Soczewki kontaktowe....opinie, spostrzeżenia użytkowników
Napisano 19 listopad 2007 - 13:51
1.Czy ktoś używa soczewek kontaktowych w czasie jazdy??
2.Co się dzieje jeśli do oka wpadnie błoto, mucha itp.?
3.Czy "trzymają"się stablinie podczas jazdy na swoim miejscu??
4.Czy są jakieś ewentualne skutki uboczne ich użytkowania??
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdro
Napisano 19 listopad 2007 - 14:40
Sam przymierzam się na nadchodzący sezon, aby zakupić okulary rowerowe z nakładką korekcyjną, np. coś takiego: http://www.centrumro...66&did=158&l=pl
Napisano 19 listopad 2007 - 14:59
Słyszałem, że nie należy używać ich podczas wysiłku fizycznego, a wątpię abyś jeździł 20km/h aby się nie zmęczyć
![]()
Sam przymierzam się na nadchodzący sezon, aby zakupić okulary rowerowe z nakładką korekcyjną, np. coś takiego: http://www.centrumro...66&did=158&l=pl
Właśnie....dlatego pytam użytkowników.Zwykle jest tak, że to co gdzieś można wyczytać nie zawsze jest zgodne z prawdą ;-)
Napisano 19 listopad 2007 - 15:00
Napisano 19 listopad 2007 - 15:16
używam miękkich Accuvue, dwutygodniowych, troszkę sobie wydłużając czas użytkowania.
trzymają się oka znakomicie.
błoto i muchy nie są większym problemem niż z przypadku oka bez soczewki, natomiast trzeba być ostrożnym przy pocieraniu oka - np. swędzenie powieki, bo można soczewkę zwinąć pod powieką i jest to nieprzyjemne i kłopotliwe. trzeba się wtedy lekko podrapać w powiekę a nie trzeć naciskając gałkę .
jedyny przypadek że mi soczewka spadła podczas sportu miał miejsce na judockiej macie i wynikał z dość mocnego uciśnięcia oka o żebra przeciwnika.
pływam w soczewkach, w okularach pływackich i bez, biegam, jeżdżę na rowerze, przypominam sobie o nich wieczorem
pozdrawiam, L.
Gosc_mamarkowski_*
Napisano 23 listopad 2007 - 09:12
z soczewkami nigdy nie miałem problemu, niezależnie od ilości błota, much czy czegokolwiek lecącego w oczy. ew. w teren dodatkowo okulary zwykłe (nie korekcyjne) w charakterze ochrony przed gałęziami i tyle
Napisano 24 listopad 2007 - 10:12
Jako okularnik od 8 roku życia i amator śmigania na rowerku również się wypowiem.
Zakładanie soczewek
O ile dla osoby, która pierwszy raz zakłada soczewki może czuć dyskomfort przy zakładaniu (rzadko zdarza się wpychać świadomie coś do oka
Jakie soczewki
Przypuszczam, że po cywilnemu chodzisz w okularach tak jak ja, więc zdecydowanie polecam soczewki jednodniowe, są bardziej elastyczne i po jeździe wyrzucasz, bez zbędnego przemywania itp.
Wrażenia z jazdy
Bez obawy dobrze dobrane soczewki trzymają się pewnie w oku. W przypadku zabrudzenia zazwyczaj powieka robi swoje niczym wycieraczka
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Niektóre osoby mogą czuć podrażnienia po założeniu soczewek, w szczególności gdy mają "fabrycznie" niedostatecznie nawilżone oczy, można wspomagać się solą fizjologiczną, ale przy dłuższej jeździe może to przeszkadzać. Ja z powodu podrażnienia nie mogę jeździć w soczewkach.
Alternatywa
Wybór należy wyłącznie do ciebie, warto kupić parę jednodniówek i spróbować czy będą pasować. Ja nie mogąc jeździć w soczewkach, jakiś czas drążyłem temat okularów z wkładką korekcyjną, wybór raczej niewielki, a na 'Rudy Project' szkoda było mi kasy (ok. 600 zł), w końcu po przymiarkach kupiłem BBB Powerview i jestem zadowolony, razem ze wstawieniem szkieł korekcyjnych kosztowały mnie 250 zł. Jedyny ich minus to nieco ograniczone pole widzenia, ze względu na mniejszą ramkę korekcyjną od tradycyjnych okularów, więc w przypadku patrzenia za siebie trzeba bardziej kręcić szyją.
Mam nadzieję, że te dość ogólnikowe informację przyczynią się do wyboru najlepszego rozwiązania bo najważniejsze jest bezpieczeństwo oczu i komfort.
Napisano 25 listopad 2007 - 15:19
ps.Mam bardzo niewielką wadę wzroku i nie muszę chodzić w okularach.Myślałem o używaniu soczewek podczas wyścigów.Szczególnie podczas złych warunków atmosferycznych(mgła, duże zachmurzenie, ciemny las itp) nie widzę już tak jak kiedyś ;-) .podczas treningu nie będę ich potrzebował.
pozdro
Napisano 19 wrzesień 2012 - 06:53
Napisano 19 wrzesień 2012 - 08:07
1. Zawsze. O dziwo - zakładam je tylko na czas uprawiania sportu, normalnie chodzę w okularach.
2. To samo, co działoby się, gdybyś nie miał soczewki.
3. Nigdy mi nie wypadły.
4. Po 10 latach używania B&L Optima zaczęły mnie uwierać, nie wiadomo czemu. Zmieniłem markę i nie ma problemu.
UWAGA: najpierw idź do okulisty! Przyjrzy się oku, doradzi soczewki, nauczy zakładać - pamiętam, jak po 5 minutach walki udało się okulistce założyć mi soczewkę, ja powiedziałem - "Ale się pani ze mną namęczyła!", a ona "Proszę pana, to nic, ja czasami i 45 minut walczę z pacjentem"
Problem polega tylko na odruchowym zamykaniu powieki, bo bólu nie ma przy tym żadnego. Jak się nauczysz, to dwoma palcami zakładasz soczewkę w dwie sekundy