Skocz do zawartości

Zdjęcie

podczas jazdy bez trzymanki rower ściąga w lewo.

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 rzepsony

rzepsony
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2010 - 00:00

Witam.

Cały problem właściwie opisałem w temacie :) Kupiłem dziś używaną szosę na ramie Winora, osprzęt to w większości Shimano Exage (poza manetkami itd.), w bardzo dobrym stanie, bo od koleszki, który nacodzien zajmuje sie rowerami. Ogólnie śmiga jak marzenie, poza jednym mankamentem - podczas jazdy bez trzymanki ściąga w lewo. Nie jest to jakis makabryczny zrzut, ale potrzeba prawie caly pas jezdni w jedna strone (czyli jakas polowa klasycznej ulicy) zeby zlapac rownowage i przy lekkim wychyle w prawo i wiekszej szybkosci jechac prosto - a i tak nie odważyłbym się jechac tak w pobliżu np. pieszego.

Uprzedzając - rama jest prosta, bo to sprawdziłem na poczatku. Z jazdą bez trzymanki też nie mam problemu, udawalo mi sie to praktycznie na kazdym rowerze, od tych mniejszych dla dzieci, przez mtb aż do poprzedniej szosówki. Poczytałem już trochę w internecie, wykluczam rzeczy typu za duza rama itd. Nie wiem czy to możliwe, ale stery chyba chodzą za lekko, tylko dlaczego ściąga w lewo?

Nie wyobrażam sobie braku możliwości wyprostowania pleców w czasie jazdy i koniecznosci wrecz kurczowego trzymania kierownicy, dlatego proszę o radę, co sprawdzać - tylko w miare po kolei, od rzeczy najprostszych, zebym jako wzgledny laik nie zabral sie za cos, co moge zepsuć. Czy może lepiej bedzie podjechac z tym do serwisu i oddac to w rece fachowców? Mam nadzieje, ze to kwestia regulacji (za ewentualne ludzkie pieniądze) i w gre nie bedą wchodzily wymiany głównych czesci jak koło czy stery...

Pozdrawiam.

#2 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 20 czerwiec 2010 - 08:19

A z kołami wszystko ok haki masz proste ?

#3 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 20 czerwiec 2010 - 09:18

Zdaje się, że tak, skoro rama według autora jest prosta.
Ja proponuję obejrzeć czy koła nie siedzą krzywo w ramie. Tylne daje się regulować, a jeśli z przodu jest krzywo pomimo ustawienia korony widelca do jazdy na wprost to coś jest z hakami lub goleniami (krzywe). Ewentualnie osie kół też mogą być już wypaczone. Przy czym scenariusz z widelcem i osiami to już takie bardziej tragiczne przypadki.
Pytanie - czy natychmiastowo po puszczeniu kierownicy ona skręca w lewo?
No i w jaki sposób sprawdzałeś, że rama jest prosta?

#4 rzepsony

rzepsony
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2010 - 10:08

kierownica nie skręcała natychmiast, ale po przejechaniu kilku metrów.
dziś wykręciłem przednie koło i wkręciłem jeszcze raz (jak informatyk :-P ) no i problem zniknął. da się jechać spokojnie bez trzymanki. rozumiem, że było jakoś źle osadzone na hakach?

#5 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 20 czerwiec 2010 - 12:45

No w sumie mogło.... Jeśli lewa strona byłaby osadzona niżej od prawej to głównie także lewa stroną toczyłoby się koło i zdaje się, że w tym wypadku ściąganie jest bardzo możliwe.
Pytałem o moment skręcania, gdyż natychmiastowe wskazywać może na problem z bieżniami łożyskowania sterów.

#6 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 20 czerwiec 2010 - 18:59

Ja bym sprawdził czy siodełko ma proste pręty i czy nie przekrzywia się na jedną stronę. Gdyby tak było to siedząc obciążasz jedną stronę mocniej, przez co rower w ten sposób sam skręca. Na tej samej zasadzie gdy mocniej obciążysz kierownicę z jednej strony, to rower sam skręca. Pozdrawiam

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#7 PA__TRYK

PA__TRYK
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądGDA

Napisano 17 lipiec 2013 - 11:37

Witam,

Mam podobny problem. Kupiłem na allegro szose Raleigh poskładałem no i niemiła niespodzianka. podczas jazdy odczuwalnie znosi rower w prawą stronę. co to może być...?

pozdrawiam

#8 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 17 lipiec 2013 - 15:03

W sumie h/k napisał powyżej na co zwrócić uwagę.
Kwestia czy jak prowadzisz rower koło nogi czy też go znosi.
Zacznij sprawdzanie od kół, czy proste i jak siedzą w hakach. Jak masz haki poziome/skośne to może tylne nie jest w linii? Mogą być lekko zindeksowane stery i kulki łożyska wpadają w zagłębienia.
Sam spotkałem się z sytuacją, gdzie rama niby była prosta ale okazało się, że tylny trójkąt przy rurze podsiodłowej był pęknięty i ktoś spawał. W prowadzeniu ok ale podczas jazdy z tyłkiem na siodełku rower znosi.

#9 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 lipiec 2013 - 20:14

Ano, ja tak miałem właśnie pod wpływem zajechanych sterów, raczej nie jeżdżę bez trzymanki, ale bluzę chciałem akuratnio ściągną a tu zonk, ściąga. U mnie to była kwestia wymiana bieżni sterów. Czasem jeszcze krzywe pręty siodełka.

Dodaj odpowiedź