Witam.
W moim rowerze Kross Venom Enyo jest pewien problem. Otóż gdy wyprowadzam rower tyłem i to słychać niezbyt przyjemne dźwięki. Po wycofaniu ok. 3 metrów łańcuch spada z przedniej zębatki. O ile dobrze pamiętam coś takiego nie dzieje się gdy normalnie jadę. Jak to naprawić?
�ancuch spada z przedniej zębatki
Started By
revan
, 02 cze 2010 16:53
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 czerwiec 2010 - 17:38
Sprawdź ustawienie przedniej przerzutki i w którym miejscu korby łańcuch spada, może masz uszkodzoną w jednym miejscu zębatkę i tam spada, albo masz źle ustawioną przerzerzutkę. Wykluczam problem spowodowany specjalną konstrukcją korby ułatwiająca przerzucanie :-o bo to się chyba nie może zdażyć.
Aha, zerknij też na tylną przerzutkę, czy się nie przycina czy nie "prostuje wózka" podczas cofania.
Aha, zerknij też na tylną przerzutkę, czy się nie przycina czy nie "prostuje wózka" podczas cofania.
Napisano 02 czerwiec 2010 - 22:14
Po wycofaniu ok. 3 metrów łańcuch spada z przedniej zębatki
Dokręcić śrubę "L" w przedniej zmieniarce. Zakres kiepsko ustawiony. Ja mam jeszcze taki kilkugramowy ogranicznik Dedy montowany obejmą pod przerzutką przednią który zapobiega spadaniu łańucha między ramę a korbę. Taki zapobiegliwy gadżet.
Pewnie Ci spada jak masz łańcuch przekoszony (tył największa, przód najmniejsza), zgadłem?
Napisano 03 czerwiec 2010 - 16:19
Jak cofasz rower to łańcuch może spadać z przedniej zębatki, nie ma na to wpływu przednie przerzutka, ani korba tylko ustawienie wózka tylnej przerzutki to on naprowadza łańcuch na tarczę korby w momencie gdy napęd pracuje do tyłu. Proponuje zrzucić na najmniejszą koronkę kasety i zobaczyć czy zjawisko będzie miało miejsce. Może mieć na to wpływ skrzywiony hak tylnej przerzutki lub niezachowana linia łańcucha. Jeśli nie masz problemu przy normalniej jeździe to nie powinieneś się aż tak tym przejmować.