Żeby skończyć z OT przejdę do rzeczy.
za wikipedią.EuroVelo – europejska sieć szlaków rowerowych. Jest to projekt Europejskiej Federacji Cyklistów, którego celem jest budowa dwunastu długodystansowych szlaków rowerowych biegnących przez całą Europę. Całkowita długość szlaków ma wynosić ponad 60 000 km, do tej pory zbudowano ponad 20 000 km.
Projekt EuroVelo jest podobny do amerykańskich projektów Greenway, jak na przykład East Coast Greenway.
Szlaki te mają sprzyjać rozwojowi turystyki rowerowej na całym kontynencie; budowane są w oparciu o już istniejącą sieć lokalnych ścieżek i dróg, łącząc je w jeden system.
EuroVelo nie jest finansowane przez Unię Europejską.
Szlak Eurovelo 9 przebiega od Gdańska, przez Poznań, Wrocław do Pula w Chorwacji. Ostatnio wyjeżdżając z Poznania przejechałem szlakiem do Mosiny, gdzie niestety oznakowanie zawiodło i nie bardzo wiedziałem, gdzie jechać dalej.
Czy ktoś z forowiczów kojarzy, którędy dokładnie przebiega trasa, ponieważ zdobycie mapy szlaku graniczy z cudem (tym bardziej, iż nie wszystkie odcinki są ukończone). Jednak obiło mi się o uszy twierdzenie, że szlak EV9 jest ukończony od Poznania do samego Pula.
Jeśli ktokolwiek jest w stanie dorzucić jakieś informacje o Eurovelo 9, bardzo o to proszę. Jeśli jest w stanie potwierdzić cokolwiek co tu napisałem, też będę wdzięczny.
Pozdrawiam!