Skocz do zawartości

Zdjęcie

Campangolo Record Z Kasetą Shimano Ultegra

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 KamilZlg

KamilZlg
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 12:15

Cześć,

proszę o radę, czy mogę jeździć przy układzie klamki, przednia przerzutka, tylna przerzutka, korba Campangolo Record, a jednocześnie kasecie i łańcuchu Shimano Ultegra? Problem pojawił się przy zakupie używanego roweru. Docelowo wrócę do całego osprzętu Campy, ale zastanawiam się, czy do czasu zgromadzenia części mogę jeździć na takim zestawie, czy szkoda korby.

Pozdrawiam,

Kamil

P.S.

Jeśli pomyliłem dział, to przepraszam i proszę Adminów o przeniesienie w odpowiednie miejsce :)

#2 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 12:44

Nie bardzo.

Po pierwsze, kaseta Ultegra wejdzie tylko na bębenek Shimano, więc czeka Cię zmiana tylnej piasty/koła, a nie tylko kasety.
Po drugie, rozstaw zębatek Shimano i Campagnolo jest różny. Manetka+przerzutka Campy nie będzie się ustawiać na zębatkach Shimano.

Cassette or Freewheel Spr. Pitch  Code (mm)  

All modern 5 and 6-speed     5.50 S5/6

All standard 7-speed         5.00 S7

Campagnolo 8-speed           5.00 C8

Shimano 8-speed              4.80 S8

Campagnolo 9-speed           4.55 C9

Shimano 9-speed              4.35 S9

Campagnolo 10-speed          4.15 C10

Shimano 10-speed             3.95 S10

Campagnolo 11-speed          3.85 C11

http://www.cyclinguk...-gears/shimergo

Takie mieszanie jest wprawdzie możliwe, ale pod pewnymi warunkami (np. przerzutka tył też pod standard Shimano, albo dopuszczenie pewnych większych lub mniejszych odchyłek od ideału) - ale ponieważ zadajesz to pytanie, to pewnie się na tym nie znasz.
Odradzam.

#3 KamilZlg

KamilZlg
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 12:48

Nie bardzo.

Po pierwsze, kaseta Ultegra wejdzie tylko na bębenek Shimano, więc czeka Cię zmiana tylnej piasty/koła, a nie tylko kasety.
Po drugie, rozstaw zębatek Shimano i Campagnolo jest różny. Manetka+przerzutka Campy nie będzie się ustawiać na zębatkach Shimano.

Cassette or Freewheel Sprocket Pitch Code   (mm)   All modern 5 and 6-speed 5.50 S5/6 All standard 7-speed 5.00 S7 Campagnolo 8-speed 5.00 C8 Shimano 8-speed 4.80 S8 Campagnolo 9-speed 4.55 C9 Shimano 9-speed 4.35 S9 Campagnolo 10-speed 4.15 C10 Shimano 10-speed 3.95 S10 Campagnolo 11-speed 3.85 C11

http://www.cyclinguk...-gears/shimergo

Takie mieszanie jest wprawdzie możliwe, ale pod pewnymi warunkami (np. przerzutka tył też pod standard Shimano) - ale ponieważ zadajesz to pytanie, to pewnie się na tym nie znasz.
Odradzam.

Dzięki za odpowiedź. Sytuacja wygląda tak, że kupiłem rower z takim osprzętem (oczywiście z pełną świadomością, że jest taki problem). Jak pisałem, docelowo wymienię piastę, kasetę i łańcuch, ale pytanie brzmi, to zrobić to od razu, czy też mogę tak przejeździć jakiś czas. Z Twojego posta wynika, że raczej nie.

#4 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 12:51

A konkretnie co tam masz? Jaki osprzęt i ilu biegowy?

Bo rozumiem, że kupiłeś coś co działa, acz niekoniecznie dobrze działa?

#5 KamilZlg

KamilZlg
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 12:59

A konkretnie co tam masz? Jaki osprzęt i ilu biegowy?

Bo rozumiem, że kupiłeś coś co działa, acz niekoniecznie dobrze działa?

Działa, ale na ile dobrze/źle, jeszcze nie wiem, bo poza jazdą próbną jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Wszystko, poza kasetą i łańcuchem Campa Record. 2x10. Postaram się ogarnąć nr ref.

#6 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 13:09

No to podchodząc do tematu z suwmiarką, między C10 i S10 masz 1.8mm różnicy na szerokości kasety. Czyli +/- 0.9mm regulując od środka. Sporo.

Z drugiej strony jeśli ktoś wstawił tam starą przerzutkę Campy (za ww. stroną - pre 2001 Campagnolo indexing equipment) to może nawet działać w miarę dobrze. 

#7 KamilZlg

KamilZlg
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 13:12

No to podchodząc do tematu z suwmiarką, między C10 i S10 masz 1.8mm różnicy na szerokości kasety. Czyli +/- 0.9mm regulując od środka. Sporo.

Z drugiej strony jeśli ktoś wstawił tam starą przerzutkę Campy (za ww. stroną - pre 2001 Campagnolo indexing equipment) to może nawet działać w miarę dobrze. 

Wniosek jest taki, że poprzedni właściciel przekombinował. Zanim zacznę jeździć, doprowadzę sprzęt do właściwego stanu. Szkoda reszty napędu.

Dzięki za pomoc!

#8 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 09 marzec 2017 - 22:06

Śmiało możesz jeździć, wszystko będzie działać bardzo dobrze, a jak zmienisz z czasem kasetę na campy będzie jeszcze troszkę lepiej.

#9 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 marzec 2017 - 22:30

tak jak mag powiedział, są magicy co jeżdżą na kasetach i łańcuchach shimano do 10-rz campy i żyją. przy dobrej regulacji nie ma tragedii ale jak chcesz wyciągnać z tego recorda wszystko to kaseta campy będzie potrzebna (więc albo wymiana tylnego koła albo bębenka, w zależności co się tam dzieje).

#10 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 08:18

Istotne w tej wypowiedzi jest "są magicy".

Gdyby @KamilZlg był takim magikiem to by sobie wszystko sam sprawdził, wyregulował i jeździł.

Ale nie jest - więc dla niego lepsza opcja to zmienić tylne koło na Campę i mieć spokój, a nie stan pt. "nie ma tragedii" :)

#11 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 11:05

Podobne pytanie więc nie będę mnożył tematów. Mam kompletny sram, chcę wymienić kasetę na shimano. Że dać się da to wiem, ale czy będzie to 'bez straty jakości pracy'?

#12 KamilZlg

KamilZlg
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 12:38

Istotne w tej wypowiedzi jest "są magicy".

Gdyby @KamilZlg był takim magikiem to by sobie wszystko sam sprawdził, wyregulował i jeździł.

Ale nie jest - więc dla niego lepsza opcja to zmienić tylne koło na Campę i mieć spokój, a nie stan pt. "nie ma tragedii" :)

Właśnie dlatego rower jest w serwisie. Czekam na wymianę kasety:) Przy okazji, jakoś tak "psychicznie" źle by się mi jeździło z takim miksem:)

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź