Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zębatki Sram Force, A Korba Shimano

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 02 marzec 2017 - 19:32

Mam problem. Posiadam tarcze Sram Force 22 (53-39). Jeżdżę na korbie Dura-ace 7800. Przed zakupem nie wiedziałem, że w Sramie rozstaw śrub jest inaczej rozlokowany oraz, że jest już tam jeden specjalny gwintowany otwór. U mnie wypadnie w innym miejscu, nie zakryje się tak ładnie za ramieniem. To aż tak mnie nie razi. Natomiast bolec, który zabezpiecza przed wpadnięciem łańcucha pomiędzy ramię, a tarczę będzie ustawiony w zupełnie innym miejscu. Co ciekawe w tarczy po przeciwnej stronie jest jest wolny otwór, w którym można założyć taki bolec. Niestety tego co jest chyba (?) nie da się wymienić. Można gdzieś dostać taki bolec aby jednak go mino wszystko założyć?

#2 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 03 marzec 2017 - 15:50

Pin jest wprasowany i zaklepany od wewnątrz, nie da się go użyć ponownie, można go usunąć choć w sumie nie ma potrzeby, możesz zamontować pin po przeciwnej stronie, najprościej będzie nagwintowac ten otwór i wkręcić pin/śrubę, zależnie co uda się tobie znaleźć, trzeba tylko zwrócić uwagę żeby śruba nie wystawała z drugiej strony, ma być na płasko z powierzchnią zębatki, najlepiej odwiedzić jakiś dobry warsztat, może będą mieli coś co tobie podpasuje. Nakrętkę kominową najlepiej usunąć (można ją wyprasować/wybić) z otworu w zębatce i użyć normalnych śrub do blatów. Na koniec zwróć uwagę na montaż blatow, powinny być obrócone o 180 stopni względem oryginalnego montażu, czyli tak żeby nowy pin wypadł pod ramieniem korby, na małej zębatce jest oznaczenie jak montować w przypadku dwóch rodzajów korb ("hidden bolt" i "non hidden bolt" - coś w tym stylu, ciebie interesuje opcja druga)

#3 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 03 marzec 2017 - 18:18

Super, dzięki za konkretną odpowiedź :)

Dodaj odpowiedź