Skocz do zawartości

Zdjęcie

klucz do szprych

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 czerwiec 2010 - 15:06

Witam. mam krótkie pytanie jaki wybrać klucz do centrowania koła? zastanawiałem się nad takim ale jest w trzech wersjach. jak będzie odpowiednia dla moich szprych z nyplami ( sapim leader 18/8). a może coś innego ?

#2 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 14 czerwiec 2010 - 15:37

Ja polecam Parktoola. Raz sie kupi i jest dobry na kilka lat.
http://velo.com.pl/p...=11&pk=%&id=650

#3 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 14 czerwiec 2010 - 16:54

Kup klucz który trzyma nypel ścisło z 4 stron. Tak zagwarantuje możliwość silnego naciągniąęcia szprych bez ukręcenia główki nypla. Podobnie umożliwi zerwanie zapieczonego nypla. Unikaj uniwersalnych kluczy. Ten Park Tool b. dobry. Wystarczy. Jednak są jeszcze lepsze klucze.

#4 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 14 czerwiec 2010 - 17:24

A jak z rozmiarami? Czarny 3,2 będzie ok

#5 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 14 czerwiec 2010 - 18:30

Bikemaster, Pewnie że są lepsze ale chyba nie za 30zł :?: :!:

#6 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwiec 2010 - 19:02

Od siebie polecę to cudo: http://allegro.pl/it..._3rozmiary.html
Dobre i niedrogie, nie objeżdża szprych, trzyma pewnie i jest dość wygodny. Mój kolega też go kupił (u innego sprzedawcy) i okazało się, że ma źle przyklejone te kolorowe naklejki z rozmiarami. W ramach gwarancji dostał gratis bandamę, a naklejki sam poprawił :mrgreen:

#7 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 14 czerwiec 2010 - 21:14

W ramach gwarancji dostał gratis bandamę, a naklejki sam poprawił

Miał zapędy aby taką "wadę" reklamować ? :shock:

kubano, no racja :) Lepsze po stówce są.

#8 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15 czerwiec 2010 - 13:41

Mati213, To co ty masz też mam ale wg. mnie jest to dziadowstwo do pętęgi n. Mi ten "klucz" do żadnego nypla nie pasował. Próbowałem i albo jest za luźny albo nie wchodzi :-?

#9 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwiec 2010 - 14:54

Mati213, To co ty masz też mam ale wg. mnie jest to dziadowstwo do pętęgi n. Mi ten "klucz" do żadnego nypla nie pasował. Próbowałem i albo jest za luźny albo nie wchodzi :-?

Ja tam nie mam z nim problemów, może trafiłeś na jakiś trefny...

Miał zapędy aby taką "wadę" reklamować ? :shock:

Jak widać, opłaciło mu się :-P

#10 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 09 marzec 2014 - 17:40

odświeżę sprawę - mam koło w którym chyba ktoś locktight em potraktował szprychy bo moim kluczem nie chcą drgnąć tylko zaczyna obrabiać nyple.

Jakieś porady? Najdroższy klucz z allegro to pro .

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 marzec 2014 - 17:56

To nie Loctite, tylko po prostu zapieczone nyple. Loctite by puścił, bo z założenia jest zrywalny.

Spróbuj wpuścić po kropli oleju na każdy gwint, a potem mocno zakręcić kołem i odstawić je na kilka godzin.

Co do klucza, na szczęście Internet to nie tylko Allegro, a klucze Pro wcale nie są takie wspaniałe. Gdybyś był w stanie podać mi rozmiar nypla w mm, spróbowałbym znaleźć dla Ciebie odpowiedni klucz z końcówką na "3,5 strony", znacznie bezpieczniejszy dla nypli.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#12 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 10 marzec 2014 - 21:46

każda jedna szprycha jest zapieczona i to tak że ani drgnie ? ?  Bez jaj miałem w ręce kilkla bardzo starych kół użytkowanych w różnych warunkach i nigdy aż tak źle nie było .

Koło jest karbonowe, nie wiem kto na nim wcześniej jeździł ale sądząc po stanie powierzchni hamulcowych ma niewielki przebieg a zatem prawdopodbnie deszczu dużo nie widziało

Ale oczywiście spróbować patentu z olejem nie zaszkodzi ( chyba się nie pogryzie z carbonem ?

Nypel ma jakieś 3,1-3,2mm   - zmierzyć śrubą mikrometryczną czy taki mniej więcej pomiar suwmiarką ci wystarczy?  Stary klucz który ( ten który obrabia nypel) jest oznaczony jako 10 :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

Dodaj odpowiedź