Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2271 odpowiedzi w tym temacie

#741 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Napisano 06 lipiec 2019 - 06:38

WITAM!
#1  Po ostatniej aktualuzacji mam ten sam problem z czujnikiem tętna (czujnik Wahoo). Zawiesza się na kilka minut i pokazuje jedną wartość po czym wraca bo funkcjonuje.

#2 Do tego wczoraj doszedł problem z uploadem na serwisy typu Strava i Ride with GPS.
Bezpośrednio z Wahoo jak i z apki.
Usunąłem autoryzację w apce. I teraz jak chcę dodać to przy dodawaniu uprawnień pojawia się w apce "strona niedostępna".

Jakieś porady?

Edit.

Z drugim problemem sobie poradziłem, przez przypadek wyłączyłem dostęp do danych internetowych i wifi w ustawieniach apki.

#742 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 lipiec 2019 - 17:57

U mnie natomiast od kilku dni strasznie denerwujący bląd- na ekranie nawigacji, na dole pojawił się profil wyskowościowy trasy i nigdzie nie da się go wyłączyć. W ustawieniach mam wyłączone wszystkie dane na tym ekranie, bo tak jest dla mnie najbardziej czytelnie. Czy ktoś zauważył u siebie coś podobnego?

#743 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 lipiec 2019 - 11:01

To chyba weszło razem z nową aktualizacją

#744 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 lipiec 2019 - 14:01

Jasne, że zauważył - dwie strony dalej od #695.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#745 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipiec 2019 - 18:17

U mnie natomiast od kilku dni strasznie denerwujący bląd- na ekranie nawigacji, na dole pojawił się profil wyskowościowy trasy i nigdzie nie da się go wyłączyć. W ustawieniach mam wyłączone wszystkie dane na tym ekranie, bo tak jest dla mnie najbardziej czytelnie. Czy ktoś zauważył u siebie coś podobnego?

W najnowszej aktualizacji błąd został naprawiony.

#746 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 16 lipiec 2019 - 10:21

Mam na testy bolta in takir pytania:

1. Jest taka opcja "Take me to..." gdzie wpisujemy adres i tworzy się kurs do celu. Robi to świetnie tylko, że nie dla roweru szosowego. Wyznacza trasę przez szutry, drogi polne i kamerdolce wielkości ludzkiej głowy. Da się to jakoś ucywilizować, żeby wybierało tylko asfalty?

2. W recenzjach ktoś wspominał o czujniku zmierzchu. Nie mogę tego znaleźć. Ja mam tylko trzy opcje podświetlania: On, 15s, Off.
Czas jest do ustawienia.
Ewentualnie jak ustawię off to czy da się jakoś szybko włączyć podświetlanie na stałe bez grzebania się w menu?

#747 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 327 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lipiec 2019 - 10:39

1. W Wahoo Roam na ekranie z mapami jest Routing options i tam wybiera się rodzaj roweru, właśnie w celu dobrania dobrej trasy, może w Bolt także?
2. Fizyczny czujnik tylko w Roam.
  • Jaca911 lubi to

#748 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 16 lipiec 2019 - 11:04

1. Nie da się.

2. Nie ma czujnika. Szybkie włączenie podświetlania to przycisk menu i środkowy przycisk (po włączeniu menu zawsze domyślnie zaznaczona jest opcja podświetlenia). Tak więc naciśnięcie tej samej kombinacji przycisków zawsze włącza podświetlenie, można więc to zrobić nawet po omacku.

• Jaca911 i empet lubią to

#749 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 17 lipiec 2019 - 13:23

To jeszcze jedno pytanie, czy da się odpalić ślad z zającem? Czy muszę zaimportować plik *.tcx z np. plotaroute.com?

#750 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 lipiec 2019 - 13:32

Chodzi o funkcję Virtual partner/racer? Patrząc na tabelę z opisem: https://www.dcrainma...pth-review.html to nie ma takich funkcji.

Na grupie dyskusyjnej też potwierdzenie powyższego, ludziska od początku prosili o wprowadzenie: https://groups.googl...ers/qmBEiQet68M i cisza.

Czyli nie ma - no chyba, że posiadacze zdementują powyższe.

Osobiście dość często wykorzystuję to do testów - wyścig z poprzednią aktywnością (na ogół w podobnych warunkach atmosferycznych). Widzę na bieżąco różnice pomiędzy poprzednią aktywnością (czy zaplanowaną jazdą), a bieżącą.

