na rany ale na obtarcia nie do krwi polecam Sudokrem
mając 10 lat wywaliłem się na rowerze i miałem starte pół twarzy którą przyszlifowałem po asfalcie i wtedy mama posmarowała mi tą połowę twarzy gencjaną... wstydziłem się wychodzić z domu :-)

#12 biczek

biczek
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądKępno

Napisano 18 maj 2010 - 23:47

To coś z mojej parafii,
Otarcia najlepiej goją się, same po wstępnym zaopatrzeniu rany ( oczyszczenie i dezynfekcja wodą utlenioną) jeśli jest głęboka to opatrunek jałowy.
po względnym zaleczeniu rany:
Dobry choć drogi jest Contratubex, nie wiem jakie tam jest stężenie wyciągu z cebuli, nie mam go teraz na stanie.
Ja wolę własnej roboty maść z Alantanu plus i czegokolwiek z heparyną plus sok z świeżej cebuli(---> taki mój homemade ale lubię eksperymentować )

gencjana to staroć choć dalej ma swoich zwolenników.

a w fazie testów są opatrunki żelowe z modyfikowanego lnu.. tylko czekać aż wejdą do sprzedaży :mrgreen:

#13 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maj 2010 - 09:09

gencjana to staroć choć dalej ma swoich zwolenników.

staroc ale dziala. Preparat wykazuje działanie przeciwbakteryjne, odkażające, osuszające. Wskazany do dezynfekcji w stanach zapalnych skóry, ranach sączących i owrzodzeniach.

Woda utleniona o ktorej piszesz tez staroc i tez dziala.
Ja ostatnio dawno sie konkretnie nie wywalilem, ale wszelkie rozne inne rany dosyc czesto przemywam woda utleniona i wtedy znacznie szybciej sie goja. Jezeli miejsca nie trzeba zakrywac opatrunkiem to nigdy tego nie robie. Po przykryciu plastrem, opatrunkiem jalowym itp zawsze mi sie babrze wszystko i jakas ropa mi sie robi.

#14 Lubomir

Lubomir
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądWarszawa Bemowo

Napisano 19 maj 2010 - 22:35

na różne babrzące się ranki i skaleczenia stosuję tribiotic

#15 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 maj 2010 - 09:46

na różne babrzące się ranki i skaleczenia stosuję tribiotic

Tribiotic to antybiotyk nie powinno się go używać na małe rany ot tak...

#16 antekk

antekk
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądKraków/Modlnica

Napisano 23 maj 2010 - 19:21

Aloes ;) ... w każdej postaci.

Dodaj odpowiedź