Literatura...
Posted 04 November 2012 - 21:48
"Fizjologiczne podstawy treningu w kolarstwie górskim" oraz "Podstawy treningu".
Kupiłem je z myślą, że dowiem się jak ułożyć plan treningów. Jednak nadal mam problem z ułożeniem treningu, a to wynika z braku wiedzy o treningu kolarskim. :evil:
#102 Gosc_Noob_*
Posted 25 November 2012 - 09:33
Bardzo dużo ciekawostek, fajnie się czyta, ALE jeśli ktoś kupił książkę w celu opracowania treningu to się zawiedzie - autor zaleca trening ze strefami opartymi na HRmax, pisze bardzo zawile i niezrozumiale. W porównaniu do "Biblii" Friela, książka pod względem układania treningu jest tragiczna.
Posted 25 November 2012 - 10:54
Jak oceniacie "Kolarstwo. Podstawy treningu" Lau?
Bardzo dużo ciekawostek, fajnie się czyta, ALE jeśli ktoś kupił książkę w celu opracowania treningu to się zawiedzie.
Zgadzam się w 100%. Naprawdę fajnie się czyta, ale poza "ułożeniem" okresu przygotowawczego nic więcej nie ułożę. Są podzielone treningi każdej cechy, kiedy i co trenować w jakim okresie, ale mimo wszystko nie mogę ułożyć tego w sensowny schemat.
Po prostu będę jakoś trenować opierając się na tym podziale "ćwiczeń".
Posted 02 December 2012 - 19:30
Jak oceniacie "Kolarstwo. Podstawy treningu" Lau?
Bardzo dużo ciekawostek, fajnie się czyta, ALE jeśli ktoś kupił książkę w celu opracowania treningu to się zawiedzie.
Zgadzam się w 100%. Naprawdę fajnie się czyta, ale poza "ułożeniem" okresu przygotowawczego nic więcej nie ułożę. Są podzielone treningi każdej cechy, kiedy i co trenować w jakim okresie, ale mimo wszystko nie mogę ułożyć tego w sensowny schemat.
Po prostu będę jakoś trenować opierając się na tym podziale "ćwiczeń".
Przebrnąłem już do końca książki i powiem tylko tyle... podstawy. Jeśli ktoś wcześniej czytał "Biblię..." to się niedużo więcej dowie co do planowania treningu i jego efektów. Mniej jest praktycznych wskazówek jak trenować. Autor skacze trochę ogólnikowo od jednego tematu do drugiego. Myślę, że dla kogoś zupełnie zielonego książka może być ciekawa, ale dla tych co kilka pozycji już przerobili i mają jakąś biblioteczkę, to nie warto kupować.
Posted 03 December 2012 - 18:28
Biblia Friela jest praktycznie cała o treningu. Ksiązka D. Lau składa sie z 3 rozdziałów, z których jeden jest o treningu i liczy ok 70 stron. 70 stron ma rozdział - technika jazdy i taktyka. Dla kogoś kto zaczyna przygodę z rowerem to pewnie będą przydatne informacje - moim zdaniem.
Czytał ktoś Fizjologiczne podstawy treningu w kolarstwie górskim? jakieś opinie?
Posted 03 December 2012 - 18:52
Mam podobne zdanie co Dater
Ja także.
Dodam, że po przerobieniu Biblii Friela zakup tej książki Lau'a okazał się zbędny, nic nowego się nie dowiedziałem.
Acha, przypomniałem sobie coś teraz, kiedyś na jednym z wyścigów MTB gadałem sobie przed startem z jednym z zawodników i bardzo polecał książkę "Maraton z blatu", podobno dużo praktycznych wskazówek a nie w kółko ta sama teoria. Zapomniałem o tym aż do dzisiaj, czy ktoś wie coś więcej o tej książce ?
Posted 03 December 2012 - 21:33
Czytał ktoś Fizjologiczne podstawy treningu w kolarstwie górskim? jakieś opinie?
Ja właśnie czytam :mrgreen: Taki już jestem, że lubię się wgłębiać, a czas jest na to po sezonie :mrgreen:
Co do książki to w tym wypadku znów odwrotne wrażenia. Strasznie skomplikowanie to wszystko autorzy przedstawiają. Powiedziałbym nawet, że napisana jest ta książka jak praca magisterska czy doktorancka. Bardzo dużo cytowań, przypisów, odwołań do innych autorów i publikacji. Kupa wzorów, stwierdzeń naukowych i określeń do których słownik by się przydał :mrgreen: Na podstawie tej książki nie stworzysz planu treningowego, ale kilka ciekawych rzeczy można się dowiedzieć: jakie zmiany zachodzą w organizmie dzięki treningowi, co się przekłada na jakie efekty itd. Trochę mnie głowa od tego bolała... chyba muszę jeszcze raz to przerobić, żeby przekuć na praktykę
W stanie pewnego zaawansowania, po podstawach z "Biblii..." ta książka jest na pewno lepszą pozycją niż "Podstawy..." Lau, bo postępuje o krok dalej... a może nawet o kilka kroków ;-)
Acha, przypomniałem sobie coś teraz, kiedyś na jednym z wyścigów MTB gadałem sobie przed startem z jednym z zawodników i bardzo polecał książkę "Maraton z blatu", podobno dużo praktycznych wskazówek a nie w kółko ta sama teoria. Zapomniałem o tym aż do dzisiaj, czy ktoś wie coś więcej o tej książce ?
