Jump to content

Photo

Problemy ze starym kołem

8 replies to this topic

#1 Decu

Decu
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądGranica

Posted 09 June 2010 - 19:43

Po ostatnim treningu odkryłem, że w moim kole pękła szprycha. Aby się do niej dostać w celu wymiany muszę zdemontować wolnobieg. Niestety okazało się, że mój klucz nie pasuje do wolnobiegu tego typu. Jakie narzędzie będzie mi potrzebne ?

Dołączona grafika

Problem drugi- zaniepokoił mnie kształt szprych po stronie wolnobiegu- na zdjęciu widać, że nie są proste- czy to normalne ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 Gosc_Stoofek_*

Gosc_Stoofek_*
  • Gość

Posted 09 June 2010 - 19:58

to nie jest przypadkiem kaseta?
jezeli tak to dwa baciki i odkręcasz najmniejszą koronke jednym, a drugim przytrzymujesz reszte zębatek (gwint tam normalny jest - odkręca sie 'w lewo')

#3 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 posts
  • SkądW-wa

Posted 09 June 2010 - 20:00

Może źle widzę ale jest cień szansy że to nie wolnobieg tylko kaseta 6 i potrzeba ja odkręcić na dwa baty czyli bacikiem I łapiemy malutką koronkę, reszta kasety łapana w drugą stronę bacikiem II i odkręcamy malutką koronkę, która zastępuje nakrętkę dzisiejszych kaset.

Jeżeli się pomyliłem przepraszam - może źle to rozpoznałem na zdjęciu.

Pozdrawiam M

#4 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 09 June 2010 - 20:00

Masz kasete starego typu. Po prostu odkrec w lewo najmniejsza koronke. Po jej odkreceniu bedziesz mial mozliwosc zdjecia pozostalych zebatek.

Musial Ci kiedys wejsc lancuch miedzy kasete, a szprychy. Szprychy zostaly przez to czesciowo zniszczone/oslabione co kwalifikuje je (wszystkie po stronie napedu czyli co najmniej 8) do wymiany. Jesli wymienisz jedna szpryche to za dwa dni bedziesz wymienial nastepna.

#5 Decu

Decu
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądGranica

Posted 11 June 2010 - 16:26

Dziękuję Wam za pomoc- nie przyszło mi do głowy, że w takim starociu mogę mieć kasetę. Okazuje się, że problem jest poważniejszy niż początkowo sądziłem. Nie mam centrownicy, więc wymiany 9 szprych raczej sam się nie będę podejmował. Odwiedzę serwis.

#6 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 19 June 2010 - 19:48

Witam
Nie zakładam nowego tematu, bo nie ma po co. Doradźcie mi czym mogę to odkręcić? Z tego co wiem, to potrzebny mi klucz do wolnobiegu dwupinowy. Lepiej jest kupić taki klucz, jak tak to jaki??Czy dorobić samemu z jakieś nakrętki?
Mam jeden, ale jak próbuje odkręcić, to zeskakuje mi z tych dwóch otworów (klucz robiony własnoręcznie) - to pewnie wina klucza. A do serwisu nie pójdę,bo powiedzieli, że klucza mi nie sprzedadzą, ale odkręcać mogą.... tylko że za 5 zł. A 5 zł to 5 szprych ;-)

http://zapodaj.net/b...3561a6.jpg.html

#7 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 19 June 2010 - 21:43

Masz kilka opcji.

1. Dać te 5 zł w serwisie
2. Kupić klucz za 10-30zł
3. Rozebrać wolnobieg na części pierwsze i próbować odkręcić go kluczem francuskim.. przy okazji modląc się żeby wolnobieg nie uległ uszkodzeniu.

Sam decyduj co dla Ciebie będzie lepszym rozwiązaniem.

#8 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 posts
  • Skądłódzkie

Posted 19 June 2010 - 21:50

To "coś" z dwiema dziurkami ma lewy gwint i nie służy do odkręcania wolnobiegu od piasty tylko do jego rozłożenia na czynniki pierwsze. Aby odkręcić wolnobieg musisz mieć klucz w dwoma wypustami pasującymi do nacięć w stożku wolnobiegu (te bliżej osi piasty) i tam jest prawy gwint.

#9 miro

miro
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • SkądMalbork

Posted 23 June 2010 - 11:55

Rozkręca się tak jak mówi lesław. Zamiast klucza można użyć metody młotek&śrubokręt.

Reply to this topic