Osłona neoprenowa - czy używacie?
Started By
Apollo
, 29 Jun 2010 17:38
10 replies to this topic
Posted 29 June 2010 - 17:38
Witam szanowne towarzystwo, to mój pierwszy post na forum. Jutro ma kurierem pojawić się mój pierwszy upragniony rower szosowy, więc zanim wyjedzie na jazdę próbną chciałbym wyposażyć go w niezbędne akcesoria.
Zastanawiałem się czy jednym z nich jest osłona neoprenowa na tylne widełki chroniące je od uderzeń łańcucha, ciekaw jestem czy Wy takich używacie?
Wiem że w rowerach szosowych nie skacze i nie pokonuje takich nierówności jak na rowerach MTB, do tego wózek tylnej przerzutki jest krótszy. Pomimo tego nie jestem pewien czy aby nie zabezpieczyć tej części ramy przed obiciem od łańcucha?
Pozdrawiam
Zastanawiałem się czy jednym z nich jest osłona neoprenowa na tylne widełki chroniące je od uderzeń łańcucha, ciekaw jestem czy Wy takich używacie?
Wiem że w rowerach szosowych nie skacze i nie pokonuje takich nierówności jak na rowerach MTB, do tego wózek tylnej przerzutki jest krótszy. Pomimo tego nie jestem pewien czy aby nie zabezpieczyć tej części ramy przed obiciem od łańcucha?
Pozdrawiam
Posted 29 June 2010 - 19:42
Czy taki zagrożenie występuje w rowerach szosowych?
Ja osobiście uważam że warto zabezpieczyć to miejsce. Jednak nie da się tego zrobić neoprenową osłoną. Od spodu tylnego trójkąta, kolnkretnie prawego dolnego pióra idzie linka przerzutki która uniemożliwia założenie takiej osłony. W MTB linka idzie od góry z reg. więc można zastosować neopren.
W szosie stosuje się folie naklejaną na rurkę od strony pracy łańcucha. To bardzo dobry sposób, nieszpecący, solidny, prosty i tani.
Tu masz wszystko co Ci jest potrzebne Apollo.
http://www.allegro.p...tion_10x50.html
Skoro dopiero zaczynasz przygodę to przeczytaj całą aukcję. Facet mądrze napisał jakie miejsca jeszcze (a raczej przede wszystkim) należy zabezpieczyć na ramie.
Posted 29 June 2010 - 20:06
I tak i nie. Nie bez powodu dali mi plaster grubej folii na rurce przy łańcuchu. Z drugiej strony mało która szosa ma jakąkolwiek osłonę w tym miejscu. Mi się wydaje, że to zabezpiecza ramę, ale tylko przy krytycznej sytuacji (jak łańcuch spada). Ale o dziwo, u mnie są obicia na tej naklejce i obok - mnóstwo drobnych ubytków, a łańcuch nigdy nie spadł.To nie mtb . Temat do kosza
Gosc_Bullet_*
Posted 29 June 2010 - 22:05
Standardowo na ramach producenci umieszczają jakieś naklejki. Myślę, że one nie do konca spełniają swoją rolę - głównie jeżeli chodzi o substancje czyszcząco - konserwujace, które kapią z łańcucha, nawet, jeżeli się go przetrze ściereczką. Po kilku sezonach na ramie gromadzi się skorupa smaru i brudu. Dobrym rozwiązaniem jest nałożenie dodatkowej, plastikowej osłonki samoprzylepnej za 3 zł do dostania w każdym sklepie rowerowym. Po 2 latach odrywa się taką osłonkę i nalepia nową.
Posted 21 May 2011 - 09:22
Neoprenowe osłonki mają to do siebie, że potrafią się szybko przecierać od ciągłego uderzenia łańcuchem. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak intensywnie eksploatujesz swój rower. Osobiście zdecydowanie polecam, jak nie plastik, to neopren, ale zdecydowanie odradzam fabryczne naklejki, które nie pełnią swojej funkcji.
Posted 21 May 2011 - 09:49
Idź do sklepu z foliami reklamowymi i kup , najczesciej mają zcinki, resztki niedże folie , są w różych kolorach, nawet są i odblaskowe,
W zależnosci od grubości foli naklejasz jedną- dwie warstwy i po kłopocie, poza tym nie waży to zbyt dużo .
Stosuje to w mtb i szosie , poza tym ładnie to wygląda i optycznie i estetycznie bo nie szpeci ramy.
Njalepsze są przeżroczyste .
a neopren - najczęściej zbiera brud z łańcucha i przekręca sie od oderzenia butami.
W zależnosci od grubości foli naklejasz jedną- dwie warstwy i po kłopocie, poza tym nie waży to zbyt dużo .
Stosuje to w mtb i szosie , poza tym ładnie to wygląda i optycznie i estetycznie bo nie szpeci ramy.
Njalepsze są przeżroczyste .
a neopren - najczęściej zbiera brud z łańcucha i przekręca sie od oderzenia butami.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo