Skocz do zawartości

Zdjęcie

entezopatia przyczepu mięśnia czerwonogłowego do rzepki

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 04 czerwiec 2010 - 15:43

Czołem
Ledwo wyleczyłem się z jednego problemu z kolanem zaraz pojawił się następny.A dokładnie entezopatia przyczepu mięśnia czerwonogłowego do rzepki .Lekarz polecił badanie ESWT czy ktoś ,czy ktoś miał podobny problem i na ile skuteczne to eswt jest .

#2 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:11

Czołem
Ledwo wyleczyłem się z jednego problemu z kolanem zaraz pojawił się następny.A dokładnie entezopatia przyczepu mięśnia czerwonogłowego do rzepki .Lekarz polecił badanie ESWT czy ktoś ,czy ktoś miał podobny problem i na ile skuteczne to eswt jest .

A to nie chodzi czasem o zabieg fizykoterapii ogólnie SWT [shock wave therapy] - terapia fala uderzeniową...???

Wystarczy poszukać w necie... Metoda ponoć BARDZO DOBRA, ale nie można się oszukiwać, że będzie tak jak kiedyś. ZAWSZE zostanie uszczerbek. Albo się odezwie za jakiś czas, albo przy większych obciążeniach... Takie są urazy kolan - w ogóle urazy.

Pozdrower
Robert

#3 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:15

Tak tak chodzi o fale uderzeniową .Czytałem w necie ,ale są różnie opinie miałem nadzieje ,że może ktoś miał coś takiego .Bo szczerze co cena takiego zabiegu nie jest taka tania.

#4 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 04 czerwiec 2010 - 18:25

Tak tak chodzi o fale uderzeniową .Czytałem w necie ,ale są różnie opinie miałem nadzieje ,że może ktoś miał coś takiego .Bo szczerze co cena takiego zabiegu nie jest taka tania.

Jest to nowoczesna forma terapii. Nie jest ona jakoś rozpowszechniona, popularna, ogólnie dostępna, no i jak zauważyłeś tania... Wg. wielu terapeutów jest to obiecująca met. w ortopedii czy med. sportowej. Jak to zawsze bywa, u jednych przeniesie ona rewelacyjne efekty, u innych gorsze - każdy organizm, każda choroba jest inna.

Ja osobiście nie miałem kontaktu z SWT, także no nie wypowiem się nt. jej skuteczności.

Pozdrower
Robert

#5 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2010 - 20:01

W zeszłym roku miałem dość problemy z kolanem, właściwie nie wiadomo czy przez początek chondromelacji czy przez jakieś włókno które mi się wytworzyło mazi. Byłem leczony polem magnetycznym i ultadźwiękami (to chyba właśnie jest to eswt?). Zabiegi trwały dwa tygodnie, po około miesiącu problemy z kolanem raczej ustąpiły, a w szczytowym momencie nie byłem w stanie zejść po schodach. Więc chyba jest skuteczna.

Co do roweru, zaczalem się rozkręcać tydzień po ostatnim zabiegu, przy czym przez 2 tyg 30km było maksem moich możliwości, większy dystans skutkował uporczywym bólem, przez 2 dni. Dziś mogę jeździć normalnie z dowolnym obciążeniem, dla bezpieczeństwa totalnie zrezygnowałem jednak z MTB XC. Ja oczywiście miałem inny uraz, piszę to tylko żebyś miał świadomość, że to nie jest lek przeciwbólowy i nie działa od razu. W trakcie rozjezdzania się, aplikowałem sobie także dość dużo ćwiczeń rozciągających.

#6 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 05 czerwiec 2010 - 17:53

Dzięki za odpowiedzi panowie

#7 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 06 czerwiec 2010 - 11:48

CYKLOP pole magnetyczne to pole magnetyczne... Ultradźwięki to ultradźwięki, a SWT to zupełnie inna bajka... Także w ramach wyjaśnienia ;-)

#8 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwiec 2010 - 20:14

CYKLOP pole magnetyczne to pole magnetyczne... Ultradźwięki to ultradźwięki, a SWT to zupełnie inna bajka... Także w ramach wyjaśnienia ;-)

No cóż nie wgłębiałem się w temat, zobaczyłem na YT że urządzenie i sam zabieg wygląda podobnie tp myślałem, że to to samo, sorry za zamieszanie ;-).

Dodaj odpowiedź