Korby Deore XT a klamkomanetki szosowe 3x9 - kompatybilność
Posted 13 July 2010 - 22:38
Jestem optymistycznie nastawiony do tego pomyslu gdyz zakres regulacji przedniej przerzutki (mozesz regulowac w pewnym zakresie w osi pionowej i poziomej) daje duzo wieksze pole manewru niz w przypadku tylnej.
Posted 14 July 2010 - 08:30
O ile z indeksacją problemów być nie powinno, natomiast poważny problem widzę gdzie indziej - przy hamulcach. Trekingi mają montowane hamulce typu V, klamka szosowa nie obsłuży ich poprawnie (za mały uciąg linki = brak możliwości normalnego zahamowania).
Jeśli nie ma możliwości wymiany hamulców na szosowe, to należałoby chyba wzorować się na rozwiązaniach stosowanych w rowerach przełajowych...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 July 2010 - 12:29
Skad wiesz, ze Ms.joda ma zamontowane V-brake?
Czy napisalem gdziekolwiek, ze widze problem z czymkolwiek???
Mysle, ze najlepiej by bylo gdyby Ms.joda podal wiecej szczegolow na temat swojego roweru, a wtedy bedzie mozna udzielic mu pelniejszej informacji?
Posted 14 July 2010 - 14:10
Czy Ms.joda napisal gdziekolwiek ile zebow maja jego blaty? Podalem 44 gdyz jest to najbardziej popularny blat w MTB, a XT jest grupa MTB.
Po pierwsze - XT ma zastosowanie nie tylko w MTB, ale również w Trekkingu - sprawdź sobie na Shimano - instrukcje techniczne jest osobna grupa osprzętu dla rowerów trekkingowych i tam właśnie obecnie podstawową grupą jest XT (obok Deore LX). W stosunku do XT przeznaczonych dla MTB są pewne różnice - np. ilość zębów na tarczach korby, osłona tarcz korby itp.
Po drugie - jeśli napisał, że jest na etapie uszosowienia trekinga, to daje mi podstawę przypuszczać, że ma rower trekkingowy wyposażony w osprzęt XT (grupa dedykowana dla rowerów trekkingowych), który chce uszosowić poprzez zmianę kilku elementów między innymi wymiany manetek na klamkomanetki (i prawdopodobnie kierownicy na baranka - aczkolwiek to są moje domysły - mam nadzieje, że trafne).
Skad wiesz, ze Ms.joda ma zamontowane V-brake?
Po trzecie - jeśli ma rower trekkingowy (j.w), to standardowo instalowane są w trekkingach hamulce V-Brake (dla grupy XT to prawdopodobnie BR-M770 + dźwignie hamulcowe BL-M770).
Czy napisalem gdziekolwiek, ze widze problem z czymkolwiek???
No zgoda, może nie napisałeś, że widzisz problem, ale że "zakres regulacji przedniej przerzutki daje dużo większe pole manewru niż w przypadku tylnej" co nie do końca jest zgodne z prawdą - tylna przerzutka XT ma całkowitą pojemność 45T czyli więcej niż szosowy odpowiednik...
No i masz rację, powinien dodać trochę szczegółów, mniej byłoby domysłów...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 July 2010 - 15:19
Co jesli ma stary rower trekingowy z hamulcami cantilever?Po trzecie - jeśli ma rower trekkingowy (j.w), to standardowo instalowane są w trekkingach hamulce V-Brake (dla grupy XT to prawdopodobnie BR-M770 + dźwignie hamulcowe BL-M770).
Czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi mi o pojemnosc tylko o zakres regulacji i mozliwosci eksperymentowania.No zgoda, może nie napisałeś, że widzisz problem, ale że "zakres regulacji przedniej przerzutki daje dużo większe pole manewru niż w przypadku tylnej" co nie do końca jest zgodne z prawdą - tylna przerzutka XT ma całkowitą pojemność 45T czyli więcej niż szosowy odpowiednik...
To wszystko z mojej strony na chwile obecna. Poczekam na wiecej szczegolow od wlasciciela roweru.
Posted 14 July 2010 - 17:59
Faktycznie będzie wszystko pasować. Zależy jakie ma ms.joda, hamulce. Warto aby miał Cantilevery bo one przecież działają z klamkomanetkami.
Posted 14 July 2010 - 20:40
który chce uszosowić poprzez zmianę kilku elementów między innymi wymiany manetek na klamkomanetki (i prawdopodobnie kierownicy na baranka - aczkolwiek to są moje domysły - mam nadzieje, że trafne).
Dokładnie taki jest mój cel. Jeżeli nie uda się uszosowić obecnej ramy, to jestem zdecydowany kupić nową ramę. Od nadmiaru rowerów głowa nie boli
Co do przedniej przerzutki to przerzutki szosowe i mtb shimano mają inny wyciąg linki, może się okazać konieczna wymiana przedniej przerzutki na szosową od korby trójtarczowej spokojnie obsłuży korbę 48-38-28.
Taką samą informację dostałem w sklepie rowerowym. Z tym, że korby są chyba 48-38-26 - co daje różnice 22, a pojemność przerzutek szosowych to 20?
Jeżeli to sprawdzona informacja, to byłoby super.klamkomanetki i manetki Rapidfire "ciągną" tyle samo linki.
Co do hamulców, to temat jest mi znany. W rowerze przełajowym mam hamulce canti i świetnie działają z klamkomanetkami szosowymi Shimano. Natomiast do trekingu rozważam również hamulce tarczowe w wersji ROAD, robi takie np. Shimano i SRAM (wychodzi jednak sporo drożej od canti).