Też kiedyś słyszałem o tej książce, ale nie miałem przyjemności. Co do zawartości i wiedzy o samej książce to można zajrzeć tu:
O książce "Maraton z blatu"
Jeżeli ktoś czytał to jestem ciekaw opinii :-)
Posted 13 March 2013 - 11:42
mieszkam w woj mazowieckim wiec jest plasko ; ) rower szosowy 8,3 kg
rekordy
maxymalna srednia to 39km/h po plaskim mierzona w 20 minut (sam)
maxymalna srednia przez 2h to 35 km/h (z grupa)
bardzo czesto w czasie godzinnego treningu mam 30-33 (sam)
maxymalny dystans 270 km srednia z 22 bylo 11-12 h nie pamietam (sam)
srednia z roku treingow 28 czesto jazda po miescie, postoje . wszytko przy wadze 100kg i plaskim terenie, nie pisze to zeby sie chwalic bo to pewnie zaden wyczyn, jedynie zalezy mi zeby fachowiec/zawodowiec ocenil czy powinienem kozystac z ksiazki dla totalnego amatora czy jednak juz troszke wyzszego szczebla. niby 6 lat na silowni nie ma wiekszego znaczeni dla kolarstwa, ale jednak w/w wyniki dla amatora z zerowym stazem sa nieosiagalne.
prosze o pomoc, dziekuje
ps ; apropo tych srednich to jak pisalem sa na plaskim, jesli chodzi o wzniesienia to jest MASAKRA , JEST MI MEGA CIEZKO, 35 kg lzesi kolarze ZAWSZE zostawia mnie w tyle, nic dziwnego , taszcze 35 kg zlednego balastu. za to na plaskim jest super a z gorki to ja zostawiam ich w tyle. dodam ze bede sie starac stracic na poczatek 10 kg, jednak bedzie to bardzo ciezkie zadanie, bo tluszcu praktycznie nie mam,. wiec postanowiem poprostu trenowac i miesnie same z czasem powiny malec ; )
Posted 13 March 2013 - 12:25
1) sam se znajdziesz odpowiedni temat o książkach
2) poczekasz aż, wbije nasza forumowa wyszukiwarka travisb i wskaże Ci odpowiednie tematy
Polecam 1) opcję bo 2) wiąże się z opierdzielem od wspomnianego wyżej
Co do rekordów, nie powinno się wyciągać wniosków w oparciu jedynie o prędkość. Pewnie zauważyłeś, że zależy ona nie tylko od wytrenownia ale od wielu czynników np. wiatru, jego siły i kierunku.
Chętnie bym przyjął te 10 kg mięsa którego chcesz sie pozbyć
Posted 13 March 2013 - 12:38
prosze o podanie jakichs dobrych tutulow po polsku ; )))
Polecam "Trening z pulsometrem" autor : Joe Friel - bardzo fajnie ,przystępnie napisana - krok po kroku wprowadza w tajniki treningu i po kolei rozpracowuje wszystkie aspekty.Nabyłem i nie żałuję.
Posted 13 March 2013 - 13:49
Średnimi się nie kieruj, chyba że jedziesz w taką samą pogodę po tej samej trasie to zawsze jakieś porównanie jest. I jako cięższy człowiek na płaskim masz teoretyczną przewagę (nie musisz wkładać w korby tyle W/kg co lżejsze osoby).
Posted 14 March 2013 - 14:39
BodyiCoach Cycling Team, Follow me on Strava
Posted 17 March 2013 - 17:10
Co do literatury - jest parę pozycji w j.polskim, część tłumaczenie (różne jakościowo) z amerykańskiej literatury, część to prace polskie, niektóre wnoszą sporo wartościowych informacji.
Oprócz tego polecam amerykański amazon, sam kupuję wersje na kindle - sporo wartościowych pozycji w relatywnie niskich cenach (na ogół $9.99 - cena na US). Przy okazji można podciągnąć angielszczyznę, choć większość "kolarskich" pozycji jest pisana dość prostym językiem np. Friel, Carmichael czy Hunter, przy pomocy słownika "na dotyk" na kindlu tłumaczenia stają się bajecznie proste. Na dodatek można zapoznać się z literaturą, którą u nas przetłumaczą może za rok - dwa czy kilka (o ile w ogóle).
