Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Rozmiar Ramy? Merida Race 80 2016R

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Młynarz

Młynarz
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 15:46

Witam wszystkich i proszę o pomoc w doborze ramy.

Od dawna jeżdżę na MTB i w tym jestem raczej obeznany, ale postanowiłem kupić moją pierwszą szosę i im więcej czytam i mierze rowerów tym mam bardziej spuchnięty łeb. Nie wiem jaki wybrać rozmiar ramy S czy S/M.

Moje wymiary to.

Noga                 81

Trunk                61

Przedramie       34

Ręką około        63 (dość długa jak na wzrost)

Thigh                 57

Lower Leg         54

Sternal Notch    142

Wzrost               171-172

Wyniki jakie mi pokazał bike fit calculator to

Top Tube Length
53.8 - 54.2 Cm
Seat Tube Range CC
53.6 - 54.2 Cm
Seat Tube Range CT
55.3 - 55.8 Cm
Stem Length
9.6 - 10.2 Cm
BB Saddle Position
74.2 - 76.2 Cm
Saddle Handlebar
51.8 - 52.4 Cm
Saddle Setback
4.6 - 5 Cm
Seatpost Type
Not Setback
Top Tube Length
53.8 - 54.2 Cm
Seat Tube Range CC
52.4 - 52.9 Cm
Seat Tube Range CT
54.1 - 54.6 Cm
Stem Length
10.7 - 11.3 Cm
BB Saddle Position
75 - 77 Cm
Saddle Handlebar
51 - 51.6 Cm
Saddle Setback
3.4 - 3.8 Cm
Seatpost Type
Not Setback

Top Tube Length
55 - 55.4 Cm
Seat Tube Range CC
55.4 - 55.8 Cm
Seat Tube Range CT
57 - 57.5 Cm
Stem Length
9.8 - 10.4 Cm
BB Saddle Position
72.5 - 74.5 Cm
Saddle Handlebar
53.5 - 54.1 Cm
Saddle Setback
4.1 - 4.5 Cm
Seatpost Type
Setback

Mierzyłem rozmiar s/m niby się siedzi ok ale bardzo mało sztycy wystaje z podsiodłowej rury i jak stane okrakiem nad ramą to mam tylko jakieś 3 cm przestrzeni pomiędzy ramą a kroczem. W rozmiarze S jestem natomiast mniej pochylony, moim zdaniem za bardzo wyprostowany. 
Jaki rozmiar lepiej kupić S i wyciągnąć dłuższym mostkiem do wartości takiej jaką by miał rozmiar S/M czy kupić rozmiar S/M? Boję się żeby nie kupić za dużej ramy. W rozmiarówce meridy mieszczę się miedzy dwoma rozmiarami. Co wy byście polecili?

#2 Młynarz

Młynarz
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 19:55

Nikt nie pomoże?

#3 Pierre

Pierre
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 19:57

Nie wiem czy to ci coś pomoże ale mierzyłem sculturę ostatnio i np. M/L byla dla mnie za duża , dobra była S/M a mam 180cm,80cm noga

#4 Młynarz

Młynarz
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 20:26

Nie wiem czy to ci coś pomoże ale mierzyłem sculturę ostatnio i np. M/L byla dla mnie za duża , dobra była S/M a mam 180cm,80cm noga

Też mierzyłem sculture ale w rozmiarze S no i kierownica jak dla mnie za wąska. Mam dość szerokie barki. Do tego byłem na niej dość prosto. Do kąta 45 stopni trochę brakowało jak ręce trzymałem na łapach. Mam dość długie ręce bo jak rozłożę ręce na boki to od palca środkowego do środkowego mam 180 cm. A powinno być chyba 172 aby być proporcjonalnym.  Wiec mam teoretycznie taki zasięg rąk jak ty. 

Czy scultura to mniej wiecej ta sama geometria co race 80? Race 80 nie ma podanej nigdzie geo. 

Takiego dylematu dawno nie miałem i w każdym sklepie mówią coś innego.

Ps. Nie miałeś wrażenia że siodło jest bardzo nisko przy nodze 80 cm i rurce 52cm? Bo ja już nie wiem czy to moja fanaberia od jazdy na mtb?

#5 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 kwiecień 2017 - 20:51

A nie idzie w S-ce wymienić kokpitu ? - na szerszą kierownicę i dłuższy mostek ?

W dobrym sklepie powinni to zrobić bez problemu. 

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6 Młynarz

Młynarz
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 21:31

A nie idzie w S-ce wymienić kokpitu ? - na szerszą kierownicę i dłuższy mostek ?

W dobrym sklepie powinni to zrobić bez problemu. 

No z tym to nie ma problemu bo nawet sam moge to zrobić jak w sklepie nie wymienią. Dla mnie podstawa jest mieć dobraną jak najlepiej ramę. Nigdy nie jeździłem na szosie i tak naprawdę nie wiem jak się na niej powinienem czuć. Nie chce też w sklepie im kazać robić całego bike fitingu bo chyba im to nie będzie na rękę i bedą myśleć że mają uciążliwego klienta ;)

Wziął bym tą s-ke  i wymienił kokpit ale niepokoi mnie to że kalkulator pokazuje dane takie jak są w s/m albo nawet większe w przypadku French Fit. Po za tym nie wiem czy w s-ce nie będę haczyć butem o koło przy skręcie chodź to mały problem. Pomiedzy dwoma ramami jest chyba 1,5 cm różnicy na długości wiec teoretycznie dłuższy o 1,5 cm mostek w s-ce i po problemie. Tylko czy to nie pogorszy prowadzenia roweru którego geometria jest pewnie wyliczona pod dany mostek dla danego rozmiaru? 

#7 Gosc_kociol_*

Gosc_kociol_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2017 - 14:02

Nie ma co szukać tylko brać 52

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dodaj odpowiedź