Literatura...
Started By
allmanbb
, 17 lis 2007 22:18
149 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 listopad 2007 - 09:22
Mam tylko "Lance Armstrong Program mistrza - w siedem tygodni do doskonałości", ale skarbnicą wiedzy jest internet. Pamietać tylko trzeba, że w internecie nie wszystkie informacje są wiarygodne. Potrzeba po prostu więcej krytycyzmu i rozsądku. Z własnego doświadczenia wiem, że często wyrabiamy sobie własne zdanie na niektóre problemy, a szukamy w internecie tylko potwierdzenia. Właśnie w takim przypadku rozsądek jest najbardziej potrzebny, aby nie poprzestawać na znalezieniu jednynej ale zgodnej z naszą dotychczasową opinią. Jeżeli informacja pochodzi z wielu, niezależnych źródeł przyjmuję, że jest wiarygodna.
pozdro horny
pozdro horny
#5 Gosc_Anonymous_*
Napisano 18 listopad 2007 - 09:57
Dzieki za informacje.
A propos internetu... Szukam od jakiegos czasu dobrze przygotowanych opisow treningu, diety itp. Znalazlem tego calkiem sporo (zwlaszcza na anglojezycznych stronkach). Problemow jednak jest kilka: Nie mam pojecia kim sa autorzy tych tekstow (rownie dobrze sam moglbym stworzyc "madre" porady dla kolarzy). Nie jestem w stanie sprawdzic wiarygodnosci zrodeł (bo nie sa podawane).
Z kolei samodzielne dochodzenie do optimum treningowego i dietetycznego zajmuje sporo czasu (przynajmniej 2-3 sezony).
Dlatego szukam wszelkiej mozliwej wiarygodnej literatury na ten temat.
Ciekawe moglyby byc skrypty z AWF'ow. Niestety nie mam dostepu do polskich uczelni. Z kolei w Brytfanii kolarstwo szosowe to raczej nisza nisz.
A propos internetu... Szukam od jakiegos czasu dobrze przygotowanych opisow treningu, diety itp. Znalazlem tego calkiem sporo (zwlaszcza na anglojezycznych stronkach). Problemow jednak jest kilka: Nie mam pojecia kim sa autorzy tych tekstow (rownie dobrze sam moglbym stworzyc "madre" porady dla kolarzy). Nie jestem w stanie sprawdzic wiarygodnosci zrodeł (bo nie sa podawane).
Z kolei samodzielne dochodzenie do optimum treningowego i dietetycznego zajmuje sporo czasu (przynajmniej 2-3 sezony).
Dlatego szukam wszelkiej mozliwej wiarygodnej literatury na ten temat.
Ciekawe moglyby byc skrypty z AWF'ow. Niestety nie mam dostepu do polskich uczelni. Z kolei w Brytfanii kolarstwo szosowe to raczej nisza nisz.
Napisano 18 listopad 2007 - 17:41
Jako pierwsza kupilem ksiazke Olivera Robertsa "Kolarstwo. Przewodnik dla poczatkujacych". Na poczatek dobra. Z czasopism za najlepszy uwazam Magazyn Rowerowy.
Pozdrawiam
Ja też zaczynałem od tej książki. Jest jeszcze ciekawsza książka, którą polecam: Lance Armstrong i Chris Carmichael "Lance Armstrong. Program mistrza w siedem tygodni do doskonałości". Moje treningi w dużym stopniu opierają się o tę książkę i nie narzekam :-D
Pozdro
#9 Gosc_Qba_*
Napisano 20 listopad 2007 - 20:08
Ja przeczytałem dwie Armstrongowskie książki; "mój powrót do życia" i "liczy się każda sekunda". Co prawda nie ma w nich konkretnych rad co do trenowania, za to jako książka na nudne wieczory extra. W tej pierwszej dużą część zajmuje opis choroby, walki etc. Druga natomiast jest według mnie ciekawsza; Lance opisuje w niej kilka Tour de France i w ogóle więcej akcji jest. Naprawdę szczerze polecam. Pozdro!