Utworzenie kursu (a plotaroute ma chyba dość unikalną opcję korekty prędkości na płaskim o podjazdy i zjazdy) i ściganie się z wirtualnym partnerem bardzo się przydaje, również w planowaniu trasy z uwzględnieniem bardziej urozmaiconej rzeźby terenu (w/w funkcja plotaroute). Swoją drogą to akurat dziwne, że jest to unikalna opcja dostępna chyba tylko w garminach, która właściwie była już w starożytnych Edge. Porównując narzędziem DC Rainmakera raczej nie widzę, żeby jakikolwiek inny producent poza Garminem oferował tą funkcję, tak więc to chyba tylko u garmina niestety.

#751 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 17 lipiec 2019 - 15:08

Czyli nie ma rzeczy idealnych. Wydawało się, że jest to na tyle proste, że powinno być. Tym bardziej, że jest ta funkcja w segmentach stravy.
Zając (cień) z plotaroute świetnie sobie radzi z nachyleniami. Da się go wykorzystać jako namiastka pomiaru mocy. Wystarczy utrzymywać stały dystans/strate do niego na powtórzeniach.
Edek 500 to miał.

#752 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:18

No i niestety od czasu E500 żaden inny producent tej niewątpliwie przydatnej funkcji nie wprowadził. Osobiście Plotaroute używam do planowania dalszych tras, w tym oszacowywania realnego czasu przejazdu uwzględniając wzniesienia, większość (o ile nie wszystkie) pozostałych serwisów planowania tras idzie na łatwiznę i bierze pod uwagę tylko średnią, która na płaskim (no chyba, że wiatr będzie przeszkadzać/pomagać) może być niezłym współczynnikiem szacowania czasu przejazdu, ale jeśli wchodzą w rachubę wzniesienia, to czas może dość znacznie się zmienić.

A co do czasu przejazdu: ROAM ma wprowadzony ETA (do celu/następnego) i czas (dystans jest) do celu/następnego? Bo starsze tego chyba nie mają (o ETA użytkownicy się dopraszali, ale chyba nic z tego, a to u mnie często przydaje się nawet do oszacowania czy zdążę przed zachodem słońca ;)). Wątek na grupie tu: https://groups.googl...ers/v3cgyPnygBA - tłumaczenia dlaczego ETA jest niedostępne są czasami dość śmieszne, a i humorystyczne również się zdarzają (czyli jeden pisze, że wszystkie dane do wyliczenia ETA są, tylko Elemnt ich nie wylicza, drugi odpowiada, że dlatego wozi z sobą kalkulator przyczepiony do kierownicy obok Elemnt'a).

Pytam, bo "instrukcja" do tych urządzeń zawarta na stronie https://eu.wahoofitn...ons/elemnt-bolt jest żałosna i niczego tam konkretnego znaleźć nie można. No chyba, że ktoś wie gdzie jest jakaś porządna instrukcja do każdego z urządzeń, coś takiego jak Garmin udostępnia do swoich urządzeń. 

To, że ktoś wychodzi z założenia, że użytkownicy i tak nie czytają instrukcji (niestety, to prawda w znacznej części, a później pytania o najprostsze sprawy wyjaśnione w instrukcji obsługi), albo, że urządzenie jest na tyle intuicyjne, że instrukcji nie trzeba, do mnie nie przemawia. Instrukcja ma być, na dodatek w języku kraju w którym jest to urządzenie sprzedawane. To akurat jest obowiązek ustawowy. 

#753 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:33

Witam wszystkich, pytałem parę dni temu o pulsometr. Miałem z nim problem bo się zawieszał. Odesłałem do sklepu oni do Wahoo, minęło 3 dni i zostałem posiadaczem nowego pulsometru. Brawo dla sklepu i serwisu Wahoo.
Ale jakie było moje zdziwienie gdy wczoraj po raz pierwszy z nowym pulsometrem i znowu ta sama sytuacja czyli pulsometr się zacina. Robiłem trening utworzony w Training Peaks. Czy ktoś z was tworzył treningi w TP i poźniej je wykorzystywał na Bolcie? Nie miał takich problemów? Sprawdzę dziś jeszcze jak będzie jak będzie się zachowywał czujnik jak nie będę jechał treningu stworzonego w TP
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#754 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:09

A może tak poczytać wpisy które tu są? Sugeruję koniec poprzedniej strony i początek bieżącej. Odpowiedź na pytanie czy ktoś miał problem z pulsometrem tam znajdziesz. No ale po co czytać, najlepiej od razu zadawać pytania, nawet jeśli takie pytanie dopiero co się pojawiło... Póki co widać wyraźną korelację występowania problemu z urządzeniami: problem występuje na pewno wtedy, gdy pulsometr jest produktem Wahoo. Czy z innymi też? 