Polowanie na PDF nie bardzo ma sens, choć faktycznie na chomikach czy innych tego typu serwisach zdarzają się skany (na ogół byle jakie), teoretycznie zapoznać się można, ale warto i tak kupić coś co jest wartościową pozycją.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 May 2013 - 20:54
Zastanawiam się nad Kolarstwo. Podstawy Treningu, D. Lau, ale po przeczytaniu tego wątku stwierdzam, że wielu tu odradza (główny argument, że to gorsza wersja Biblii). Ktoś tam jeszcze przybąknął, że Lau dodaje do tego wskazówki dotyczące taktyki i techniki. Prawda to? Przydatne to?
Co sądzicie?
A jeśli nie to, to za co się wziąć po Biblii? Może być też anglojęzyczne.
P.S. Pytam, bo tak na dobrą sprawę, to na temat książki Lau wypowiedziało się może w sumie 5 osób...
#120 Gosc_szymas_*
Posted 15 May 2013 - 10:27
ja już ci pisałem kiedyświtam od roku trenuje kolarstwo szosowe, wczesniej trenowalem 5 lat sporty silowe, wiek 24 jestem dietykiem i państwowym licencjonowanym instruktorem sportow siłowych i fitness stad waga 100 kg przy 185 cm i poziomie tluszczu 12, o diecie i treningu silowym wiem bardzo duzo, o treningach wytrzymałościowych i kolarskich bardzo malo, jeśli jezdze z bossami z mojego miasta prawie ciagle mam tetno 180 i ledwo dam rade utrzymac sie na kole, jesli jezdze wysylkiem tlenowym, delikatnie mam tetno 130-140, moj max 195, ale chce wiedziec duzo duzo wiecej, prosze o podanie jakichs dobrych tutulow po polsku ; )))
mieszkam w woj mazowieckim wiec jest plasko ; ) rower szosowy 8,3 kg
rekordy
maxymalna srednia to 39km/h po plaskim mierzona w 20 minut (sam)
maxymalna srednia przez 2h to 35 km/h (z grupa)
bardzo czesto w czasie godzinnego treningu mam 30-33 (sam)
maxymalny dystans 270 km srednia z 22 bylo 11-12 h nie pamietam (sam)
srednia z roku treingow 28 czesto jazda po miescie, postoje . wszytko przy wadze 100kg i plaskim terenie, nie pisze to zeby sie chwalic bo to pewnie zaden wyczyn, jedynie zalezy mi zeby fachowiec/zawodowiec ocenil czy powinienem kozystac z ksiazki dla totalnego amatora czy jednak juz troszke wyzszego szczebla. niby 6 lat na silowni nie ma wiekszego znaczeni dla kolarstwa, ale jednak w/w wyniki dla amatora z zerowym stazem sa nieosiagalne.
prosze o pomoc, dziekuje
ps ; apropo tych srednich to jak pisalem sa na plaskim, jesli chodzi o wzniesienia to jest MASAKRA , JEST MI MEGA CIEZKO, 35 kg lzesi kolarze ZAWSZE zostawia mnie w tyle, nic dziwnego , taszcze 35 kg zlednego balastu. za to na plaskim jest super a z gorki to ja zostawiam ich w tyle. dodam ze bede sie starac stracic na poczatek 10 kg, jednak bedzie to bardzo ciezkie zadanie, bo tluszcu praktycznie nie mam,. wiec postanowiem poprostu trenowac i miesnie same z czasem powiny malec ; )
1. ustal sobie cel trenowania np. jakieś zawody dla amatorów np. maraton szosowy czy czasówkę czy ustawke w jakims dużym mieście. I trenuj pod to.
2. z tego co piszesz masz duzo masy mieśniowej. A więc trzeba to mase mieśniową spalić.
3. w kolarstwie trening tak klasycznie
to pierw budowanie podstaw czyli trening bazowy a dokładniej uczenie tłuszczy jako źródla energii czyli długie spokojne treningi dla zawodowca będzie to 6-8 godzin dla takiego amatroa jak ty np. 2-3 h. równolegle zima buduje sie i robi ogólnorozwojówke by przygotować ciało do całego sezonu w niewygodnej pozycji na rowerze
Dalej zaczyna sie ćwiczenia specjalistyczne
najprostszy podział
1. ćwiczenia wytryzmałości siłowej ( np. 1-3 minutowej na polskie krótkie pagórki oraz np. 10-30 minutowej na podjazdy tu sie kłania do czego się chcesz przygotować czy n[p. do łódzkiej ustawki gdzie potrzebujesz 1-3 minuty czy maratonu górskiego n apołudniu polski
2. wytryrzymałośc szybkościowa ( zrywy zmiany tempa interwały itd. itd. robota na płaskim )
Trenuje się też wkolarsstwie np. siłe np. jazda na skrajnie niskim obrocie np. 40-50 kadencja ale też rytm jazdy na skrajnie małym obrocie np. kadencja 110-130.
Najlepsza moja rada.................................. ustawki kolarskie nauczysz sie rozumienia peletonu i oszczedzania sił nauczysz się wytrymałości specjalnej .
itd. itd.
Tompoz