Skocz do zawartości

Zdjęcie

kompatybilność przerzutki SORA z manetką ALIVIO

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 G_O_

G_O_
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądlublin/wa-wa

Napisano 24 czerwiec 2010 - 09:31

Witam forowiczów.

Jestem zielony w temacie osprzętu szosowego więc pozwolę sobie zapytać:

Aktualnie posiadam (w rowerze trekingowym) korbę deore, przerzutkę przednią i manetkę z serii alivio. 48zębów na największej zębatce mi nie wystarcza. Chciałbym ją zmienić na korbę z 52 zębami. Niestety w tej klasie sprzętu nie znalazłem takich korb. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem korbę 105 FC-5502, dwie zębatki na octalink (cena/jakość jest OK). Do tego przerzutka SORA FD-3400. Chciałbym uniknąć wymiany lewej klamkomanetki, poza tym do roweru trekingowego nie wstawię manetki szosowej. I teraz pytanie do znawców osprzętu shimano:

Czy przerzutka SORA FD-3400 będzie kompatybilna z klamkomanetką ALIVIO ST-M410?
Czy korba 105 FC-5502 (na octalink) będzie kompatybilna z łańcuchem HG-50 (8rzedów) i kasetą ALIVIO CS-HG50?

Oczywiście zdaję sobie sprawę że manetka jest na trzy rzędy, ale to nie problem, jedno przełożenie nie będzie po prostu używane. Jeżeli to nie zagra, to może są jakieś inne rozwiązania? Może korby TRUVATIV są kompatybilne z łańcuchem HG-50? Są jakieś inne przerzutki obsługujące 52 zęby kompatybilne z manetką ALIVIO?

#2 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 czerwiec 2010 - 09:45

Z tego co kojarzę klamkomanetki Alivio inaczej "ciągną" linkę - chodzi mi o długość linki. Ale Shimano ma takie komponenty : http://shimano-polsk...a_prostej0.html, które rozwiązą problem prostej kierownicy i osprzętu szosowego. Sam używam na jednym z rowerków i jest OK.

#3 G_O_

G_O_
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądlublin/wa-wa

Napisano 24 czerwiec 2010 - 10:35

dzięki za odpowiedź. hymmm jest to jakieś rozwiązanie w kontekście przerzutki, co prawda droższe, ale jak ma działać to OK. jeżeli manetka ALIVIO nie ma prawa dobrze obsłużyć przerzutki szosowej to pozostaje mi zakup którejś z linka powyżej.

A co z korbą 105 i łańcuchem/kasetą alivio.

Z tego co się zorientowałem obecnie korby 105 produkowane są już tylko w systemie Hollowtech II i są kompatybilne z kasetami 10 rzędowymi (?). Nigdzie nie mogę znaleźć szczegółowych informacji o tej korbie w wersji z mocowaniem octalink? Czy będzie ona prawidłowo współpracować z szerszym łańcuchem?
Może ktoś podrzuci link do starszych katalogów serwisowych shimano, albo innych szczegółowych informacji o nie produkowanym już sprzęcie? Gdzie tego szukać?

#4 miro

miro
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądMalbork

Napisano 25 czerwiec 2010 - 16:48

http://mombat.org/Shimano.htm

#5 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 czerwiec 2010 - 19:24

Zostaw manetkę Alivio, dokup do tego jakąś przerzutkę przednią mtb, która obsługuje przednią tarczę 48T. Będzie współpracowało bez problemów.

#6 G_O_

G_O_
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądlublin/wa-wa

Napisano 28 czerwiec 2010 - 11:55

Zostaw manetkę Alivio, dokup do tego jakąś przerzutkę przednią mtb, która obsługuje przednią tarczę 48T. Będzie współpracowało bez problemów.

Mam rozumieć że korba 105 dwu rzędowa 52T na octalink będzie w pełni współpracować z łańcuchem i kasetą 8rzedową a to wszystko obsłuży przerzutka np. alivio przystosowana na 48T. czyżby to było takie proste? proszę o wyraźne "TAK" bo nie chce mi się w to wierzyć.

dygresja.
jestem amatorem ale z zacięciem DIY, tzn. lubię wszystko sam składać, regulować itp. tak na prawdę więcej siedzę przy rowerze niż na nim. Powiem wam że nie ogarniam firmy shimano. mam wrażenie że ta ilość wypuszczanego przez nich sprzętu nie jest po to żeby każdy dobrał coś dla siebie, ale żeby panował ogólny chaos. Wnoszę po braku wyraźnych tabel z wykazem poszczególnych zmiennych po których można by dobierać części. Męczy mnie to, że nie mogę znaleźć podstawowych informacji o częściach. Mało tego co roku wychodzą nowe części a o starych firma zapomina.

Moja wizja: wymyślam sobie konfigurację, wchodzę na stronę, sprawdzam co z czym zagra, kupuję, składam, jestem happy. nie muszę pytać na forum, nie zawracam nikomu tyłka.

Wizja shimano: brak info co z czym, w nowej serii zmiana uciągu linki o 1mm, nowa przerzutka jest kompatybilna tylko z nową serią, zachciało się klientowi zmiany, niech zmienia cały napęd, od manetki po suport.

#7 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwiec 2010 - 14:51

Tak, będzie bez problemu pracować.

Dodaj odpowiedź