Jump to content

Photo

Korby Deore XT a klamkomanetki szosowe 3x9 - kompatybilność

8 replies to this topic

#1 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPiotrków Tryb

Posted 12 July 2010 - 22:02

Czy zadziała połączenie typowych trekingowych korb Deore XT z klamkomanetkami Shimano 3x9 np. Tiagra? Jestem na etapie "uszosowania" trekingu i zastanawiam się czy taki system zadziała.

#2 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 13 July 2010 - 22:38

Ja bym zaryzykowal taka kombinacje, ale tylko z przednia przerzutka MTB, ktora jest w stanie obsluzyc korbe z najwiekszym blatem 44.
Jestem optymistycznie nastawiony do tego pomyslu gdyz zakres regulacji przedniej przerzutki (mozesz regulowac w pewnym zakresie w osi pionowej i poziomej) daje duzo wieksze pole manewru niz w przypadku tylnej.

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 July 2010 - 08:30

SN - korby w trekingach mają blat nie 44 a 48 zębów, FD-M770 obsługują blaty do 48T (M772 i 3 też, ale 771 tylko 44T). Z tyłem też problemów być nie powinno (RD-M771 obsługują 11/34 - więc nie wiem w czym widzisz problem...), klamkomanetki i manetki Rapidfire "ciągną" tyle samo linki. Jeśli dobrze rozumiem, to ms.joda ma treking z osprzętem XT i chciałby wymienić manetki Rapidfire na klamkomanetki np. Tiagry.
O ile z indeksacją problemów być nie powinno, natomiast poważny problem widzę gdzie indziej - przy hamulcach. Trekingi mają montowane hamulce typu V, klamka szosowa nie obsłuży ich poprawnie (za mały uciąg linki = brak możliwości normalnego zahamowania).
Jeśli nie ma możliwości wymiany hamulców na szosowe, to należałoby chyba wzorować się na rozwiązaniach stosowanych w rowerach przełajowych...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 14 July 2010 - 12:29

Czy Ms.joda napisal gdziekolwiek ile zebow maja jego blaty? Podalem 44 gdyz jest to najbardziej popularny blat w MTB, a XT jest grupa MTB.

Skad wiesz, ze Ms.joda ma zamontowane V-brake?

Czy napisalem gdziekolwiek, ze widze problem z czymkolwiek???

Mysle, ze najlepiej by bylo gdyby Ms.joda podal wiecej szczegolow na temat swojego roweru, a wtedy bedzie mozna udzielic mu pelniejszej informacji?

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 July 2010 - 14:10

Czy Ms.joda napisal gdziekolwiek ile zebow maja jego blaty? Podalem 44 gdyz jest to najbardziej popularny blat w MTB, a XT jest grupa MTB.

Po pierwsze - XT ma zastosowanie nie tylko w MTB, ale również w Trekkingu - sprawdź sobie na Shimano - instrukcje techniczne jest osobna grupa osprzętu dla rowerów trekkingowych i tam właśnie obecnie podstawową grupą jest XT (obok Deore LX). W stosunku do XT przeznaczonych dla MTB są pewne różnice - np. ilość zębów na tarczach korby, osłona tarcz korby itp.

Po drugie - jeśli napisał, że jest na etapie uszosowienia trekinga, to daje mi podstawę przypuszczać, że ma rower trekkingowy wyposażony w osprzęt XT (grupa dedykowana dla rowerów trekkingowych), który chce uszosowić poprzez zmianę kilku elementów między innymi wymiany manetek na klamkomanetki (i prawdopodobnie kierownicy na baranka - aczkolwiek to są moje domysły - mam nadzieje, że trafne).

Skad wiesz, ze Ms.joda ma zamontowane V-brake?

Po trzecie - jeśli ma rower trekkingowy (j.w), to standardowo instalowane są w trekkingach hamulce V-Brake (dla grupy XT to prawdopodobnie BR-M770 + dźwignie hamulcowe BL-M770).

Czy napisalem gdziekolwiek, ze widze problem z czymkolwiek???

No zgoda, może nie napisałeś, że widzisz problem, ale że "zakres regulacji przedniej przerzutki daje dużo większe pole manewru niż w przypadku tylnej" co nie do końca jest zgodne z prawdą - tylna przerzutka XT ma całkowitą pojemność 45T czyli więcej niż szosowy odpowiednik...

No i masz rację, powinien dodać trochę szczegółów, mniej byłoby domysłów...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 14 July 2010 - 15:19

Wybacz bezposredniosc, ale mam duzo ciekawszych zajec niz studiowanie katalogow Shimano i wkuwanie numerow czesci.

Po trzecie - jeśli ma rower trekkingowy (j.w), to standardowo instalowane są w trekkingach hamulce V-Brake (dla grupy XT to prawdopodobnie BR-M770 + dźwignie hamulcowe BL-M770).

Co jesli ma stary rower trekingowy z hamulcami cantilever?

No zgoda, może nie napisałeś, że widzisz problem, ale że "zakres regulacji przedniej przerzutki daje dużo większe pole manewru niż w przypadku tylnej" co nie do końca jest zgodne z prawdą - tylna przerzutka XT ma całkowitą pojemność 45T czyli więcej niż szosowy odpowiednik...

Czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi mi o pojemnosc tylko o zakres regulacji i mozliwosci eksperymentowania.

To wszystko z mojej strony na chwile obecna. Poczekam na wiecej szczegolow od wlasciciela roweru.

#7 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 14 July 2010 - 17:59

Trekkingowe korby mogą być zarówno 42t jak i 48t. Zależy co komu bardziej przypasuje. Katalog Shimano mówi że można sobie dokupić blat do LX'a w tych trzech wersjach więc?

Faktycznie będzie wszystko pasować. Zależy jakie ma ms.joda, hamulce. Warto aby miał Cantilevery bo one przecież działają z klamkomanetkami.

#8 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 July 2010 - 17:59

Co do przedniej przerzutki to przerzutki szosowe i mtb shimano mają inny wyciąg linki, może się okazać konieczna wymiana przedniej przerzutki na szosową od korby trójtarczowej spokojnie obsłuży korbę 48-38-28.

#9 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądPiotrków Tryb

Posted 14 July 2010 - 20:40

Panowie, pięknie dziękuje za odpowiedzi. Póki co dobrych korb jeszcze nie mam. Rozważam zakup Deore XT lub np. z Shimano 105 FC-5505 (3 tarcze), tylko nie wiedziałem czy Deore będa "pasować". Te 105 by mi nawet bardziej pasowały, ze względu na tarcze 52, bo jak zauważył kolega z forum podrozerowerowe.info, taka tarcza przydaje się na zjazdach. Ale tutaj jest znowu problem z suportem, bo są dostepne BB-5500 ale tylko do muf 68mm BSA, a ja mam ramę z mufą 73mm! Zatem w tym przypadku z suportem może być cięzko (jest BB-6500 Ultegra ale niedostępne na Polskim rynku), ewentualnie zmiana ramy.

który chce uszosowić poprzez zmianę kilku elementów między innymi wymiany manetek na klamkomanetki (i prawdopodobnie kierownicy na baranka - aczkolwiek to są moje domysły - mam nadzieje, że trafne).

Dokładnie taki jest mój cel. Jeżeli nie uda się uszosowić obecnej ramy, to jestem zdecydowany kupić nową ramę. Od nadmiaru rowerów głowa nie boli :)

Co do przedniej przerzutki to przerzutki szosowe i mtb shimano mają inny wyciąg linki, może się okazać konieczna wymiana przedniej przerzutki na szosową od korby trójtarczowej spokojnie obsłuży korbę 48-38-28.

Taką samą informację dostałem w sklepie rowerowym. Z tym, że korby są chyba 48-38-26 - co daje różnice 22, a pojemność przerzutek szosowych to 20?

klamkomanetki i manetki Rapidfire "ciągną" tyle samo linki.

Jeżeli to sprawdzona informacja, to byłoby super.

Co do hamulców, to temat jest mi znany. W rowerze przełajowym mam hamulce canti i świetnie działają z klamkomanetkami szosowymi Shimano. Natomiast do trekingu rozważam również hamulce tarczowe w wersji ROAD, robi takie np. Shimano i SRAM (wychodzi jednak sporo drożej od canti).

Reply to this topic