Napisano 22 kwiecień 2009 - 19:53
Polecam książke Armstronga- Mój powrót do życia, o chorobie i pierwszych wygranych mistrza.
http://www.studioemk...ki_wyszukiwania - informacje i sprzedaż
Teraz zamówiłem dwie pozostałe książki. (Ze powyższej strony)
http://www.studioemk...ki_wyszukiwania - informacje i sprzedaż
Teraz zamówiłem dwie pozostałe książki. (Ze powyższej strony)
Napisano 04 wrzesień 2009 - 15:21
Ja bym jeszcze dodał "Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" - Anita Bean. W książce w prosty sposób wyjaśnione są podstawy metabolizmu, różne aspekty odżywiania i diety.
Pozwoliłem sobie stworzyć listę książek dotychczas wymienionych w tym wątku:
Trening:
"Dogonić mistrza" - Chris Carmichael
"Lance Armstrong. Program mistrza w siedem tygodni do doskonałości"- Lance Armstrong/Chris Carmichael
"Kolarstwo. Przewodnik dla początkujących" - Oliver Roberts
"Performence cycling" - David Morison
Dieta:
"Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" - Anita Bean
Pokrewne: (nie o samym kolarstwie, ale z nim związane)
"Liczy się każda sekunda" - Lance Armstrong/Sally Jenkins
"Mój powrót do życia"- Lance Armstrong/Sally Jenkins
"Wojna Lance'a Armstronga" - Daniel Coyle
Może autor wątku lub Admin wyedytowałby pierwszego posta tak żeby taka lista była na szczycie wątku?
Pozwoliłem sobie stworzyć listę książek dotychczas wymienionych w tym wątku:
Trening:
"Dogonić mistrza" - Chris Carmichael
"Lance Armstrong. Program mistrza w siedem tygodni do doskonałości"- Lance Armstrong/Chris Carmichael
"Kolarstwo. Przewodnik dla początkujących" - Oliver Roberts
"Performence cycling" - David Morison
Dieta:
"Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" - Anita Bean
Pokrewne: (nie o samym kolarstwie, ale z nim związane)
"Liczy się każda sekunda" - Lance Armstrong/Sally Jenkins
"Mój powrót do życia"- Lance Armstrong/Sally Jenkins
"Wojna Lance'a Armstronga" - Daniel Coyle
Może autor wątku lub Admin wyedytowałby pierwszego posta tak żeby taka lista była na szczycie wątku?
- bratdalton lubi to
#19 Gosc_Karolmod_*
Napisano 05 wrzesień 2009 - 02:52
Od siebie dorzucę parę tytułów, stanowiących dośc dobre źródło wiedzy:
High tech cycling
Bicycle's Magazine Complete Book
Serious Cycling
Complete Book of Long Time Cycling
Road cycling - trochę fizjologii
Clinical Practise of Sport Injury
Biomechanics of Sport
Effective Cycling
Lactate Treshold Training
Physiological aspect of sport
The complete idiot's book of cycling
Wszystkie powyższe publikacje zostały udostępnione przez GoogleBooks, wiec dostep do nich jest całkowicie darmowy. Jedynym minusem jest to, że są one w języku angielskim. Część z nich nie ma też wszystkich stron :-/
High tech cycling
Bicycle's Magazine Complete Book
Serious Cycling
Complete Book of Long Time Cycling
Road cycling - trochę fizjologii
Clinical Practise of Sport Injury
Biomechanics of Sport
Effective Cycling
Lactate Treshold Training
Physiological aspect of sport
The complete idiot's book of cycling
Wszystkie powyższe publikacje zostały udostępnione przez GoogleBooks, wiec dostep do nich jest całkowicie darmowy. Jedynym minusem jest to, że są one w języku angielskim. Część z nich nie ma też wszystkich stron :-/