........................
Ja mam inne zdanie. Zostanie myśliwym bez pomocy środowiska łowieckiego jest praktycznie nie możliwe. Zdobycie uprawnień do posiadania broni gwintowanej/kulowej ( jest najbardziej niebezpieczna) trwa w praktyce latami. Jak dodamy do tego duże pieniądze wydane i łatwość utraty tych uprawnień. Powoduje że myśliwi znają bardzo dobrze przepisy z użycia broni palnej i nie będą ryzykować.
........................
Zostać myśliwym nie jest łatwo ... i dobrze - to jest jakieś zabezpieczenie, że nie dorwie się do broni jakaś przypadkowa osoba i z nieodpowiednich pobudek. Ale znam przypadki, że myśliwym się zostaje, bo .... w kole można poznać ludzi o odpowiednich koneksjach, bo tak w środowisku wypada, bo tatuś poluje itp. I najczęście w takich przypadkach pieniądze, to najmniejszy problem. Taki człowiek przechodzi te wszystkie procedury, ale jego motywacje są całkiem inne niż chęć bycia dobrym myśliwym. Można nawet powiedzieć, że taki człowiek nie dojrzał do wzięcia na siebie odpowiedzialności za posiadanie i użycie broni. Idzie taki do lasu i nagle okazuje się, że zostaje sam i trzyma w ręku przedmiot (broń), który został stworzony do zadawania śmierci, a od jego wiedzy, decyzji, nawyków, a nawet odruchów, może zależeć czyjś los. Ba, czasem przychodzą takim ludziom różne pomysły do głowy - np. właśnie takie strzelenie koziołka z balkonu - "co tam przecież nic mi nie zrobią, piłem wódkę z komendantem".
Oczywiście, większość (mam nadzieję) myśliwych, to odpowiedzialni ludzie.
A myśliwy rzeczywiście będzie tam, gdzie zwierzyna, tzn. np. na skraju lasu przy polu, czy łące, gdzie mogą pojawiać się ludzie, na drodze, gdzie widać znacznie dalej przebiegającą zwierzynę itp. itd. A stosowanie ambon ma właśnie taki cel - zwiększyć kąt pod którym kieruje się broń, no i rzecz jasna zwiększyć pole obserwacji terenu.
Dodam tylko, że poluje się o różnych porach - na polowania indywidualne wybiera się właśnie najczęściej godziny o świcie i przed zmrokiem, ale np. na dziki, lisy, borsuki poluje się najczęściej nocą i tylko z bronią gwintowaną z przyrządami optycznymi.
Natomiast na temat skuteczności broni palnej, nadmiaru energii i porównanie jej z łukiem mam inne zdanie, ale to już nie ten temat.