Serce a wysiłek fizyczny
Napisano 17 listopad 2007 - 19:49
to tylko moja teoria
Napisano 17 listopad 2007 - 20:41
Gosc_Anonymous_*
Napisano 17 listopad 2007 - 20:46
Wiesz co się dzieję z sercem ciężarowca ,którego wysiłek trwa zaledwie kilka sekund ? :shock:Krótkotrwały trening na maxa, według mnie, nie obciąża zbytnio serca, ponieważ często serce nie zdąży nawet zareagować na np. sprint, bo trwa on krótko. Serce, według mnie, najbardziej z tych wymienionych, obciąża wysiłek fizyczny - chodzi mi o podnoszenie ciężarów. Ważne jest prawidłowe oddychanie oraz to, żeby nie rzucać się od razu na głęboką wodę.
Napisano 18 listopad 2007 - 08:12
Domyślam się, że nagłe zrywy, przyspieszenia, przeciążenia siłowe mogą mieć działanie destrukcyjne dla serca. Chyba jednak, nie jest tak jak określił jesion,"O ile wysiłek szybkościowy i siłowy przewiduje stan wytrenowania mięśni szkieletowych i układów ruchowych nerwowo mięśniowych, o tyle wysiłek wytrzymałościowy wpływa głównie na usprawnienie funkcjonalne narządów wewnętrznych. Odnosi się to specjalnie do układu krążenia, oddychania, termoregulacji i całego metabolizmu tkankowego. Usprawnienie czynności tych układów jest dla funkcji organizmu znacznie ważniejsze niż rozwój mięśni"."
Reakcja serca objawia się przyspieszonym tętnem. Oczywiście tętno wzrasta po pewnym czasie od zainicjowanego wysiłku, ale jest to normalne, gdyż dopiero na skutek wysiłku organizm odbiera informację na temat nagłego zwiększenia zapotrzebowania na tlen. IMO właśnie te momenty, kiedy serce nie nadąża przepompować odpowiedniej ilości krwi, a jednocześnie samo potrzebuje dużo więcej tlenu niż zazwyczaj, wprowadzają najwięcej zamieszania w jego strukturach.serce nie zdąży nawet zareagować
Zostanę jednak przy rajdach, maratonach, a czasówki i mastersów chyba sobie odpuszczę, ... a może macie inny pogląd na sprawę? :-P :mrgreen:
pozdro horny
Gosc_Jelitek_*
Napisano 20 listopad 2007 - 00:26
Gosc_Skee-Ball_*
Napisano 22 listopad 2007 - 21:58