Skocz do zawartości

Zdjęcie

Eurovelo

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipiec 2010 - 11:38

Po pierwsze to - witam! To mój pierwszy post i zarazem temat na forum, także stwierdziłem, że miło byłoby się przywitać.

Żeby skończyć z OT przejdę do rzeczy.

EuroVelo – europejska sieć szlaków rowerowych. Jest to projekt Europejskiej Federacji Cyklistów, którego celem jest budowa dwunastu długodystansowych szlaków rowerowych biegnących przez całą Europę. Całkowita długość szlaków ma wynosić ponad 60 000 km, do tej pory zbudowano ponad 20 000 km.

Projekt EuroVelo jest podobny do amerykańskich projektów Greenway, jak na przykład East Coast Greenway.

Szlaki te mają sprzyjać rozwojowi turystyki rowerowej na całym kontynencie; budowane są w oparciu o już istniejącą sieć lokalnych ścieżek i dróg, łącząc je w jeden system.

EuroVelo nie jest finansowane przez Unię Europejską.

za wikipedią.

Szlak Eurovelo 9 przebiega od Gdańska, przez Poznań, Wrocław do Pula w Chorwacji. Ostatnio wyjeżdżając z Poznania przejechałem szlakiem do Mosiny, gdzie niestety oznakowanie zawiodło i nie bardzo wiedziałem, gdzie jechać dalej.

Czy ktoś z forowiczów kojarzy, którędy dokładnie przebiega trasa, ponieważ zdobycie mapy szlaku graniczy z cudem (tym bardziej, iż nie wszystkie odcinki są ukończone). Jednak obiło mi się o uszy twierdzenie, że szlak EV9 jest ukończony od Poznania do samego Pula.

Jeśli ktokolwiek jest w stanie dorzucić jakieś informacje o Eurovelo 9, bardzo o to proszę. Jeśli jest w stanie potwierdzić cokolwiek co tu napisałem, też będę wdzięczny.

Pozdrawiam!

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipiec 2010 - 18:44

Trasa (na terenie woj. wielkopolskiego): Poznań (Pomnik Starego Marycha 0,0 km) – Luboń (6,0 km) – Puszczykowo (15,4 km) – Mosina (20,8 km) – Żabno (32,2 km) – Sulejewo (34,7 km) – Brodnica (36,8 km) – Przylepki (39,8 km) – Manieczki (43,8 km) – Krzyżanowo (46,6 km) – Błociszewo (48,2 km) – Rąbiń (53,2 km) – Łuszkowo (54,7 km) – Zbęchy (60,9 km) – Bieżyń (66,9 km) – Lubiń (70,9 km) – Żelazno (74,9 km) – Stankowo (78,2 km) – Stary Gostyń (82,0 km) – Gostyń (85,3 km) – Grabonóg (90,9 km) – Tanecznica (94,0 km) – Bodzewo (94,9 km) – Domachowo (99,0 km) – Sułkowice (102,4 km) – Gębice (109,2 km) – Krzyżanki (11,0 km) – Skoraszewice (112,8 km) – Kołaczkowice (115,8 km) – Dłoń (118,9 km) – Kołaczkowo (122,9 km) – Jutrosin (128,9 km) – Dubin (132,0 km) – Zaorle (141,9 km).

Ziemiański Szlak Rowerowy. Atlas rowerowy (1:75.000), wyd. Cartomedia 2006. Przewodnik opisuje atrakcje i przebieg Ziemiańskigo Szlaku Rowerowego, którym została częściowo poprowadzona trasa EuroVelo 9.

http://pl.wikipedia.org/wiki/EuroVelo
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2010 - 08:25

Wielkie dzięki Rozmiar, acz wszystkie dane, które podałeś są mi znajome.

Prawdą jest, że nie sprecyzowałem dokładnie pytania. Chodzi o przebieg trasy szczególnie poza granicami naszego kraju, jak i trasy Poznań - Gdańsk, bo w tym roku razem z resztą zapaleńców będziemy pedałować w kierunku trójmiasta.
Sezon 2011 chcemy rozpocząć podróżą do Pula i padł pomysł przejechania właśnie trasą Eurovelo9. Nie mamy pewności jednak czy jest ona ukończona, jakie niespodziewane rzeczy mogą nas spotkać na trasie i w ogóle na co się szykować - stąd temat.
Pozdrawiam.

#4 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 07 lipiec 2010 - 12:44

Spróbuj się jeszcze spytać na forum geograficznym. Sporo osób studiuje turystykę, więc na pewno coś wiedzą.

#5 psychollek

psychollek
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2010 - 19:21

Ja równiez planuje ostatnio EV 9, ale na przyszły rok, możesz powiedziec coś więcej o waszych planach ? :)

#6 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2010 - 20:04

Postaram się ci to załatwić, ale może się okazać że będzie to możliwe dopiero w przyszłym tygodniu.

#7 Bartez

Bartez
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lipiec 2010 - 06:46

psychollek, co do planów to póki co jest luźno rzucony temat wśród moich znajomych. Zainteresowanie wykazało około 4 osób w tym jeden kurier rowerowy, jeden człowiek z MTB i moja dziewczyna. Możliwe, że pojedzie też z nami "auto techniczne". Koleś, któremu pedałowanie nie w głowie, jednak chętnie pojedzie autem (nawet przejeżdżając powiedzmy 150km / dzień) tylko po to żeby tam być i uczestniczyć w tym przedsięwzięciu. A przydałby się niezmiernie choćby przez wzgląd na możliwość zapakowania do auta np. namiotu, rezerwy kół itp.

Ja sam jeżdżę dopiero od tego sezonu więc na razie ostro trenuję, ponieważ wyprawa do Pula jest jedną z tych rzeczy, która sobie postanowiłem, że zrobię więc muszę zrobić :D Plan wyjazdu powstał w mojej głowie i zrealizuję go, choćbym miał tam jechać sam. Póki co, jak napisałem wyżej, zajmuje się treningiem i zbieraniem informacji.

Zapraszam na priv, można się zgadać, spotkać, potrenować, poobgadywać sprawy.

#8 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipiec 2010 - 23:34

Na razie się nic nie udało załatwić, trzeba jeszcze poczekać to może się uda.

Dodaj odpowiedź