Żeby nie tylko marudzić: cenię bazę danych treningowych ERGDB.org - w opisach "co i jak" znalazłem również sposób jak manualnie zaimportować treningi pobrane z ergdb i jak usunąć niepotrzebne. W skrócie: dla komputerów mac zainstalować Android File Transfer, żeby uzyskać możliwość dostępu do systemu plików urządzenia, a następnie skopiować treningi do foldera "plans" (PC/Mac):

step3.png

Dla Windows/linux podobnie, choć łatwiej, bo wystarczy podłączyć urządzenie np. Bolt'a do komputera.

https://youtu.be/X82zJTSbpzA?t=35

zsynchronizować 

step4-1024x1024.png

uwaga - przed w/w należy odłączyć synchronizację z Training Peaks (jeśli ktoś używa).

Sposób usuwania podany na w/w wideo. Szczegółowy opis: https://ergdb.org/lo...lemnt-on-a-mac/

Co więcej - w/w sposób może być użyty do wrzucenia treningów pobranych np. ze Zwift, choć tu ważne, żeby dopasować strukturę pliku. Domyślnie mrc jest wg % FTP i na to trzeba uważać, żeby nie pobierać treningów ze ściśle zdefiniowaną mocą (chyba, że komuś właśnie na takich zależy).  

Tak więc właściwie jedno ograniczenie Elment'a jest już pominięte ;)

#755 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:41

Używam pulsometru Wahoo. Robiłem treningi z TP na Bolcie. Nic mi się nigdy nie zacięło.

#756 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:51

A może tak poczytać wpisy które tu są? Sugeruję koniec poprzedniej strony i początek bieżącej. Odpowiedź na pytanie czy ktoś miał problem z pulsometrem tam znajdziesz. No ale po co czytać, najlepiej od razu zadawać pytania, nawet jeśli takie pytanie dopiero co się pojawiło... Póki co widać wyraźną korelację występowania problemu z urządzeniami: problem występuje na pewno wtedy, gdy pulsometr jest produktem Wahoo. Czy z innymi też?

Żeby nie tylko marudzić: cenię bazę danych treningowych ERGDB.org - w opisach "co i jak" znalazłem również sposób jak manualnie zaimportować treningi pobrane z ergdb i jak usunąć niepotrzebne. W skrócie: dla komputerów mac zainstalować Android File Transfer, żeby uzyskać możliwość dostępu do systemu plików urządzenia, a następnie skopiować treningi do foldera "plans" (PC/Mac):
step3.png
Dla Windows/linux podobnie, choć łatwiej, bo wystarczy podłączyć urządzenie np. Bolt'a do komputera.
https://youtu.be/X82zJTSbpzA?t=35

zsynchronizować
step4-1024x1024.png
uwaga - przed w/w należy odłączyć synchronizację z Training Peaks (jeśli ktoś używa).

Sposób usuwania podany na w/w wideo. Szczegółowy opis: https://ergdb.org/lo...lemnt-on-a-mac/

Co więcej - w/w sposób może być użyty do wrzucenia treningów pobranych np. ze Zwift, choć tu ważne, żeby dopasować strukturę pliku. Domyślnie mrc jest wg % FTP i na to trzeba uważać, żeby nie pobierać treningów ze ściśle zdefiniowaną mocą (chyba, że komuś właśnie na takich zależy).
Tak więc właściwie jedno ograniczenie Elment'a jest już pominięte ;)

Kolego czytałem, nawet sam wtedy pisałem o zacinającym się pulsometrze. Niestety nie było tam nic o zacinającym się podczas treningów z TP.

#757 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:54

Dzięki wielkie. Sprawdzę jeszcze czy zacina się bez wgrania treningu. W załączniku kawałek wczorajszego treningu. Widać ewidentnie jak się zacina. Linia prosta przez kilka minut 35cab963604f83f8e51f7259b9e243e8.jpg

#758 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 09:59

Mój pulsometr tak się zachowywał gdy kończył życie pasek.
Wymienili ci sam nadajnik, czy razem z paskiem?

#759 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 10:09

Wszystko nóweczke przysłali i pasek i czujnik.

#760 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 10:15

Pozostaje test krzyżowy. Ten pasek na innym urządzeniu, inny pasek na tym urządzeniu.

Dodaj odpowiedź