Witam, niedawno zakupiłem swoją pierwszą szosę. Jest to rower używany, ale w pełni sprawny. Zastanawiam się czy cena za którą go kupiłem jest w porządku. Póki co ceny nie zdradzę, ale jeżeli ktoś zna się dobrze na tych rowerach, niech go obiektywnie wyceni Załączam foty, jeżeli chodzi o osprzęt i inne dane to proszę pytać a ja sprawdzę i napiszę Dzięki bardzo
Ok. 400 zł
Rama na R501 to już plus, choć to jest szosa z początku lat 90, więc chromomolibden już był standardem w przyzwoitych rowerach. Exage to najniższa półka z tamtych lat, ale stosunkowo niezawodna.
Choć stery EX są niewiele gorsze od tutaj 105, ale manetki 600 podobno o wiele lepsze od SL-A300.
Tak? To zdradź, ile za niego dałeś. :roll:
Swoją drogą, czy sprzedajesz czy kupiłeś - wystarczy 0,5h na allegro, by się mniej więcej zorientować ile może taki rower warty.
A chyba jednak nie kłamiesz. Whatever. :-P
R501 to stop Reynolds 501, czyli budżetowy chromomolibden. Być może masz z niego wykonaną niemal całą ramę, bądź tylko 1-3 rur.
a już widze, to ta naklejka, jest na niej napisane Reynolds 531c , a pod spodem napis "butted tubes, forks and stays" więc chyba cała rama z tego zrobiona.
Mea Culpa. Faktycznie, to mógł być inny styl naklejki 531.
Więc rama to w całości Reynolds 531 Competition z cieniowanymi wszystkimi rurami. Jeśli nie bita i naprawiana to długo posłuży, tylko warto by było zabezpieczyć od środka antykorozyjnie, jeżeli na rurkach są otworki do których może wleźć woda.
ok dzięki, zwrócę uwagę czy są jakieś otworki. Korba jest w technologii Shimano Biopace, czyli że nie jest okrągła tylko lekko eliptyczna. Jakie są tego zalety/wady?
Właśnie niby chodziło o to, by kolana nie dostawały przy mniejszej kadencji. Mam też Biopace i odczuwam poprawę - w porównaniu z poprzednią turystyczną szosą kolana o wiele mniej bolą.
h/k, wybacz, zgadza się.. Właśnie doczytałem i o kadencję chodziło, a nie o kolana.. Stworzona była do pedałowania z kadencją max 90. Kolana rzeczywiście oszczędzały.