- Oczywiście z winy kierowcy.
- Skręcające na skrzyżowaniu auto lekko mnie zaczepiło, ja jechałem prosto, miałem pierwszeństwo.Prawie się prześlizgnąłem, auto zdołało jedynie zaczepić tylny trójkąt z kołem.Przy bardzo małej prędkości i auta i mojej, więc nawet się nie wywróciłem.
-
Gość się przyznał że gadał przez telefon i mnie nie zauważył.Czy zestaw głośnomówiący / bluetooth, tego nie wiem.
- Droga osiedlowa, ale nie strefa ruchu
- Straty na zdrowiu: żadne
- Straty na sprzęcie:
- rozcentrowane koło. Nawet jak będzie obręcz do wymiany, to jest to małe piwo, bo to treningówki.
Nie jest solidnie pogięte, ale jest na tyle, że bicie nie pozwala na obrót w widełkach. - tylny trójkąt ramy:
Jest małe zarysowanie:
Ale nie chodzi o zarysowanie, tylko boczną siłę, jaka poszła na tylny trójkąt.
Tutaj mogła się nadwyrężyć struktura karbonu i po długim czasie może się dać we znaki.
Zdaję sobię sprawę, że mogę wyolbrzymiać, bo zaczepienie było na tyle słabe że się nawet nie wywróciłem.
Niemniej zdaję się na Waszą ekspertyzę.
Zdjęcia części auta, gdzie mnie zaczepił. Główny ślad jest od opony:
- rozcentrowane koło. Nawet jak będzie obręcz do wymiany, to jest to małe piwo, bo to treningówki.
- Zgłaszać na policę / do ubezpieczalni gościa? Czy zawsze lepiej w przyp. drobnej stłuczki dogadać się poza? Niby cośtam ustaliliśmy, że "jakoś się dogadamy", ale zaznaczyłem, że muszę obadać temat.
W przypadku większego bum, tylko ubezpieczalnia.Tutaj jest "problem" że było na tyle słabe, że mam dylemat, bo ubezpieczyciel i ekspertyza może pokazać, że ramie nic nie jest i wtedy ja ponoszę koszty, już nie mówiąc o zmarnowanym czasie. - Jak się dogadać w sprawie ramy? Bo o nią jestem rozgoryczony: Nawet jak nie ma nadwyrężeń karbonu, to akurat miałem oddawać ją na reklamację a teraz producent się na pewno przyczepi, że było coś kraszowane a nie "oparłem o płot i upadł".
- Jeśli już zgłaszać, to ile czasu po zdarzeniu należy to zrobić?
Mam teraz inne rzeczy na głowie i najchętniej zająłbym się tym w poniedziałek.
Zdarzenie było wczoraj, środa, 03.05.2017 o g. 16.