System Campagnolo "na kwadrat" - lekkie bicie
Napisano 02 czerwiec 2010 - 13:34
Zakupiłem po okazyjnej cenie nowy zestaw Campagnolo Chorus 10 i suport Miche Primato 102mm "na kwadrat". Częsci nowe, fabrycznie zapakowane. Po założeniu i zrobieniu kilku próbnych kilometrów założyłem przednią przerzutkę i zauważyłem, że puszczając korbę luźno, tarcza ma lekkie bicia na boki, ok 1mm. Śruby są dokręcone dobrze. Sam typ mocowania jest stosowany w tajtańszych suportach, wiec może to normalne zjawisko?
Pozdrawiam
Napisano 02 czerwiec 2010 - 22:23
Sam typ mocowania jest stosowany w tajtańszych suportach, wiec może to normalne zjawisko?
Kiedyś był to jedyny słuszny standard więc co tu wiele mówić. Zauważ że skoro Chorus ( nie byle co ) jest na kwadrat ( a i Record też ) czyli nie masz się czego obawiać.
hmmm a to Miche to napewno jest w 100% kompatybilne z tym Chorusem? Bo z tego co wiem to coś pomieszane były te kompatybilności suportów na kwadrat (Shimano, campy, Bóg wie co jeszcze - zapomniana historia).
To trochę dziwne bo wychodzi na to że korba jest krzywo nasunięta na oś, albo krzywo (?) przykręcona. Raczej kwestia pogiętych blatów odpada bo są nowe.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 22:48
Sam mam suport i korbę campy.
Napisano 03 czerwiec 2010 - 18:56
Napisano 30 październik 2012 - 21:51
Jestem od ponad 10 lat posiadaczem szosówki Kellys 700 Sportivo.
Nigdy nie rozczulałem sie nad rowerem i bywały niedociągnięcia w regulacji sprzętu.
Po jakimś czasie z racji braku owego czasu przestałem jeździć, ale od 2 lat się reaktywowałem i powolutku "udoskonalam" (wymieniam) sprzęt na "kompatybilny" z posiadanym starszym (... ale ja tu nie o tym).
Dalej jeźdzę na pierwszej mojej korbie i suporcie. Niedawno wymieniłem blaty 53/39 (najtańsze stalówki shimanoskie) - do zajechania i treningu. Nie potrafiłem wyregulować przedniej przerzutki (sora). w końcu oddałem do regulacji, a gość mówi, że pogięta itd.
Ale patrzę, że korba mi bije (najwyraźniej na blacie 53) na dystansie około 3mm.
I teraz nie wiem czy z racji starego już sprzętu powinienem wymienić i korbę i suport, czy najpierw sam suport (nie wiem jaki jest) a z korbą się wstrzymać? Korba jest Tracera Dur-abi na kwadrat. Czy macie jakieś pomysły co może być tu głównie winne, czy korba czy suport? Od czego zacząć. Śruby ściągające na korbie dokręcone mam na maxa i nie sądzę, żeby to była wina złego ułożenia korby na suporcie (może się mylę)., ale 10 lat nie zdejmowałem jednak i mogło się tam coś popierniczyć. Kupiłem klucz do ściagania korby i czekam aż do mnie dojdzie.
Kwadrat to już zdeczko prestarzały sprzęt z tego co widzę (bo czytając neta to tak jakbym z letargu się obudzi), ale z drugiej strony nie mam ciśnienia, żeby wszystko powymieniać na nowe, bo korba może jeszcze dobra (wizualnie wygląda OK). A może uważacie, że nie ma co inwestować w tani kwadratowy sprzęt i szkoda czasu na kombinacje alpejskie i od razu kupić coś porządnego?
Najlepszą metodą będzie chyba kupienie nowego suportu, ale kwadratowa korba nie będzie pasowała mi na ISIS, a bez sensu kupować suport na kwadrat. No nie wiem. Doradźcie.
Napisano 30 październik 2012 - 22:22
Na początek proponuję byś sprawdził, co tak naprawdę bije. Czy masz luz na łożyskach, kwadraty się wyrobiły, a może tarcza jest krzywa albo niedokręcona? To podstawa i od tego bym zaczął, bo od rodzaju problemu będzie zależało jego rozwiązanie..
Jeżeli chodzi o nowy mechanizm, to faktycznie kwadrat to lekki przeżytek, ale z drugiej strony Campa przez wiele lat trzymała się tego systemu ze świetnymi efektami. Jeżeli nie masz wielkiego ciśnienia na ulepszanie sprzętu i pakowanie w niego kasy, dobry wkład na kwadrat wytrzyma bardzo długo.
Daj znać, jak zdiagnozujesz dokładnie, która część nawaliła. Wtedy postaramy się zespołowo pomóc

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 30 październik 2012 - 22:32
Kwadrat jest ok, jak nie szalejesz z kasą i ciśniesz treningowo, albo dla siebie, to można znaleźć naprawdę fajne korby, tak jak pisał przedmówca na kwadrat. System może i tani, ale to jest też nie mała zaleta. Jak masz bicie tak duże jak piszesz (3mm) to raczej bym obstawiał że korba jest zjechana już - miałem tak na korbie exage, że bicie na boki było dość spore, i myślałem że to suport, ale tak ogromne bicie jakbyś miał na suporcie to luzy duże byś odczuł.
Kiedyś też myślałem, że moja przerzutka jest pogięta i coś się z nią psuje cały czas, a tu zonk - korby do wymiany.
Napisano 30 październik 2012 - 22:45
Tarcze mam nowe. sprawdzałem na starych i nowych - bicie identyczne. Jak dojdzie do mnie ten klucz do korby, to zdejmę.
Nie sądzisz mikroos, że może być to już oznaka zużycia się korby? Zdziebko przepedałowała. Chodzi mi o to jak właściwie mam zdiagnozować problem, bo sprawdzić to na nowym suporcie i starej korbie to wg. mnie raczej najmniejszy problem.
PRawdopodobne bardziej jest, że suport do wymiany, ale okazać się może, że (tak jak mówisz) na korbie kwadraty mogły się wyrobić i tak czy inaczej korba musi być nowa. Chcę zaoszczędzić zbędne kupowanie nowego suportu skoro okaże się, że musię sie przerzucić na "nowszy sprzęt"
Jakby to powiedzieć ścislej - brakuje mi do kompletnego równania jednej danej. Jak nie zły suport to korba, a może wszystko razem. No ale zrobię jak radzisz - rozkręcę, podokręcam i złożę na nowo. Jak będzie kręcić lepiej niż było, wówczas zdecyduję się na nowy kwadratowy suport. Jeszcze raz dzięki.
Gosc_marvelo_*
Napisano 30 październik 2012 - 22:57
Mówiąc szczerze kwadrat jest chyba najbardziej ekonomicznym na dłuższą metę typem suportu. Nawet taki za 30 zł powinien spokojnie wytrzymać kilkanaście tysięcy kilometrów, a wybór jest wciąż duży. Ja z kwadratem nie miałem nigdy problemów. Wprawdzie w szosówce mam obecnie korbę Ultegra na Octalink V1 (drogi i trudno dostępny), ale ani nie jest ona lżejsza od kompletu 600 Ultegra z suportem Kinex (drążona oś i miski alu za 60 zł) na kwadrat, ani wyraźnie sztywniejsza (no, może trochę). A z Hollowtech 2 (łożyska zewnętrzne) to różne hece się dzieją, wiele można przeczytać o dramatycznie niskiej trwałości (głównie przez słabe uszczelnienie) suportów Shimano. Niektórzy też narzekają na zaczepianie piętą o korby przy osi, bo mocno wystają w tym miejscu.
Więc jeśli sama korba jeszcze ok, to ja bym pozostał przy kwadracie, zakładając lekki suport (ok. 250 g) i tarcze alu będziesz miał całkiem lekki zestaw.
P.S. Jeśli korba była dobrze zamontowana i nie zaliczyła poważnej wywrotki (chociaż prędzej zegnie się chyba oś pedału lub oś suportu), to gniazdo nie ma prawa się wyrobić.
Jak wszystko rozmontujesz i będziesz składał do kupy, to spróbuj jeszcze zakładać korbę we wszystkich czterech pozycjach, co 90 st. (nawet bez dociągania śruby) i obserwować bicie. Czasem w jednej z pozycji bicie będzie najmniejsze i tą ostatecznie wybierz.
Napisano 30 październik 2012 - 23:03
Acha, Czyli samo sprawdzenie korby na nowym suporcie tez nic nie da, bo gdybym dokręcił na maxa korbę ( i powiedzmy ładnie początkowo się ułoży), to po pewnym czasie i tak może wystąpić bicie wynikłe od korby.
a te wyczuwalne luzy na suporcie to dałoby się zauważyć przy ruszaniu korbą osiowo? Bo jak szarpię korbą na lewo i prawo, to nic nie stuka - sztywno siedzi.
Sądziłem, że po takim czasie i przejechanym dystansie przydałoby się wymienić suport na bank, a tu się okazuje, że mój pewnik - korba - może się raczej nadawać na wymianę. Gdyby okazała się to korba, to nie będę się szczypać - wejdę w coś nowego.
A gdybym kupił dobry suport na kwadrat (o ile takie są) i okazałoby się, że moja korba już wypracowała swoje, to czy jestem w stanie kupić dobrej klasy korbę w dalszym ciągu na kwadrat? Czy może okreslenie "dobry" to do kwadratu raczej nie pasuje?
Napisano 30 październik 2012 - 23:10
tarcze nowe i stare zachowją się tak samo - identyczne bicie i zauwazyłem to już nie od dzisiaj, ale z racji, że powolutku wracam do jeżdzenia na twardym przełożeniu, to dopiero zaczęło mnie to drażnić i stąd ta moja bolączka. Zadziorów nie mam, na pająku bródu tez nie.
Czyli radzisz kupić nowy suport. Tak chyba zrobię.
Dzięki
Gosc_marvelo_*
Napisano 30 październik 2012 - 23:25
Z lepszych suportów może coś takiego:
http://allegro.pl/wk...2743055071.html
lub jakieś starsze wyższe modele Shimano (te tańsze były dosyć ciężkie).
Napisano 30 październik 2012 - 23:39
Napisano 31 październik 2012 - 00:23
Napisano 31 październik 2012 - 06:55

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?